Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Digitalizálás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:17

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

:)
Látod hogy milyen elmaradott ember vagyok? :)
Mert nem ovasom a (mach) sajtót. :)
Így nekem maradt a feltételezés. Azért az sem ment olyan nagyon mellé. :)

43pbwjg8s

Na most már csak azt kellene udnom, hogy hogyan élesztem fel ezt a plugint?
Ha bemásolom a plugin könyvtárba attól még sajno nem lesz elérhető. Ismét a nagy tudatlanságom jött elő. Please hilfe!

3vv2btrhv

Ha tudtok 4MM-est rudat szerezni az a jó méret .
Fénymásolokban az van !!!

3vv2btrhv

http://cnctar.hobbycnc.hu/HUNKA/PICT6588.JPG" border=0>
lényege , hogy merölegesen legyen és pont közepén menjen keresztül a lézer pont .

43pbwjg8s

Szia Tibi!

közben sikerült szereznem egy darabot, sajnos 6mm-es. (nem volt választék. :( )
Referenciaként megmérnéd nekem azt, hogy egy méterre kivetítve egy síkra milyen vastag a lézered vonala?
Csak hogy tudjak viszonyítani, hogy az enyém hol is van jelenleg.
Előre is köszönöm.

2vkx6unz

A vonallencse nem változtat a fókuszon csak szétteríti a pontszerű fényt egy vonallá. Tibor képén látahtó elrendezésben a vonal függőleges lesz. Viszont ami fontos és tibor is írta, hogy a rúd forgástangelyének és a lézernyalábnak pontosan 90°-ot kell egymással bezárnia különben nem egyenest kapsz. A rúd átmérője a nyaláb nyílásszögére és ez által a fényerőre hat.

43pbwjg8s

Sanyi ez rendben van!

Alapvetően akkor az előfókuszálást kellene megoldani még ez előtt. Annak van csak hatása a vonal vastagságára.  
Az én kérdésem mégiscsak él, az általatok használt vonalvastagságról, mert amit eddig én használtam, annak az eredménye messze állt (huhú de messze!!) pl. attól a 100 Ft-os felülettől amit itt betettetek.
Tudom, hogy ez nem csak a lézer, hanem a kamera, és emellett sokminden más függvénye, de ha látni akarom hol lehet javítani, akkor jó tudnom, hogy valaki akinek az eredményei szépek, milyen jellemzőkkel dolgozik.
Tehát ezért érdekel konkrét adat.
Azért köszönöm az infót!

43pbwjg8s

De akkor már összefoglalva mondanám a érdéseket.
Pl. a 100 Ft-os szkenneléssekor milyen távolságról, milyen kalibrációs háttér mérettel dolgozott a "művész"?

43pbwjg8s

Leszedtem a lézert a körfűrészről, és mellette hozzámkerült néhány vonallézer. (nagyon szépen köszönöm a feladónak!)
Még ezek em az igaziak. Az utolsó képen az alsó a fűrészről lekerült,a felette lévő a most megkapott forrás.
A D6-os üveghengerrel kb a kettő közötti vonalvastagsággal írohatom a fényt.
Ez nem került fel a képre, mert még nem tettem a vezetékére kapcsolót sem, az üveghengert sem rögzítettem elé még fixen.
Meg akarok próbálni néhány lehetőséget arra, hogy a hengerre rávetülő lézer pontméretét csökkentsem. Vagy sikerül, vagy nem.

43pbwjg8s

Bocsánat a képek itt:
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/3Dscan/" TARGET=_fnew>Vonallézer keresés

43pbwjg8s

Hopp!
NEm jó helyre írtam. Véletlenül a lézer topicba ment.
De a lényeg az, hogy megfelelően fókuszálhatóak a vonallézerek.
Most a kamera van soron.
Hozzák sorba a kollégák az otthoni kamerákat, hogy végigpróbálhassam őket.
Nagyon rendes tárasaág.
Ha találok megfelelő típust szépen veszek is egyet.
Egy másik dolog, a tér amiben szkenelni szeretnék. Lehet hogy menézem a nagyobb méreteket is. Lehet hogy a végén még nyomok A0-ás kalibrációs hátteret? :)

3vv2btrhv

http://cnctar.hobbycnc.hu/HUNKA/David/keretek/WAX/K%e9p005.jpg" border=0>
David szimboluma kimarva viaszbol .

43pbwjg8s

Ez hajtja majd a lézer mozgató mechanikát. Egy 90-es áttétel van benne. A műanyag borítás alatt a bolygóműház fémből van. Elég strapabíró.
A motor 4.8V-os.
http://kepfeltoltes.hu/090404/DSCF4181_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

000000000

a kis hamis!:)))már kész a szkennered?szerintem a kamerának eggyűtt kéne mozogni a lézerrel,és ezt onnan veszem,hogy láttam egy kézi 3-D-s szkennert,meg persze neked is látnod kellett vona,mert neked is elkűldtem az oldal linkjét,amin láthato!:))

43pbwjg8s

Láttam Tibi! :)
Az egy picit komoylabb dolog volt. Viszont ha jóra emléxek, akkor ott azért a szkenner pozícióját egy kar rendszer "tudta", mint a karos 3D digitalizáló, mérőgépeknél. Azok nem egy pár forintnál kezdődnek ám!

Én mindenesetre most csak egyszerűen használni szeretném ezt a programot.
Úgy hogy azt ott leírják. Még ez sem olyan egyszerű dolog.
Pl, a jobb minőségű kamerámmal az a baj, hogy ugyan zajmentesen lát még a sötétben is (mármint a lézervonalat) de ez éerékenységének köszönhetően "szétkeni" azt egy kicsit. Ott vayok ahol a part szakad. A vékoy lézer a képen újra karvastagságú. :(
A WEB kamerám eszméletlenül zajos fényszegény környezetben. Ez meg is látszik a digitalizálási próbálkozásokon.

Szóval használni akaromés kész. Csak annyi kényelmet akarok beleépíteni, hogy ne nekem kelljen mozgatnom a szögbe állított lézert.