Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

fs9s63xkf

Tibor45 nem erről beszélt, hanem mondjuk amikor az X,Y tengelyek folyamatosan mennek körbe spirál alakba megállás nélkül, akkor amikor kell csinálni egy "puklit" akkor a Z tengelynek minél gyorsabban fel kell tudnia jönni, na ilyenkor kell az egységugrás.
Az Exact stoppal több probléma is van, és 3D marás közben ki kell kapcsolni. Szétrázza a gépet és nem lesz szép a felület.  
A következő a probléma: Van mondjuk ez a Gcode:
G01 X1 F900
X2
X3
Namost Exact stop esetén minden egyes lépés után megáll és utána újra gyorsít. CV esetén pedig megállás nélkül kéne mennie 3-ig. Sajnos ez a CV sem az igazi, nem teljesen egyenletes a járása, ha nincs kellő gyorsítás. A cncGraF-nál más a helyzet, hisz ott van olyan hogy nem nulla kezdősebességgel indul, vagyis rögtön 900 mm/perc-el indulni is tud, így az adott Gcode-ot folyamatosan, megállás nélkül fogja lejátszani.

"Stop on CV angles 10 illetve 170 fokra lett állítva"  
Ez mit jelent, emlékeim szerint csak egy fokot kell megadni ott?? Vagy már van újabb verzió amit még nem láttam?

Szedlay Pál

Az egyik ábrán az egyik beállítás, a másikon a másik.

svejk

Köszönöm hogy Te is foglalkoztál vele és segítesz a megértésben.
Igazából a 2. ábra a kiértékelhető első ránézésre.

"Motortuningban 1000 lépés/mm a max. gyorsulással amit még megenged."
Ez egy kicsit hiányos, másold be légyszi a motortuningból az egész sort.
illetve hogy milyen encoder van a motoron és milyen üzemmódban.

"amikor végtelen sok egységugrást csinál a rendszerünk 3D marás közben"
Én úgy vélem hogy az egységugrásokat csak a G-kód tartalmazza, a gépünk már koránt sem azt teszi, mivel van beállítva valamilyen Ramp görbe.

"Szinte mindig 0 sebességre lassít és innen gyorsít."
Valószínű az Exact Stop be van kapcsolva.
Ezek az üzemmódok sem tiszták még teljesen számomra.
Ja lentebb látom Te ezekkel tisztában vagy..

A nem 0-ról való gyorsítát a léptetőkhöz találták ki , ott van egy un. start freki amit lépésvesztés nélkül fel tud venni a motor
Na most ezt használva a szervonál ekkor már igazi egységrást kap a vezérlő, mert addig a start frekiig nincs ramp görbe csak azon freki felett.

Szedlay Pál

Ugyan úgy 2048-as felbontású encoder 4X-es üzemmódban.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Szedlay/teszt/100.JPG" border=0>

bmejdz9nu

Köszönttel!!!
Tökéletesen beolvassa a WinPC-NC! Tökéletesen kirajzolja!
A két szerszámot is szépen kijelöli...
Most már csak a megfelelő szerszámokat kellene beszereznem... azaz a gömbfejűt...(nektek hány élű volt ez?)
Ha pl. 2 vagy 3mm-est tudok akkor átírnád nekem a G-codot? Persze lehetne kisebb vagy nagyobb a munkadarab... (most olyan 100x100-asnak néztem?)
Persze megpróbálok 2,54-est... azaz 0.1"... de ez csak amerikából tudok...

Egyébként Mach-al is beolvastátok?  
Mertugye a WinPC-NC rokon a CncGraf-al...(mindkettő német:) A Mach pedíg "tengerentúli" azaz kanadai fejlesztés...

HJózsi

A Mach is beolvassa és végre is hajtja ( persze nálam nincs gépre kötve ... ), viszont a szerszámpálya nem jelenik meg ...

bmejdz9nu

Nálam minden idilli... azaz a rajzolat is... mint a nagykönyvben...

fs9s63xkf

Két élővel martuk mindkettőt. Ha nagyobbal csinálod akkor mondjuk a rák lehet hogy eltűnik, és nem lehet rendesen összehasonlítani. Jó lenne ugyan olyan szerszámmal, de ha nincs más akkor csinálhatok másik Gcode-ot.
Mach-al is megnyitottuk, nem okozott neki sem gondot, leszámítva hogy másfél perc a kirajzolás.

x4rhew5r3

emc2 is beolvassa, az interpreter 2 percig dolgozik, és megjelenik pálya rajzolata.
Igaz, nekem nincs konfigurálva "A" tengely, azokat 2 helyen (a szerszám cserék előtt) kiszedtem kézzel. (A pc 1.8GHz dual core).

bmejdz9nu

Nálam egy 3Ghz-es egymagos gépen 10mp alatt nyítja de további 20mp kell a rajzolatig...(=30mp)
Na hajtok valami szerszámot majd...
Főorsó fordulat? Egy élű maróból van itthon 3mm-es... nagyoláshoz...
Nullapont az anyag felülete gondolom...
Milyen vastag volt az alapanyag?

000000000

Pár hónappal ezelőtt már bemutattam a forgótengelyes szobormarást Mach-al. Ugyan ez az eset (kb.fele a most mutatottnak). Nem értem mi a kétség? Hiszen végrehajtja és kirajzolja (Mastercam-ból lett a G kód szerkesztve).

bmejdz9nu

Belinkelted a G-codot? ... kipróbálnám...

fs9s63xkf

A nullpont nem az anyag felülete! Én 3.5mm-el alá tettem, így teljesen jó mindenhol. Tehát az anyag felülete az 3.5mm magasan van.
10-es alumínium-ba martuk, 91mm körül van az átmérője a körnek.  
Főorsó fordulat: 18000rpm.

000000000

Már tudsz forgótengelyes marást?

HJózsi

Kicsit állítgattam, most már OK! Kirajzolja és a szerszámpályát szépen követi megmunkálás közben ... :) Már csak egy gépet kellene összedobni ...