Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Digitalizálás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:17

Előző téma - Következő téma

2vkx6unz

Szóval:
A Mach3-hoz plugin az optikai digitalizáláshoz:http://www.machsupport.com/plugins.php" TARGET=_fnew>MACH3 plugin
Itt mind a tapintós, mind az optikai digitalizáló plugin elérhető.
A pontfelhőt a Meshlab programmal tudod szerkeszteni. Itt érhető el: http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=149444&package_id=165026&release_id=679320" TARGET=_fnew>MeshLab

Az optikai ugyanúgy lézeres mint a Davidnál magát az elvet a David honlapjáról letöltheted és elolvashatod. Mindegyikhez kell egy kamera és egy vonallézer, de a Davidhez nem kell egy CNC gép (az eredetihez) viszont ott is működik már a kalibráló ábra nélküli szkennelés is, ekkor gépre kell szerelni.

000000000

Köszönöm igy már értem.
NAmost ez hogy kalibrálás nélküli scan. . a davidnál ha jó láttam akkor elég "kicsi" lehet a kalibráló háttér. ha jó saccolom akkor sac 250mm*350mm akkor ez azt jelenti hogy a kalibráló nélkülinél ha van olyan teljesítményű és minőségü vonalézerem hogy akár egy "gitárt" is betudok digtalizálni?
Illetve a másik hgogy gépre kel szkennelni? ezt még ah pontosítanád, tehát ha scannelek akkor a gép rögtön marja ki? vagy számítogép mint olyan arra scannel?

2vkx6unz

A Daviddnél is lehet nagyméretű tárgyakat szkennelni, de és ezt már korábban leírtam romlik a felbontás. Az ok egyszerű: a kamera felbontása fix viszont a tárgy nő akkor ez egyértelmű. A Mach Pluginnál ez az eset nem fordul elő ott a felbontás azonos marad csak a pontok száma nő meg drasztikusan. Ehhez természetesen megfelelő vas is kell a feldolgozáshoz. Egy megfelelő PC kb. így nézne ki Core 2 2GHz felett, >=4G RAM és egy Nvidia  videokártya de nem valami gagyi ge-force henem egy Quadro. Csak egy kis számítás 100x100mm méretű felületet kell digitalizálni 0,05mm felbontással akkor ez 4 000 000 pont. lebegőpontosan ábrázolva 24MB ugyanez a terület 0,01mm felbontással 600MB egy gitár ennél jóval nagyobb mondjuk 500x1000mm-es területet kell szkennelni 0,1mm felbontással "csak" 300MB és ez csak 1 szkennelés egy teljes modellhez sok kellhet 6-8 minimum és még így is lehet olyan ami nem lett szkennelve. Szóval nem egyszerű feladat ennyi pontot kezelni sok munka az utófeldolgozás is mivel általában amit szkennelsz nem azt akarod újra kimarni illetve a nyers szkennelt ábra nem alkalmas arra, hogy közvetlenül visszamard.

000000000

Igen igy már kezdem érteni. . .de akkor a mach pluginjával sokkal jobb elvileg dolgozni mint a david-al. . Persze csak akkor ha van egy  bika géped. bár nembiztos mert csak akzért nő a pontok száma mert nő a felület is nem azért mert jobba  felbontás, és igen a másik probléma hogy  utánna még sok az utómunka mert álltalába nagyon zajosak a  képek ahogy látom és azt még finomítani kell. . Hát nemtudom. lehet hogy akkor letöltöm a davidet hogy tudjak tesztelni probálgatni. lézer már megvan. Sajnos nem vonal ugyhogy marad az üvegrúd. viszont abbol kifogtam egy tiszta zavarmenteset kamera van 5 féle itthon már csak a program kell. remélem elboldogulok a progival ha nem akkor meg probálok keríteni egy demo mach ot hogy letöltsem rá a plugint és ott is teszt. Te amugy melyiket ajánlod?

