Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

ukcge40u

x4rhew5r3

Ugorjunk neki (egyszerűsítve)...
A szevo az egy visszacsatolt rendszer, amit többek között az átviteli függvénye jellemez. Az átviteli függvény mondja meg, hogyan viselkedik a vezérlő a teljes frekvencia tartományban. Az átviteli függvény az egységugrásra adott válaszfüggvény. Azért az egységugrás, mert abban minden frekvenciájú jel benne van. Az erre adott válasz tehát szépen mutatja az időbeli tulajdonságokat. Ha nem egységugrással hangolunk, akkor nem látjuk együtt a dolgokat. Lehet hogy statikusan kiválóan beáll, de amit marás közben a csinál a sarkokon, azt nem könnyű észrevenni. Lehet, hogy egy adott sebességgel hajtva hibátlannak tűnik, de más sebességen máshogyan viselkedhet. Erre a korrekt választ az egységugrással történő gerjesztés adhat, mert az egyben mutatja a teljes frekvencia tartományon belüli viselkedést.

x4rhew5r3

Légy erős, azok a vezérlők is egységugrásra adott válasz vizsgálatával csinálják az auto-tunigot.

s7manbs8

És azután, én már értem...[#circling][#circling]

s7manbs8

Ha jól be van hangolva a szervó, akkor kevesebb esélye van a hibatároló túllépésére is, tehát ezt érdemes jól kivesézni !

s7manbs8

Egyébként ha már itt tartunk engem is érdekelne, hogy milyen programmal lehet ezt megnézni ? Pl. Mach-ban van ilyesmi, ami mutatja a szervómotor hibáját, meg egységugratást lehet csinálni ?

x4rhew5r3

A Geckót is lehetne egységugrással vizsgálni, mert nem kell ahhoz nagy amplitúdó, tehát nem kell hibahatáron túl hajtani. A gond az, hogy a monitor kimete +/-2.5V a 2.5V-os nullához képest, és kis amplitúdójú gerjesztésnél alig látni a változást(gondolom, még nem volt a kezembe Gecko).
Persze át lehet kapcsolni a szópot AC-be és nagyobb érzékenységgel nézni, de ott meg a zaj lesz a probléma. De ezek csak sejtések, majd egyszer talán valaki megpróbálja.

000000000

Tudod Józsi, még a legesleges legcsúnyább csajban is lehet szép!              (amíg ki nem húzzuk belőlle)

svejk

Jobb vezérlőkhöz van soft,(Magi, Sneci,stb..) de ott a gecko esete ott a szkóp is használható...
A Magi féle Quantum chippel és a hozzá adott szofttal nagyon egyszerűen lehet bármilyen szervot, vagy akár léptetőt(persze kell rá ideiglenesen encoder is) vizsgálgatni. Egyszerűen meg kell csapolni az idegen vezérlőhöz menő step/dir és encoder jeleket.

svejk

Gondolom a geckósok mind szkóppal állítják be, így tudnának mesélni.. :)

bmejdz9nu

Oké... de...

Az rendben, hogy hangolni jó és célszerű vele egy hajtás rendszert... nevezzük mozgástesztnek?

De T45 ebből "rendszerjósági" meghatározásokat állít fel... ami sántit, szervónál...

Nem "sántit" (nem tud) pl. léptetős rendszereknél... mert ott vagy megtörténik fizikailag a mozgás vagy lépésvesztés lesz...

Szervónál is el kell érni a célpozíciót... ez mindennek az alapja... mint egy léptetős rendszernél... de léptecsnél nincs lehetőség a pozicióhiba "elfedésére" ill. hibajel (be)tárolásra...

bmejdz9nu

Oké... ez is.. nevezzük meg-mozgástesztnek?

bmejdz9nu

Geckót is lehetne "egységugrással" vizsgálni... netán ebből "jósági" meghatározásokat tenni?
Mihez képest? A 128bit rengeteg hibát el tud fedni a léptetőmotorhoz képest...(step és dir... a dolog alapja nem változik :)
Persze valamennyire szükség van... de ... már sokszor írtam...

Még egyszer...
Azt várjuk azaz nézzük az "egységugási - rezonancia" "teszttől" hogy ne érje el a cél pozíciót a rendszer... azaz menyire nem éri el a "parancsolt" pontot? Fizikálisan? Mechanikusan? a valóságban?

Ez fura... fura lenne...  mert el kell érnie! Ezért van.... ezért hívják pozíció szervónak...
Ha nem éri el... akkor The End... jobb ha leold... feladja... ahogy teszik a "nagynevű" pozíció szervók...  
... és mint Gecko...csak másként... a kis hibatárolója miatt...

ukcge40u

Eléri, mert el kell érnie.
De hogyan, milyen minőségben?
Túlfut és visszakorrigál?
Vagy pontosan ott, és akkor áll meg, illetve ér oda, amikor kell..

s7manbs8

Ilyesmire gondoltam, közben keresgéltem és pont ezt találtam meg, a Quantumot, a programját, csak hát ahhoz kell chip is.