Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

Szedlay Pál

Én is gratulálok a munkához, szép. Ez a két óra is nagyon gyors, szerintem.
Lenne egy kérdésem.
Az alakok feletti "árokban" látszik a megmunkálás, a marás nyoma. Ez természetes, bár itt kéne a legszebbnek lennie a felületnek a marási stratégiát nézve a videón. Viszont a kezek alatti területen nincsenek megmunkálási nyomok, pedig egy rádiuszos marónál sík felületen mindenképpen kellene látni a megmunkálás nyomait. Ez csak a fotón nem jön át, vagy valami speckó eljárásotok van erre?

fs9s63xkf

Feltehetem a Gcode-ot, de 50 mega és 1730000 sor, így is kell? Ha nincs ekkora maród akkor mondd meg milyen van és akkor csinálok olyan Gcode-ot, most az egyszer...

Nem olyan vészesek a gyorsítások, csak a kamera állványa remegett nagyon. A gyorsjáratokat egyébként még így filmen is élmény nézni. A kedvencem, mikor a 10000 Ft-os maróval 6000 mm/perccel elindul lefele az anyag felé és 1mm-el felette lelassít!

A leszorítók párba vannak, és bruttó 15000 Ft egy készlet.

svejk

Köszönöm a válaszokat, még egy párat ha megengedsz!
Először is kár hogy nem Mach :((
Írod hogy kb. 20 illetve 50 az eltérés, bizonyára irányváltásokkor.
Gondolom step értékben..
Szabad tudni az encoder és orsó felbontást? Tehát hogy nagyjából kitudjuk számolni hogy ezek az eltérések mm-ben mit jelentenek.
Egy ilyen domborműnél gondolom nem is állt szándékotokban a maximális pontosság, de lassabb munkával bizonyára pár step érték alá lehetne csökkenteni egy ilyen gyári cuccnál.
Jól gondolom?

svejk

Még egy kérdés:
Konkrétan melyik cncgraf szofttal hajtjátok?
gondolom anem az ingyenes DOS-ossal..

fs9s63xkf

Az volt a gond, hogy egy elég "rücskös" STL-fájlból dolgoztam, és az látszik ott, az alja az szép sima, http://t2cnc.hu/images/stl.jpg" TARGET=_fnew>ezen a képen jól látszik. Simítottam rajta, de ha tovább simítom eltűnik a rák :)  
A sima felületek egész jók lettek, a 0.06 mm-es lépéstávolság már elég kicsi hullámokat eredményez.
Egyébként pontosan mire gondolsz, a kis alakok körül lévő "árkokra"? Azok egyébként nem árkok hanem "hegyek" :) Az azét is lehet, mert a megmunkálás egy spirál alapján történt, és a spirál közepe az nem esik egybe a körök közepével, ha megnézed akkor a középponttól kifele mutató "hegyek" azok sokkal jobbak. De élőben nem ilyen rossz egyébként mint a képen.  
Megfordítva a dolgot, a munkadarabon, az 1-2 mikronos "rücskök" is láthatóak, nem nyalta le őket :)

fs9s63xkf

Az eltérések nálam mindig enkóder értékekben vannak, és a szervókon 2000-es enkóderek vannak (4x-es üzemmód). Az X,Y orsó: 16x5mm, Z: 16x2.5mm.
20 eltérés: 0.0125mm, 50 eltérés: 0.015625mm :)  
Valószínűleg irányváltáskor keletkezik X és Y tengelyeken, Z-nél pedig mikor mondjuk egy olyan "hegyet" kell csinálnia, miközben az X,Y tengelyek folyamatosan mennek.

A cncGraF legújabb verzióját használjuk, 4.7-es. Ez is ingyenes, csak a hardvert kell megvenni :)

svejk

Köszi, ki vagyok elégülve :)
Most már csak a konzekvenciákat kell levonni...

bmejdz9nu

Hűha 50 Mega? Feltennéd nekem valahová?
Szerzek gyorsan egy marót... Érdekel, hogy a WinPC-NC hogyan eszi meg az ekkora filet...
10.000Ft-os marót még (szerencsére) nem láttam :) Azaz majd szerzek olcsón...