000000000

CSak a tapintócsúcsos megoldás se az igazi mert mig itt akkor ahogy olvasom lehet 0,05 felbontásu scannalést csinálni. mire azt megcsinálnám tapintócsucsal az komoly napok sőt hetek folyamatos munkája.
Kérdés, lehet olyat csinálni hogy a zaj csökkentése érdekébe a scannalést 2szer viszem rajta végig. akkor pontosítja  afelületet vagy csak méginkább zajos lessz?

2vkx6unz

Én a Mach3 plugint még nem próbáltam élesben, csak a Davidet. A zaj több dologtól függ és egy jó fekete-fehér kamerával jobb eredményt lehet elérni. először is egy Webkamera CMOS érzékelős, és kicsi gyakran 1/4" nál is kissebb ebből következően rettentő kicsi az érzékenysége és erősíteni kell ergo zajos. ráadásul gyenge az optika minősége. Harmadrészt nagyon kevés paraméter állítható manuálisan, pedig néhányat szükséges. Úgymint Záridő, erősítés, esetleg gammakorrekció. Persze a leg lényegesebb, hogy egy színes kamerán Bayer szűrő van vagyis a képpontokból 1/4 prios, 1/4 kék és 1/2 zöld. ezért használnak zöld lézert mert ott van a legtöbb élő pixel, atöbbinél az interpoláció miatt eleve rosszabb az eredmény.
A lézernél fontos, hogy a vonal egyenes leyen, ehhez jó minőségú lencse kell (~5 EUR+posta egy darab) és jól is kell beállítani. A vonalvastagség legyen kb. 0.1 mm de mindenképpen javasolt 1-pixel alá vinni. Zaj szempontjából a leg kritikusabb tapasztalatom szerint ha a kamer a szaturációba kerül. ezt a legnehezeb egy Webkameránál elkerülni.
Szóval nem egyszerű jó eredményt csak jó minőségű dolgokkal lehet elérni. Még egy fontos dolog amit szkennelsz ne verje vissza nagyon a fényt illetve ne is nyelje el pláne ne úgy, hogy szélesítse a vonalat. Komplementer  vagy közel komplementer színek alkalmazása előny. pl. Piros lézerhez kékes-zöldes szín ami nem veri vissza a fényt. Egy érmét szkennelni a legnehezebb feladatok egyike, talán csak az átlátszó dolgok szkennelése nehezebb.

s7manbs8

Csillagászati felvételeknél csinálnak olyat, hogy sok képből kell egyet csinálni összegezve a képeket, így a zajszint jelentősen csökkenthető. Ha össze tudod a képeket egymásr illeszteni akkor meg lehet ioldani, van ilyen program is, ami ezt megcsinálja, a neten.

svejk

Meg a csillagászok hűtik is a CCD chip-et szárazjéggel vagy Pielter elemmel.

s7manbs8

A cél érdekében mindnet, még kiküldik az űrbe is ott eleve hideg is van, Hubble, és társai.

3vv2btrhv

Az én esetemben nem lenne gond a Piros lézerhez kékes-zöldes szín ami nem veri vissza a fényt.
Mert én nyugodtan befesthetem a mintáimat , enyves festékkel , amit meleg vizzel késöbb lemoshatok , Eddig fehérre festetem , de kiprobálom amit Sanyi javasol

000000000

Kicsit nézegettem jobra balra mi a véleményetek erről? hallott már róla valaki? Vagy csak számomra ujdonság?
http://www.youtube.com/watch?v=VKVZKicr5H8&feature=related
Esetleg tud valaki valami árat vagy vásárlási lehetőséget? Mert elég jónak néz ki. .  

000000000

nemszoltam. találtam rá árat közel 3000 dolcsi ha minden igaz.  . de javitsatok ha tévedek

3vv2btrhv

http://cnctar.hobbycnc.hu/HUNKA/%d6NT%c9SZET/K%e9p005.jpg" border=0>
Ez lessz a végsö kinézet ( acélból öntve )

43pbwjg8s

Te Tibi! Ez egyébként Te vagy?

000000000

Á. Ez nem ő. Én már láttam. Neki nem ilyen zöld az arca. :)