Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Éshogy ne csak szájkarate legyen mindez [#vigyor2] , a Talin mindenki láthatta élőben 2,5mm-es emelkedésű menetet vágni a kisesztergát, melyben 2 db Profi2 Quantum CNC Servo Vezérlő és egy eredeti paneles UHU szervó vezérlő dolgozott ...

bmejdz9nu

Nincs kudarc!!! Nekem sem volt... másnak sem lesz! Működik ez a szervó technika!
De tényleg röhely... olyan "fing" dolgokon megy a "mecerázás"... hogy azaz a vicc az egészben.
(pl összehasonlítani egy "40W-os" és egy "400W-os" motort... csak időállandó szempontjából... kész röhely:)

Mindenki rá akarja erőltetni az igazát a másikra :) Ez a default :) Én sem vagyok persze kivétel!:)
És az ebben "közreműködők" mint a betonfal úgy viselkednek :) Én sem vagyok kivétel :)

De megfogadtam... nem erőlködök tovább... Csak a tényeket leírom, dokumentálom, mérem... és nem győzködök. Minek? :)
... és ahogy Sneci nagyon jól látja és írja... majd az Olvasó levonja a következtetést...

De egy dolog azért fontos... Én nem vagyok feltaláló és már nem is leszek :)... ez persze nem új :)

Ha ha látok (keresek a neten) 10 féle (gyári vagy széria) gépet ill. megoldást ha abból pl. 8 nagyon hasonló megoldású...  
... Akkor mint a tehén megyek a "csorda" után... azaz érvényesül nálam a tömegvonzás elmélete!

Hiszek abban, hogy a többség nem téved!  
Hiszek abban, hogy (esetleg) nálunk jobb szervótechnikai szakemberek is vannak ezen a földön...(a kék bolygón :)))
Tehát ha egy mechanikai vagy elektrotechnikai megoldásból többet csináltak és azt sokan megvettek...az azért az biztos működik...
... Mert "folyamatosan elkövetve" egy-egy komolyabb gyártó nem téved... mert az elsüllyed a piacon...

Az Olvasónak... amit itt olvas az kevés...  
Használni kell tudni a "Google-t" is az infók értelmezéséhez...(és külföldi hobby CNC-s fórumokat is olvasni!)

bmejdz9nu

Valóban...  
pl. A QDSP Chipre szavaztam nemrég pl. a Mavilor AC vezérlőkhöz mint analóg/step dir "előtétben" való használatra!
Tehát nem teljesen vagyok betokosodva... :) Lehetett volna "Gyik" megoldású is a PID...
Pedig nálam csak 6 Mavilor AC rendszer maradt...(analóg vez + motor)
Tehát arányaiban nagyon kevés darabszám...
De úgy gondoltam senkire (a többségre) nem erőltetem rá a dolgot...
Természetesen a kedvező ár és PID "szolgáltatások" is fontosak voltak (nekem pl. a szorzás lehetősége)... és széles tartományba állítható a hibatároló... kinek mennyi kell...

HJózsi

Egyet azért ne felejts, pénzzel nem lehet befolyásolni a fizika törvényeit, a fizika törvényei viszont jelentős kihatással vannak a költségekre! ...  
Próbálj nem a Velencei Kalmár logikájával gondolkozni ... [#vigyor1][#wave][#smile][#integet2][#vigyor2][#vigyor3][#nyes][#buck]

s7manbs8

Azon a videódon szerintem az I paraméter nem volt jól beállítva a potijával gondolom, azért ment ott a végén egy kicsit vagy terhelésre volt belőve és így terhelés nélkül túlszaladt. Nincs azzal semmi gond, attól még jó az egész cucc. Örülnék, ha az az enyém lenne, vagy 4-5 példány belőle.

bmejdz9nu

"Financiálisan erős" megoldásokról majd az AC topikban :) Kis motorok - nagy költségek :)

Itt eddig... ki hogyan "barkácsolja" a Dc-t volt a téma... össze kell tudni adni az előre nem gondolt költségeket is...
Elméletben minden egyszerűen megvalósítható és olcsó... de a végeredmény változó, kétséges...
Az a legdrágább! Ha nem oké a végére... A csalódásról ne is beszéljünk...

Szerintem az csinálja jól aki pl. megépíti előszörre a kereszt tengelyt:
Teszteli, nyúzza a várható terhelések, elvárások fölötti tartományban... és mér... mérlegel...
Ha oké.. épít tovább a gépet, ha nem... még időben van... kisebb költség azaz a veszteség...
Én így csináltam... (Ebben a topikban minden dokumentálva)
Ha valaki pl. "Full-ra" megtervezi a gépét.... kiszámolja... de mivel hobbysta... nagyobb szerintem a csalódottság esélye...