Az oldalt szorítókról van valami link?

7vpav5d32

Nagyon szép munka!! Gratulálok!!
 Mivel csinálod a kodot??
Az a kod engem is érdekelne vagy egy stl.
 Ez valami öntőminta vagy csak gépteszt??
 További sok ilyen gyönyörűséget!!  Üdv: csiki

fs9s63xkf

http://t2cnc.hu/downloads/ikrek.nc" TARGET=_fnew>Parancsolj!

SH2-es a hivatalos neve a szorítónak, de gyakorlatilag semmit nem találtam a interneten róla a fényképén kívül...

fs9s63xkf

Köszönjük mindenkinek!

Csak a gépet akartuk tesztelni. Mastercam-al készült a Gcode. Pár napig a Gcode fent lesz...

Rinaldo

Köszönet az nc fájlért!

Kíváncsi lennék a Mach3-at! és WinPCNC-t vagy más egyéb vezérlő szoftvert használók véleményére hogy egy ekkora méretű állománnyal hogyan viselkedik, birkózik meg a vezérlő szoftverük??
Érdemes lenne az eredményeket összehasonlítani!!
De azt már a megfelelő topikban természetesen.
 [#wave][#worship]

svejk

Tyűha!
500 euro a hardwer...azért ez nem kis pénz és a szoft leírását átfutva hirtelen nem estem bele.

Psychobilly, Te elég jól ismered a Mach-et is.
ha lesz egy kis időd meg kedved valamelyiknek a topicjában csinálhatnál egy kis gyors összehasonlítást hogy melyikben mi teszik, mi nem.
Tudom most az "S" profilú gyorsítás volt a lényeg, de úgy általában?
Tudsz róluk elfogulatlanul írni?
Ha úgy gondolod hogy vitát szítanál vele itt, akkor magánban egy pár sort ha lehet.

Szedlay Pál

Készítettem egy-két tesztet.
Motor AC servo yaskawa SGMAH-04AAF41 400W
Vezérlő Yaskawa SGDH-04AE-OY
Ez hasonlít legjobban a tesztben szereplő  servóra, ha jól tudom.
Nincs mechanikára kötve csak egy kuplung van rajta.  
http://cnctar.hobbycnc.hu/Szedlay/teszt/10.JPG" border=0>
Ezen a képen 20ms mintavételezéssel történt a mérés, nem tudok rövidebb időt állítani ebben az opcióban.
A nagyoló pálya egy része látható mach3 futása alatt exact stop beállítással. Motortuningban 1000 lépés/mm a max. gyorsulással amit még megenged. A hiba kijelzése mikronban értendő és nem encoder hibában. Itt azt látni, hogy terheletlenül "mechanika" nélkül, tartható a +-0.005mm-es eltérés.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Szedlay/teszt/11.JPG" border=0>
Ez a kép az elöbbi részlete nagyítással.
Jól lehet látni az exact stop hatását, és Tibor45 igazát amikor végtelen sok egységugrást csinál a rendszerünk 3D marás közben. Szinte mindig 0 sebességre lassít és innen gyorsít.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Szedlay/teszt/12.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/Szedlay/teszt/14.JPG" border=0>
Ezen a mérésen ki van kapcsolva az exact stop és a Stop on CV angles 10 illetve 170 fokra lett állítva. én nem nagyon látom a hatását.
Azt még mindig nem értem a cncGráfban, hogy mit jelent az, hogy nem 0-ról gyorsít, de ha valaki értelmezné és meggyőzne arról hogyan lehet úgy leírni egy 3D-s pályát nem 0-ról való gyorsulással, hogy ne interpolálja ki a pályát az elmagyarázhatná.

Szedlay Pál

Lehet, hogy nem jó fogalmat használtam " interpolálja ki" arra gondoltam, hogy a sarkokat ne simítsa el. Ezen töröm a fejem a tali óta és nem jutok dűlőre magamban.