Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

HJózsi

[#wow1] szinte "fürtökben lógnak" rajta a tárcsa mocik ... a funkcióit még nem sikerült kitalálnom... (mindenesetre ez sem fagylaltkiadó automata lesz ... :)  [#eljen]

000000000

Szia Péter!
Örülök, hogy tetszik, itt aztán vannak nagy
szervó motorok, Neked valók (1100W) :))
Teljesen egyedi tervezése Aradi Ferencnek
Leselejtezett X, Y portál marógépasztal,
sugárfúrógép, Kuka robot + egy halom saját
gyártású kiegészítő egység, gépelem.
A fantasztikus nagy ötlet az benne, hogy
a Z megmunkáló központ résza a két HD-vel
közel 2 m sugarú körön belül bárhova
beállítható. Ez jól látszik a képen is.
Így ez egy nagyon sokoldalú CNC gép lesz.

s7manbs8

Ennek szerintem nemzetközi híre is megy majd, amekkora. Én eddig talán valami fantasztikus filmbeli Marson levő gyárban láttam hasonlót.

Nem kell félni, majd hátha jön Péternek egy kisebb szervókból megvalósított párhuzamos hajtási ötlete...

bmejdz9nu

Végre valami komoly dologgal foglalkozol :) Nem csak habmarással... :)
Szerintem is szenzációs gép lesz.. persze a célt nem értem.. de nem is rám tartozik...
Az tuti, hogy Aradi úrnak egy külön házikót kellett építenie a Mamutnak :)

Milyen adatai vannak a tárcsamotoroknak? Vagy már írtad? De miért is tárcsamotorok? Ezek voltak rajta?
A tárcsamotorok a gyors reakcióidejükről híresek... de azért itt ez ebben a méretben... a fejnél még oké...
Akkora áramokat kell produkálnod nekik... hogy azt el sem hiszem így előzetesben :)

s7manbs8

Majd építeni kell hozzá egy kisebb atomerőművet is, az áramellátáshoz....[#circling][#circling][#circling]

bmejdz9nu

A tárcsamotor hajtás nem egyszerű.... nagyon kicsi belső ellenállás... óriási áramszükséglet...
Nekem is van két tárcsamotorom... de még nem próbáltam őket...
az egyik az ismert Videoton amit Svejk mester újra tudott mágnesezni...
A másik megy új 8 kefés(!) Mavilor... olyan "400-500W-os" kategória...  
Csak azért szereztem be hátha egyszer kísérletezni lesz kedvem vele :) De amit halottam róla... nem egyszerű... a sok áram miatt...
Svejk mester még anno http://www.siliconix.co.uk/docs/91201/91201.pdf" TARGET=_fnew>IRFP064-el (PDF) próbálta az A300-al hajtani őket... igazából nem is emlékszem mi volt a vége...

s7manbs8

Most írta itt valaki talán tegnap, lehet T45 kartárs, hogy azt feladat meghajtani, de nem megold(hat)atlan.

Ezeknek a meghajtásáról nem lehet kész kapcsolásokat, vagy legalább ötleteket találni a neten ?

s7manbs8

Ez a linkelt alkatrész úgy látom elég nagy tudású, miért nem ezt használunk máshol is, gondolom az ára miatt, vagy mert még nagyon új.

Annak a valami 200uH (tárcsa motor tekercs) induktivitásértékhez mérten is jó paraméterei vannak.

Ilyen szinten biztos nem árt pár jó mérőeszköz sem, nehogy valamelyik paraméterrel túlszaladjunk a teszteléskor.

Szalai György

Ember feletti!
De az értelmét nem értem. Miért egy ekkora nehéz gépet, fürge motorokkal, óriási munkával gyorsítani-lassítani? Mert lehetőség van rá? Igény is van rá, ha elkészül? Vagy ez tisztán hobby, egyetlen célja, hogy örömöt okozzon?

Nekem ez az újabb kép, csalódás és megkönnyebbülés. Eddig hittem, hogy valami szuperfürge gép készül a szuperfürge motorral és irigy voltam rá. Már nem vagyok. Ennek a sugár fúrógépnek, a tárcsamotorhoz méltóan fürge mozgáshoz, szerintem túl nagy a mozgó tömege és a megvezetései sem a nagy sebességű mozgásra tervezettek. Kár, mondja a varjú.

bmejdz9nu

Kevés feszt tud... azt is nézd... az IRP260 univerzálisabb... nem drága egyébként... szereztem egy kupaccal akkoriban ezt is...

bmejdz9nu

Jó erős FET meghajtó is kell hozzá... mert nagy a "bemeneti kapacitása" a FET-nek... Az A300 fel lett készítve erre... de ...

s7manbs8

Annyi ampernél már nagyon nem mindegy, melyik vezeték hol helyezkedik el, hogy ne zavarja a vezérlést se.

HJózsi

Ez mindenképp amolyan "hobby" gép lesz, alkalmi beszerzésű alkatrészekből ahogy Tibor írja, "X, Y portál marógépasztal, sugárfúrógép, Kuka robot + egy halom saját gyártású kiegészítő egység, gépelem"... A mocik jó illesztésével impozáns mozgású lehet szerintem, nem egy lajhár... csak a Z karja nem lesz gyors munkadarab fölé állásnál, de az nem is célszerű ekkora tömegnél ...

000000000

Áttétel. Látod itt van a kutya elásva, és megint
vitát nyithatnánk, de nem teszem.
Ugyanis egy ekkora gép szervóhajtást már
tényleg méretezni kell. És mint már írtam,
3-5 A-el üresben viszi az X, Y tengelyeket.
Egyelőre 25 A korláton van a szervó beállítás
ez bőven elég is. Olyannyira, hogy a gyári 10
Nm motor mágnes féket is elcsavarja.
A motor néhány fő adata:
100 V DC, 3000 1/min, 1120W, csúcs nyomaték: 35 Nm,
armatúra tekercs Ohm-os ellenállás: 0.44 Ohm
Ezek a motorok előző életükben egy Kuka ipari
roboton voltak, 1:80 áttételű HD-ket hajtottak.
Minden motoron van tachó, nágnesfék, 1024 cpr
ipari encoder.

000000000

Kár, hogy nem ért4ed...ezt is már annyiszor írogattam....
A fürgeség és a jó gép számomra nem a levegőben
való rohangálás, azt meghagyom másnak.
A majdnem semmiért nem szabad nagy motort használni.
Anyagban, forgácsoláskor kell nagy dinamikával
rendelkezni egy CNC gépnek, hogy minél inkább
az elméleti pontos pályán tartsa 3-4-5 D mentén
a szerszámot.
Te pedig szerintem tudod érted a J számítás
lényegét, ha betertod a játékszabályokat,
és a legfontosabb dolgot, az optimálisra
méretezett elmozdulás/motorfordulatot,
akkor ilyen motorok tonnákat mozgatnak
ide-oda meglehetősen nagy szöggyorsulás mellett.