Most egy kisebb gépet csinálok... ugyanígy járok el... pedig tudom előre, hogy jónak kell lennie... de nem kockáztatom a "drága" időmet :)

D.Laci

"2,5mm-es emelkedésű menetet vágni "
Na ja, de mekkora fordulaton? Mekkora ráfutással és a lényeg az "I" értéke?
A G76 sort másold be légyszi.
Vagy menet metszövel készült? :)

bmejdz9nu

A videón az X1-es vezérlő volt/van... Az A300 elődje, próbapanelje... (rengeteg változtatás történt még utána)
Beta teszt volt... a cél a vezérlő gyilkolása azaz leégetése volt! (ezt is kell tesztelni:)
Csak jó pofa lett... azért tettem be... zero-s váltások több ezer rpm-nél (kb 4000rpm)... és 155V-os fesz-el...és 30A-es csúcsok is meg voltak...
Ilyenkor már maga a motor rotor is nagy terhelés.. 50ms alatt stop és 50ms alatt ellenkező írányba 4000rpm...
De 50ms-al 4000-erről soha nem váltanák a gyakorlatban... és egy 4 kilós motor volt... aminek kb. 1,5kg a forgórésze...(+ ER 32-es patronbef.)
Igen... nem volt beállítva... nem is volt mechanikán... ott lehet jól beállítani...
Tudod milyen hüle tud lenni egy gyári step/dir-es poziciószervó AC üresben? Röhely...

s7manbs8

Én egyszer egy AC-t hajtottam, annak olyan volt a belseje, hogy a step-dir jeleket mindegy mit kapott, belsőleg be lehetett állítani, a gyorsulását , lassulását, meg persze a PID paramétereit, ha a külső program hirtelen adott neki jeleket önmaga szabályozta, úgy nem tudott túlfutni a célon sem. Meg a hibahatárt is meg lehetett neki adni, és akkor úgy lehetett hajtani, hogy figyelve a hiba határt, ki kellett várni míg azon belül volt és akkor annyira pontos lett, amennyire akartad, csak persze lassabb is.

Én ilyen kisebb DC szervóval játszottam eddig, aminek, ha már belőttem a paramétereit, utána első osztályú lett. Jelenleg itt pihe az asztal végén, várja a testvéreit, meg a hozzávaló gép építését.

HJózsi

Szerintem még valamelyik fényképen is látszik a G-kód, meg a fordulatszám is, meg az hogy hány fogásból... A Mach3 wizardjával készült a helyszínen, ha még megvan a gépen lementve akkor belinkelem... a fordulatszám 300 1/min volt és ha jól emlékszem 750mm/min- t mutatott mint hozzá tartozó előtolás, mindez 12 lépésből, tehát nem gépgyilkolás teszt volt... Voltak többen is akik videóztak, négyszer is le lett futtatva...
Az X és Z max. 1000 mm/perc, a MINITURN esztergán is ennyi gyárilag, ezt nem volt célom túllépni, de 1500-ig biztosan fel tudom vinni 45kHz-s kernelfreki mellett is... Egy sorozatgyártásnál (ha lesz nálam ilyen egyáltalán) persze kell optimalizálni. Ott a pontos menetvágás volt a demó tárgya, következő a leszúrás lesz a szervók pontos max nyomaték beállítása után ... Sokba kerül a 8x1mm-es golyósorsó ...

bmejdz9nu

A belső gyorsulás és lassulás állítása szerintem csak a "JOG" (kézi) üzembe való mozgatáshoz tartozik...

Tud túlfutni is... csak jól paraméterezhető a "célpozició" elérése... ezért, ha jól van belőve... kicsi.

A hibatároló egy összetett dolog... ahogy Psihobily(?:) is írta... Sok mindentől le tud oldani...

Pl. van benne egy fontos menűpont hogy a célpozicót hány lépésnyivel NEM tudta elérni = leold! (irányonként definiálható)

Ez gondolom a cél poziciót el NEM érő u. "rezonálásos" módszerű egységugrás" teszt kivédésére van... :)
(Default = pár lépés egy 2500cpr-es encodernél azaz egy fordulatra 10.000 helyzetben.)

Igazi eredményeket, beállításokat... ha csak minimálisan is de terhelve lehet... = "próbapad".

000000000

A #8895 folytatásaként a tárcsaszervós "mamut"
CNC gépről még kaptam ma egy újabb képet.
Lassan, de biztosan épülget.:)
http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/1100WRobsy-Servo/CNC-2-k.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/1100WRobsy-Servo/CNC-2.jpg" TARGET=_fnew>Nagy kép

bmejdz9nu

Baromi jó ez a gép! Tényleg a Mamut kifelyezés a legjobb :)
Egyébként ez mit csinált? Vagy már eleve 5-tengelyes maró volt? Gondolom nem...

robroy007

ez talán egy sugárfúró lehetett előző életében

bmejdz9nu

Felépítésből én is valami ilyenre gondoltam... persze nem vagyok járatos a témában...