Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Digitalizálás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:17

Előző téma - Következő téma

000000000

oké,láttam és memozom!akkor csak ez jőhet szoba?más tipus de hasonlo kiképzéssel?láttad a linket?az a kézi szkenner nagyon baba!

2vkx6unz

Ismét itt vagyok. Több kérdésre itt a válasz.
nádházi kolléga
- igen néztem, és láttam más hirdetésekben is ilyen kütyüt, de mát ott sem értettem honnan tudja a pozícióját a szkenner, de biztos megoldották valahogy na meg a kézremegés kompenzációját is ;)
KisKz  
forgó lézer nem jó, a szoftver ne erre van megírva.
A kamera felbontás érdekes kérdés. Függ a szkennelendő tárgy méretétől, az elvárt felbontástól, és a minőségtől. tapasztalatom szerint a webkamera ismerkedésnek jó de számos fontos paramétere nem állítható manuálisan(pl erősítés, záridő) és persze az optika minősége sem túl jó. Nagy felbontás esetén csökken a másodpercenként készíthető képek száma. 640x480-as felbontás esetén egy 60mm magas tárgy kb. 0,1mm elméleti felbontással szkennelhető a Daviddel.
A lézer vonalvastagsága legyen ennél vékonyabb, mondjuk a fele ;)
Azok a hullámos felületű lencsék amik a vonalgenerátorban vannak nem adnak folytonos vonalat. Ennél jobb egy hengeres üveglencse 2-10 EURO /db anyagtól függően. Egy fókuszálható vonallézer az USA-ból 5-8 USD Aixiz Laser-től.
A szögektől. Tegyük fel hogy a kamera optikai tengelye vízszintes. A lézer a kamera felett és a vízszinthez képest lefele van döntve mondjuk 40fokkal ha a lézer elfordul vagyis lefele mert úgy söpri végig a céltárgyat akkor elforduló lézerről beszélek, ha függőlegesen a szöget tartva függőlegesen elmozdul akkor lineáris mozgásról beszélek. A David honlapját megnézve egyértelmű lesz.

43pbwjg8s

Gaykorlatilag ugyanúgy működik mint egy karos digitalizáló. Nincs benne semmi különös.

Akkor újrázzunk:
Ismét nem értem mi az hogy forgólézer!

Ha esetleg erre gondolsz akkor:
A forgó tükörel előállított lézecsík miért nem jó, hiszen a szoftver gyakorlatilag a fénycsíkot, pontosabban az arról a kamerával beolvasott képet érzékeli.
Mi köze van ahhez a szoftvernek, hogy hogyan lett előállítva az a fénycsík?
Amennyiben ugyanolyan intenzitású, vastagságú, és szórású lézerpászmát hozok létre mint bármelyik vonallézer nem hiszem hogy bármi is értelmezhető lenne a szofvernek.
A szovtver még csak azt sem tudja mit lát.
A számára a WDM-en kersztül közvetített grafikus információ az amit fel kell dogloznia.
Ez Ez más softvereknél ennyira így van, hogy akár azt is megtehetnéd, hogy nem a kamera élő képét adod meg bemenetként, hanem egy képsorozatot. kis videót. Innentől kezdve, ha én kézzel rajzolgatom meg egyenként a képeket amelyek leírnak egy tárgyat, (úgy ahogy azt a lézercsík megtenné) a szofter azt sem tudná megkülönböztetni egy valós videoforrástól.

NE harudj, de et a mondatrészt nem teljesen értem, csak sejtem hogy mit akarsz mondani:
"...és a vízszinthez képest lefele van döntve mondjuk 40fokkal ha a lézer elfordul vagyis lefele mert úgy söpri végig a céltárgyat akkor elforduló lézerről beszélek..."

2vkx6unz

Forgó lézer: A forgó tükörel előállított lézecsík nem jó mert csak a Te szemed számára vonal a szoftver csak 1 pontot lát. Ha végigolvasod a DAvid leírását akkor kiderül miért. Röviden a működési elv nem engedi meg az így előállított vonalat.

