Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

kb. 3 lépés hiba a "default" gyári rendszereknél...
Igen egy jelet biztosan túlfut minden step/dir-es rendszer... mert csak akkor veszi észre, hogy hoppá... ez már nekem sok :)
Ez az "egy néhány" hibajel persze az encoder felbontásától is függ... néha csak ezredek... de van és ez tény.

bmejdz9nu

Ha "Istvánnak lennék" :) kiadnák egy szervó tesztelő áramkört...(végfok nékül)  mert tényleg jó...

s7manbs8

Ha azt kerekítjük 4-re, mindjárt kapunk 2000-es felbontás helyett 500-at.

s7manbs8

Én is pont erre gondoltam, hogy csak egy encoder kellene meg egy ilyen kütyü, amit ráakasztol a motorra és lehet beállítani, meg tesztelni.

ukcge40u

Én ezt elfogadom, és aláírom, működési sajátosság.
Viszont ha egy rendszer be van lőve optimálisan, akkor a legkisebb hibatárolónak is elégnek kellene lennie.
Ha jó a rendszered, akkor minél kisebb hibatárolóval működik helyesen, annál biztosabb, hogy optimális minden a saját határain belül.
Legalábbis nekem így logikus.

x4rhew5r3

Ez nem teszt, és legfőképpen a szervónál van jelentősége. A lényeg, hogy nem a motort minősíti, hanem a komplett hajtást, vezérlőstül, mechanikástul.  
Nem azt vizsgálja, hogy elérkezik-e a célpozícióba, hanem egyetlen gerjesztő jelre megmutatja a dinamikus tulajdonságokat. Az, hogy megtette a 100 lépést vagy sem, azt mérőórával is ki lehet mutatni. De hogy az egységugrás jelegű sarkokon milyen a hibajel, azt az egységugrással lehet kiértékelni.
Ha a gyorsulást max.-ra állítjuk a Mach-ban, WinPC-ben, akkor közelítjük az egységugrást.
Ha az így adott periodikus oda-vissza 10mm mozgásnál figyeled a hibajelet szkóppal, akkor látod, hogy lassan áll be, vagy lengedezik. Ez persze csak közelíti az egységugrást, de így is sokat mondhat. Addig kell hangolni, amíg jelentős túllövés nélkül a lehető leggyorsabban felveszi az adott sebességet. Ez a lényeg: álló helyzetből egy adott sebességre mennyi idő alatt, és milyen átmenetekkel veszi fel az állandósult állapotot.

bmejdz9nu

Te vagy az első aki pont úgy látja mint én! Még azt hiszik, hogy összebeszéltünk :)

HJózsi

Szerintem az egységugrástesztet a büdös életben nem fogod megérteni! ... [#lama] A lényeg nem az elnemérés, hanem, hogy MIKOR van elnemérés, azaz milyen Frekin van elnemérés ... WAZZE!

bmejdz9nu

ukcge40u

Csak én látom a fától az erdőt... [#hehe]

s7manbs8

s7manbs8

A CNCZone-osok is kaptak egy kis tudományt:

http://www.cnczone.com/forums/showthread.php?t=44419" TARGET=_fnew>CNCZone-on a vezérlő

x4rhew5r3

Ne keverjétek bele a hibatárolót,mert annak semmi köze a dinamikához. Szerepe csupán annyi, ha túlment a hibahatáron, akkor leold. Ha kis hibatartományban mozog megmunkálási sebességtartományban és terhelés változásokra, attól még g0-ban repülhet nagyobb hibával.
Felesleges azzal érvelni, hogy nem levegőszántást akarunk, ennek nem is hobbi gépeken van jelentősége.
Már hallom az ellenérveket, hogy de hát nem tudjuk mikor megy g0-ban. Dehogynem tudjuk. A program nem tartalmaz g0 sebességhez tartozó nem g0 típusú mondatot. Tehát nem is kell tudni.

s7manbs8

Amúgy én úgy látom, néha van itt egy kis szezon-fazon keveredés.

svejk

Ha jól tudom lehet kapni kimondottan erre a célra lebutított chippet olcsóbban a quantunból.