Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

" A lényeg, hogy nem a motort minősíti, hanem a komplett hajtást, vezérlőstül, mechanikástul."...
Erre T45 egy számot szokott mondani és írni - hajtás mérettől függetlenül -  
Akkor ez egy segédlet vagy mérés? Valami rezonációs Hz-et:) Ez akkor egy hajtásrendszer minőségi meghatározás?

... és ha nem hajlandó erre rendszer? azaz nem hajlandó a célpozícó el nem érésére(!?) mit tehet? Hibajelzést küldeni ill. leoldani.

"Nem azt vizsgálja, hogy elérkezik-e a célpozícióba" ...
Ez oké... végül is csak egy móka ... nem "mérés"...

"Az, hogy megtette a 100 lépést vagy sem, azt mérőórával..."  
Nem kell óra sem... oldjon le és le is old... Gecko 128 hibjajelre... a gyári rendszerek csak néhány hibajelre...:)

A WinPC-ben van "ide-oda mozgató" motorteszt segéd progi rész... hangoláshoz... írják hogyan ... léptető lépést veszt... -30%-al vedd vissza... Ready...

Persze értem a hangolás mikéntjét... a parancs és válasz (reakcióját) ... és még egyet is értek a folyamattal...
DE! ebből a hajtásrendszer "jóságát" nem lehet meghatározni... azaz egy számmal nem lehet jellemezni... nemhogy összehasonlítani különböző (erősségű - sbességű) rendszereket... ahogy T45 szokta...

De a T45-ös "egységugratási" tesz csak akkor fut le egy gyári pozíció szervón ha kikapcsoljuk (azaz nagyra állítjuk) a hiba lehetőséget... (ez oké ugye?)
Illetve (ugyanaz) szerelnénk a Gecko-ba még hibatárolót... a teszt szépségéért :)

Ha egy gyári pozíció szervónál az az érték alapban 3 hibajel (default) akkor a Gecko egy hibajeltároló temető a 128 bit-jével :) Nagyon sok :)...
Jó tudjuk G0 és egyebek... más a megoldás... talán lehetne ez irányba fejleszteni...

bmejdz9nu

Olvasd vissza ezt a topikot... és ne nézd a nagy gyártókat (fél)hülének... és kész...

svejk

Gyanítom hogy az a default 3 step nem step-dir-es rendszerre vonatkozik..

bmejdz9nu

Teszt? Hangolás vagy mérés? Vagy talán egy látványosság? Egy illúzió keltés? :)
Olyan nincs, hogy nem éri el... el kell érnie - ez az alap... ha elérte fordulhat a motor... megtette a dolgát! Elérte a célját azaz a célpozíciót!
Vagy mit várunk egy szervótól? vagy bármilyen hajtástól? A pozíció minél pontosabb elérését...
Egy léptető motor nem tudja megtenni, hogy nem éri el... mert lépést veszt...
Sajnos... a step/dir hajtásnak ez az alapja... a léptetőmotor... anno ehhez találták ki :)

HJózsi

Vigyázz, a G-kódokkal történő hangolás esetén már a Mach gyorsítási - lassítási rámpáival teszteled a rendszert (amit a motortuningban beállítottál), vagyis nem egységugrás szerint! ... Persze ez is része a hangolási fázisnak! ...  
A mach3-ban van egy Servotest funkció (Diagnosztika ablak az eredeti screen-en ) ami a motortuning gyorsítási paramétereit figyelmenkívül hagyva, egységugrás szerint ad ki vizsgálójelet, aminek meg lehet adni : Hz-ben a léptetési frekvenciát és second-ban az irányváltás periódusát...  Kis számolgatással meg lehet határozni ezt a két értéket a T45-féle egységugrás teszthez ... mert annál ugye azonos út befutása a feladat, egyre növekvő léptetési és irányváltási frekvenciával, ez utóbbi jellemzőt használja T45 a következtetések levonásárra ...  

bmejdz9nu

Holnapra megnézem... most, hogy step vagy encoder jel azt per/pill. nem tudom... de 3 a default...
Egyébként én is nagyon kicsinek találom... ennyire szigorú? Az alapbeállítás? Nézd meg te is...

bmejdz9nu

Hasonló mint egy gyári....

http://cnctar.hobbycnc.hu/varsa_hulesegek_____/Samsung_Rockwell.jpg" border=0>

s7manbs8

Ja, hogy T45 fórumtársak van egy saját vizsgálati rendszere ? Ezt nem is tudtam.

s7manbs8

Ez milyen nevű program ? A képből nem látom.

x4rhew5r3

Tibor mérését azért hagyjuk, mert ahhoz tényleg több elmélet kellene. Én nem ismerem, de sejtem miről lehet szó. A határfrekvencia is minősíti a rendszert, de itt most nem arról beszélünk. Erősítőknél is megadják a felső frekvencia határt, ami jellemzi ugyan, de nem mond meg mindent. Attól még iszonyatosan torzíthat, és basszus meg nincs benne.
Honnan veszed azt a default 3 hibajelet? Mégegyszer mondom, a hibaregiszter méretének semmi köze a dinamika vizsgálatához. Legfeljebb megakadályoz abban, hogy nagyjelű (nagyobb és gyorsabb mozgások) vizsgálatokat végezhessünk.
Most nem a statikus pontosságot vizsgáljuk elsősorban, hanem hogy a sebesség változások milyen hibákat okoznak. Ha te ezt mókának tartod, akkor még várjunk vele, majd talán jövőre[#crazya]

s7manbs8

Ja mégis, SmartJog, nem láttam a fától az erdőt.

s7manbs8

Szerintem onnantól móka, mikor sikerült beállítani egy SMD beültető szervó rendszerét úgy, hogy óránként be tudjon ültetni 10000 alkatrészt, addig meg kemény meló.

bmejdz9nu

Majd eladja a találmányát pl. a Yaskawa-nak... :)
Csak majd hajtás rendszer mérésre azt kell "eladnia" hogy a "mérés" elve a "cél(pozició) el nem érése"... :)
Mégegyszer... léptetőknék ez oké... azok nem tudják azt, hogy nem érik el a célpozíciót = lépést vesztenek...

bmejdz9nu

bmejdz9nu

"azt keressük amikor már nem tudja végrehajtani é ezt minden moci"...
Alakulunk... ugye fizikális, mechanikai mozgásra gondolsz?

Egyébként ne is mond... elfogyott a jó borom... valami nem is tudom mit iszogatok :)