Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

3k74cecek

Egyébként elismerésem, mert a gép és a munka is szép, csak nem kell mindenáron belemenni a számháborúba, mert semmi értelme. Ez nem az olimpia 100 méteres síkfutása, ahol század (nem mm, hanem) másodpercekre megy a csata.

3k74cecek

Nos én (többek között) ezért sem használok mindenféle csicsa CAD programokat, mert amint látom, a kört is kb. 500 db egyenessel közelítik.
Inkább megírom Gkódban, és az nem fog feleslegesen rohangálni le-fel. A kört pedig a gép felbontásának megfelelő pontossággal fogja csinálni. Legalábbis remélem, hogy a Mach így csinálja a kör paranccsal.

000000000

Gondolom CAD helyett CAM-et szerettel volna...

Maradjun annyiban, hogy egy "csicsa" CAM programban azt allitasz be amit nem szegyellsz...
Ha egyenessekkel programozol kort, akkor g1-et latsz kimenetkent. Ellenkezo esetben g2, g3. Mach nem tudom mit csinal. Azaz a varazsloja, mert alapbol ugye a mach csak "lejatszani" kell...

4um5b65d

Hát ez bizony esztergán készült az egész, a marógépem darabokban van...De abban igazad van hogy nem csak esztergálással, mert ugye marni esztergán is lehet....

3k74cecek

Jogos: CAM.

Még nem vagyok járatos a különböző CAM-ek képességeiben, de itt a listán egyenlőre ilyeneket láttam.
A Mach varázslóitól sem voltam elájulva.
Végignéztem és néhányat csak úgy gyorsan kipróbáltam.
Hát volt aminél arra sem tudtam rájönni, hogy az adott ablakban éppen mit lehet beállítani. Aztán volt ami hibaüzenettel kifagyott.
Szóval nem egy nagy szám a többsége. Azért akad néhány ami viszont praktikus és még működik is.

3k74cecek

Mekkor a géped tengelyeinek a felbontása?

000000000

Nem tudom milyen listat neztel, valogass ebbol:

CAM: edgecam, powermill, surfcam, mastercam.
NX-ben beepitett, CATIA-ban szinten.  
Ha valamit nem tudsz megoldani (barmelyikkel!!!), akkor nalad van a hiba... (:

bmejdz9nu

#6648-as videón 28mm-es a luk... kiszámolhatnád azt is... (a gyorsítás/lassítás is idő) ...

bmejdz9nu

000000000

Jééééé! Varsányi felfedezte a gyorsítás-
lassítási időt, és végre arról is beszél,
hogy hogyan lehet 180 mm/s-re felpörögni.:)
Végre, gratulálok Neked, alakul ez,
mint a szervomotorod a prés alatt!:)

bmejdz9nu

Azaz igazság... hogy le kellett "rontanom" a gyorsulási időt... ennél a videónál azaz a munkánál...(#6648)

Még magam sem értem teljesen miért...  
A 10-es marószár nem szerette ha egy kalapácsütés jelleggel "belecsapodott" az anyagba...
Alapban a gyorsulás 180mm/s-re 50ms azaz = 50mm/secre = ~15ms volt - lineárisan nézve mert az exponenciális gyorsítási görbét nem rajzolja ki a WinPC-NC csak egy számmal 1-30-ig lehet állítani a "hajlítást"...

Vissza kellett vennem a gyorsulást: így az 50mm/sec-hez kb. 50msec tartozott...

ebalint

Tibor!

Reszelés ügyben megkövetlek.

Magam is olyan középiskolába jártam, ahol az általad leírt módon zajlott a képzés.
/Én nem erre a szakmára jártam.../

Ezek után viszont tényleg nem értem, hogy miért ilyen szinezettel emlegetted föl a reszelősök táborát.

ebalint

000000000

Szia Péter!
Erről dumálunk itt jó páran Neked és más "vakló
bátorságú" emberkének a Fórumon. A forgácsolás anyagban
történik, nem a levegőben kell első ránézésre még
látványosnak is tűnő módon szántani.
Szigma is ezt írt Neked, egyetéretek vele:
"Ez nem az olimpia 100 méteres síkfutása, ahol
század (nem mm, hanem) másodpercekre megy a
csata."  
H.Józsi is ezt magyarázgatja, és még sorolhatnám...
Hidd el idővel megérted, a CNC gépépítés egyik
legfontosabb alapja:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/inercia.jpg" border=0>
Pl. ezt alkalmazva a gyakorlatban egy 500 mm
hosszú, és 20 mm-es átmérőjű golyósorsóra,
ez jön ki: I vagy J ~=4kgcm2  Hoppá!!!!:)

svejk

Mivel már nekem is címezted a "vakló bátorságú" nevet, ezért csak beleszólok..

Akkor az előbb általad leírtak alapján miért is kellene a Varsányi gépének 5ms-os gyorsításokkal rendelkeznie?
Ezt ugatom már másfél éve hogy úgy sem tud a nagy átlag olyan erős mechanikát csinálni ami kibirná ezeket a gyorsításokat.

Érdekes.. Szigmával egyetértesz hogy nem századmásodpercekre megy a csata, amikor én ezerszer leírtam hogy megtudja csinálni a feladatot a rosszabb motor is csak lassbban akkor műszaki analfabéta voltam (ha nem is ezt írtad)

000000000

Szia Ebalint!
Én nem vagyok a mai duma és csicsa világ embere,
de ez magánügy.
Ez a "reszelés" is olyan, mint a PC.
Szívesm szerint senkit nem engednék egy
mai PC közelébe, amíg legalább egy napot nem
tölt el DOS-ban is.
A CNC ugyanilyen téma szerintem: nem árt
először lyukat fúrni, reszelni megtanulni valamennyire,  
és utána belefogni CNC gépet építeni, és küldeni
neki neki a step-dir jeleket.