A forgó vagy lineáris mozgás értelmezéséhez ez segít: http://www.david-laserscanner.com/wiki/_detail/user_manual/image_scanning.jpg?id=user_manual%3A3d_laser_scanning" TARGET=_fnew>ábra1 Ha az ábrán a kéz csak függőlegesen halad fel-le akkor az lineáris, ha a kéz pozíciója nem változik csak vizszintes tengelye mentén elfordul akkor fororg. Világos, nem?

Ha meg tudod rajzolni a megfelelő képet a feldolgozáshoz akkor már régen nincs szükséged a david-re, de egyébként ez igaz, ha korrekt módon megrajzolod és videót készítesz róla azt is megeszi a David.

000000000

szia Sanyi.az a mikroszkop kamera amit irtam tegnap,az nem lenne jo?10-200x nagyités,és 1.2 millio pixel.

43pbwjg8s

Teljesen jogos amit mondasz. Most reggel egy kicsit tisztább fejjel már értem a dolgokat.
Az az alapkérdés is felejthető, hogy hogyan kell a lézerpászmának állnia. Ha vízszintesen áll a kamera nem alacsony rálátási szöge miatt nagyon kis mértékű a felületeken a vonalnak az alak miatt látható deformációja, így az értelmezése is problémás. Elméletileg az ideális valahol a 45 fok környékén lehet.

De hogy rövidítsünk ismét:
A FAQ-ban melítit a fejlesztő azt, hog ynagyon jó eredményeket lehet elérni (a cél persze meghatározza milyen minőség kell majd) valamilyen 10 Euros lézerrel is.
Tudnál erre egy példát mondani? Milyen lézer ez és hol lehet ilyet kapni?
Másik egyszerű kérdés:
Ti, akik már használják a szoftvert, milyen lézert használtok?

2vkx6unz

Én ezt használom:http://cgi.ebay.de/650nm-5mW-laser-module-3-2VDC-line-generator-650-nm-OEM_W0QQitemZ360122526382QQihZ023QQcategoryZ53141QQcmdZViewItem" TARGET=_fnew>lézer modul
sajnos nem elég jó a vonalgenerátora viszont kellően vékonyra fókuszálható. További probléma, hogy a vonalgenerátor elfodul fókuszálskor ami rontja a vonal minőségét. Mindíg be kell forgatni vagy át kell alakítani a modult. Szóval több baja is van de az a legolcsóbb. Mivel én egy Allied F033B fekete-fehér kamerát használok tökéletesen megfelel a piris lézer. Színes kameránál már zöldet választanék, de az drágább. Most egy minőségo vonalgenerátor lencse beszerzésén ügyködök, ami több lesz mint az egész modul.

43pbwjg8s

Magyaroszágon hol lehet ilyet kani ugyan?
Én az Ebay-on nem vásárolta még, és zat hiszem nem is most fogom elkezdeni.
Esetleg nincs neked (vagy másnak) egy plusz eladód?

Egyújabbgépépítő

Ha érdekel valakit tudok szerezni körfűrészbe való lézer modult, piros és viszonylag keskeny vonalat produkál. Én szétszedtem egyet, lehet állítani a fókuszt, igaz nem egyszerű mert a lencse ragasztva van.

43pbwjg8s

Adj rá egy ajánlatot magánba kérlek!

000000000

jol néz ki,és látom márkás és nem gagyi,és persze olcso is!ilyen rővid vonalat tud?a pappir miatt ilyen vastag a vonal?

2vkx6unz

Több féle lencsét lehet venni, alapból 90°-os van benne, de van 60 illetve 110°os is. A papíton nem volt fókuszálva illetve a papírba valamennyire behatol a fény és szóródik így vastagabbnak ezt bizonyos mértékig egy kó kamera kompenzálni tudja.

000000000

ma néztem egy vonalkod olvaso szkennert,de nagyon franko vékony a lézer vonal.az a mikroszkop kamera nem lenne jo amit emlitettem?

2vkx6unz

A kamera nem tudom, hogy jó lesz-e. Nagy kérdés, hogy milyen paraméterét lehet állítani.

000000000

jo kérdés,de szerintem csak lehet valahogy,de valoszinűnek tartom hogy szoftweresen,mert számitogéphez kell csatlakoztatni.