Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

2vkx6unz

Köszönöm.
Nekem becsléssel kb. 160mm/s jött ki.

000000000

...az a jo, hogy az informacio/tudas az internet koraban mar nem igazan monopolizalhato !

Aki tenyleg akarja az par ejszaka alatt megszerzi ami erdekli, elole tehat nincs ertelme a tudast rejtgetni.

Akinek nem igazan fontos az meg ugyis erdektelen, mert egyszer elolvassa a dolgot aztan annyiba is marad.

Megis azt latom, hogy kishazankban kb. mindenki rejti-dugja-felti amit mar megtalalt....

Azt hiszi kincset birtokol, pedig dehogy!
Aki tenyleg "ellenfel" lehet/lesz az elol
ugyis csak max rovid ideig tudja megvedeni magat...

Nemcsak itt mas forumon is kb. ez van.
Pedig sok gyakorlati ertelme nincs a dolognak...

Aki KEPES maga is alkotni az meg is teszi,  
tehat nem lesz ugyfel belole soha.

Aki nem kepes annal meg nem erdekes,  
mit tudot meg....ugyis ugyfel lesz !

3k74cecek

"...az a jo, hogy az informacio/tudás az internet korában már nem igazán monopolizálhato ! "

Ez alapvetően ugyan igaz, de azért nem ilyen egyszerű a helyzet.
Egyrészt egy konkrét problémára a konkrét válasz többnyire vagy nem lelhető fel, vagy csak aránytalanul nagy munka árán.
Persze ahhoz képest, hogy egy hozzáértőt megkérdezünk itt  a fórumon és pl. egy nap múlva megkapjuk a választ.
Másrészt az interneten a hülyeség éppen olyan meggyőzően van előadva mint a helyes válasz.
Persze azért vannak kivételek, mert egy elektronikus könyvtár tartalma nagy valószinűséggel nem tartalmaz hülyeséget.

Az ügyfél/ nem ügyfélben igazad van. Hozzátenném, hogy esetleg hamarabb leszek ügyfél egy olyan embernél akitől elötte apróságokban jó tanácsot kaptam, de most egy nagyobb dologról lenne szó és nem akarom magam csinálni. Esetleg egy ismerős keres valamire megoldást, és ajánlani tudom neki, mert jó tapasztalatom van vele. De ehhez az orránál tovább kell látnia annak aki a tudás birtokában van.

000000000

A nagyon konkret valaszt nem is szoktam keresni...azt az elvek alapjan mar kilehet talalni eleg konneen...

Persz akinek a szakmmi alapok is Himalaja meretu nehezseget okoznak az bajban van,  
mert annak elobb az alapokat kell megszerezni.
Az alapok tisztaba rakasa pedig onallaon valoban nem egyszeru feladat...viszont alapszintu info sok van csak kell tudni szintetizalni...a lenyeget.

Nomeg alapveto angol olvasasi keszseg nelkul
eleg keves info akad a neten is...

000000000

Mondjuk szervo+hajtas temaban mar magyarul is lehet jocskan okosodni csak at kell rágni az itteni forumokat es rendszerezni az elszort infokat...:-)))

Szerintem egy teljes egyetemi jegyzet osszerakhato beloluk !

svejk

Én is úgy gondolom hogy az internet olyan mint a suliban a puskázás volt.
Csak az tudott puskázni akinek volt valami fogalma az adott témáról.
És sajnos igaz az is hogy a net könnyen bevisz a málnásba..
Lehet csak egy sajtóhiba a képletben, vagy adatlapon (pl. az inerciaszámításnál is találkoztam vele)
De az is lehet hogy egy nem túl jó magyarázat félreértésekre ad okot.
És a net-re nem tudsz rákérdezni,hogy biztos? Erre lennének valók a fórumok..

000000000

Sziasztok! BUÉK!
Varsányi Péterhez lenne kérdésem.
Az A300 vezérlő doksija nem publikus ,vagy csak megszokásból van jelszóval ellátva a ZIP fájl?

000000000

Keress rá a neten! Mindenhol ott van...

svejk

Szép munka!
Gondolom ez valamelyik AC hajtásos gépetekkel készült.
A vezérlő szoftware Mach?
Ha igen, milyen ramp-al működik a gyorsítás/lassítás?

Érzésetek szerint ezt a munkát DC-szervos gépppel és a geckoval (kis hibatátroló) el lehetne végezni, ha igen akkor mennyivel növekedne meg a megmunkálási idő szerintetetek?

"Mellesleg ha a hibatároló nagysága miatt törik el a maró, akkor megérdemlem, mert ott valami tuti nincs jól beállítva, esetleg nem megfelelően választottam motort, vagy a Gcode nem jó... :) "

Ezzel a kijelentéssel 100%-ban egyetértek.
Ez így van (akár a lépetetős gépeknél is) hogy ha minden jól van beállítva nem lehet gond.

