Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Digitalizálás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:17

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

"...A lézernél a kamera a lézervonal pásztázását rögzíti a felületen...."
Bocsánat hogy belekotyogok, és lehet félreértem, de elsőre én is igy hittem, de utána gyorsan felvilágosítottak, hogy olyan vonallézert kell haználni amely nem pásztázó lézer, mert igy egy gyors feldolgozású kamerával nem egy sávot, hanem csak egy pontot látsz.
Esetleg rosszuzl gondolom?

43pbwjg8s

bocsánat! Rájöttem, hogy nem a sávon belüli pásztázásról beszéltél hanem arról ahogy a sávval végigpásztázol a tárgyon.
Mégegyszer bocsánat!

000000000

A lényeg, hogy egyik kooperációs partnerünk lézerszkennerét (vonallézer + CCD kamera) próbálgattuk, hozzáadott szoftverrel.A mail-edre küldtem képet!
A mi saját szkennerünk még csak tervezési fázisban van, a szoftver szintúgy. (A vonallézer modult már szereztünk...)
Viszont a mi szkennerünket én a gyorsaság és a kevesebb szánmozgás miatt inkább projektorral képzelem el, (ha lehet akkor led-projektorral), de úgy, hogy a kívánt pontosság megmaradjon (vagy javuljon).
A szkennert nem kívánom nevesíteni, az adatlapján 0.02mm-es pontosságot írnak, a bedigitalizálás (háromszögelés) után szoftveresen 0.1mm-es legkisebb vonalhosszt mértem. Röviden ennyi.

000000000

Semmi baj, igen, a vonallézer "vonalával" söprünk végig a felületen.

43pbwjg8s

Az LCD projektrorral kapcsolatban beszélgethetnénk valahol? persze lehet ezt is félreértettem.
Mikro kijelzőt keresnék ugyanis. PC kompatibiliset.

000000000

A projektorokkal kapcsolatban sajnos én is még csak tapogatózom. Nem ez a szakmám, viszont össze szeretnénk állítani egy 3D szkennert (én csak a gépészeti részét), és ehhez szükségem van némi információra...

D.Laci

A projektor felbonása és a projektor-model távolságbol kiszámolható a maximális pontosság. De szerintem az is egy számjeggyel roszab lesz a valóságban.

000000000

Egyébként kész projektorra ezt találtam:
http://www.fringeprocessor.de/Downloads/LCD-4%20-%20MiniPro.pdf/view

meg ezt, de ezt még át kell nézni rendesen:
http://www.edmundoptics.com/onlinecatalog/displayproduct.cfm?productid=3186

Köszönöm, eddigi segítséged!

3vv2btrhv

A David forumon erre van kész megoldás , szerintem elöbb ott nézz körül !!

2vkx6unz

Először tisztázni kell mit is szeretnél csinálni. A vonallézert használó eszközök esetén vagy a tárgy vagy a lézer mozgatásával képezik le a tárgyat. Ha egy ilyen rendszerben lecseréled a lézert egy árnyékot adó vonalra akkor - mivel a működési elv nagyon hasonló - működni fog. Az első esetben fontos, hogy vékony legyen a lézer vonal és a teljes szélességben folytonos (olcsó vonalgenerátorokban nem ideális a lencse a feladatra működik ugyan de nem igazán jó az eredmény) a második esetben a kulcs a fény árnyék átmenet élessége. Ilyen eljárásnál nagy (1280x960) vagy e feletti felbontású fekete-fehér kamerákat alkalmaznak, és a képfrissítés jelentősen befolyásolja a feldolgozási időt. A strukturált fényt használó eszközök másképp működnek. Ott általában a teljes tárgyat legalább 12 Gray kód alapján kódolt csíkozott mintákkal világítják le és készítenek a levilágításoknak megfelelő számú képet (fotót) a lehető legnagyobb felbontásban, persze a levilágításkor nem szükséges a projektornak ilyen felbontásban levilágítani. Mit látszik itt nem mozog semmi! Kamera, projektor, mintadarab áll csak n darab mintával le van világítva a tárgy. Természetesen más a feldolgozó eljárás is.
Mindegyiknek nagy irodalma és kemény matekja van, kezdve a kamera optika torzításának kiszámításával...
Keress rá a neten, de az igazán hasznos doksikat meg kell venned [#lookaround]

000000000

Köszönöm a válaszokat!
Sokat olvasgattam neten erről a témáról, bár még csak 2 hete foglalkozom vele...
A tényleges gyakorlati részéről viszont valóban kevés info van...
Persze a válaszodban írtakról rögtön lenne kérdésem, pl. hogy a 12 féle mintára van-e valami ajánlás, vagy teljesen rám van bízva annak kitalálása, megrajzolása?
Elegendő-e az -ahogy D.Laci is írta-, hogy különböző szélességű csíkokat kivetítek átfedésekkel?
Ha a kamera és a projektor fix, a mintadarab teljes alakjának bedigitalizálásához az egyes képkészítések között a darabot gondolom nem árt legalább elforgatni (majd persze a végén szoftveresen összefésülni.

43pbwjg8s

Ha este megtalálom otthon, megnézem, hogy hogyan adja ki a vetített mintát egy lentikuláris lemez.
Sávos lesz, de nem tudom milyen lesz a pontos eredmény.

000000000

Rendben, köszönöm!
Ez a technika gondolom a "diavetítés" egy komolyabb változata?

43pbwjg8s

43pbwjg8s

Egy vetítő alkatrész. Talán érdekes lehet:
http://www.aukcio.ittvettem.hu/optikai-alkatresz-skala-vetito-2844836.html" TARGET=_fnew>optika