De gondolom a gépeteknél is van valami visszajelzés ha esetleg már valami komolyabb késés következne be valamelyik tengelynél, Pl. ahogy írtad, rossz G-kód, rosszul megválasztott sebesség, stb.
Esetleg éles munka előtt lefuttatjátok a kódot és valami monitorozó progival ellenőrzitek a max. eltésrést?
Ha igen milyen max. eltérések vannak munka közben?

Vagy esetleg van olyan segédprogi vagy valamelyik szoftver tudja azt hogy a géped sok-sok tesztelése, egységugrásos mérései alapján kiderített specifikációját figyelembe veszi és annak függvényében módosítja a sebességet, gyorsulást?

Vagy csak egyszerűen elég lehet egy pár extrém  G-kóddal, ugrásokkal beállítani,letesztelni a gépet és aztán mehet élesben a munka?

Gondolom egy idő után már egy tervre rátekintve rögtön látja az ember hogy az adott munkadarabb mennyire igényli a gép dinamikáját.

Elnézést a sok és lehet buta kérdésért de talán a válaszokból lehet tanulni nekünk homokozósoknak.

bmejdz9nu

Nagyon jó... Gratula!
Én nem vagyok 3D marás kedvelő azaz nem ismerem az ilyen szerkesztő progikat... de majd egyszer talán :)

Ha elküldöd a G-kódot én is kimarnám Geckoval :)
Persze azthiszem, hogy egy szál sincs itthon most gömbfejű maróból...(ha nagyobb vagy kisebb az baj?)

Egyébként a videón úgy éreztem, hogy a gyorsítási értékek a mechanika határát surolták?

Az az ISEL oldalt szorítóról is tehetnél be képeket! Mennyibe kerülnek?

bmejdz9nu

Egyébként... Hobby és nem hobby szervóvezérlők...(?:)
Vannak a valóságban is bizonyított vezérlők és vannak elméletben létező vezérlők...
De az élet oly egyszerű mert csak step és dir van és semmi más :) Szerencsére :) Mert aztán lenne nagy kavalkád... :)
Ez a két jelből egyik ugyebár az irányt adja  a másik a lépésszámot... ilyen egyszerű = ezért aztán csodák nincsenek vezérlő és vezérlő között...
(persze ezeket az "alaputasításokat" pontosan, megbízhatóan végre kell hajtania)

Én megértem aki több éves kutató fejlesztő munkát végzett... és "feltalálta" a spanyol viaszt... (talán) több hibatárolóval...:)

HJózsi

"ezért aztán csodák nincsenek vezérlő és vezérlő között" ...

Na ezzel én pl. nem értek egyet ... de gondolom ez csak provokatív hozzászólás volt ... [#vigyor3]

000000000

Igen, ezért kérdeztem, mert Cseh és Orosz fórumokon szaladtam bele a jelszóba.

bmejdz9nu

Az Ám :)

Mert ugyebár "néhányan" túlmisztifikálják...  
Azaz próbálják a hobbysta fejét megkeverni azaz  "elrettenteni"  a szervóhajtástól:)
Bízok benne, hogy ezt nem "anyagi" érdekből teszik :)

fs9s63xkf

Igen, AC-s géppel készült, és cncGraF-al hajtjuk, ezért pontos rámpát nem tudok mondani. Ennél a szoftvernél úgy van, hogy van egy skála a gyorsításnak 0-12-es értékig, de hogy melyik mennyit jelent pontosan azt csak Ők tudják :) Ez egyébként nagyon nem tetszik... De legalább ismeri az S-görbét, és a nem 0 kezdősebességet.

Visszajelzés csak annyi van, hogy ha leáll a szervó valami miatt akkor azt jelzi a szoftvernek.  

Menet közben sosem mértük még az eltéréseket, még nincs teljesen kész hozzá a szoftver :) Amikor kész egy gép, akkor beállítjuk a szervókat (a "Léptetőmotor" topicból már jól ismert szoftver segítségével): figyelve az eltéréseket megkínáljuk egységugrással, különböző sebességekkel, gyorsításokkal járatjuk. Ekkor már azt is tudjuk, milyen gyorsítást, kezdő sebességet visel el és ezek alapján beállítjuk a szoftvert. Innentől fogva nem nagyon foglalkozunk az eltéréssel, hacsak a munkadarabon nem látszik...

Az eltérések nem nagyok, ma megnéztem, a szervó ki tudja jelezni a kijelzőén az aktuális eltérést, elég gyorsan változik, úgyhogy csak saccolni lehet :) . Az X,Y tengelyek ugye elég lomhán mozognak, itt szerintem 20 fölé nem megy az eltérés, a Z tengelynél azért már nagyobb, valahol 50 alatt kell lennie. Szerintem Geckoval is menne kb hasonló sebességgel, de ugye a felületet kell majd a végén összehasonlítani, megcsinálom én is egy óra alatt, csak az nem így néz ki :)