Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

svejk

Na ez a beszéd!!  [#law]
És hidd el én is értem a Te verziódat nagyon is jól, sőt ha tehetném mindenféleképpen csak előzetes kalkulációk után vágnék neki egy következő gép építésének...

svejk

H. Józsi!
Te sem érted hogy értjük?  

Csak az a baj hogy egy rozzant zsigulinak kiszakad a futóműve a nagy gyorsításkor.
Csak óvatosan a kuplunggal, de majd a pályán egyenesben azért birunk menni 140-el :) :)
Bár roszz futóművel nem ajánlott   :) :)

000000000

Szerintem ez mar regen nem a hobbyrol es a szervo-rol szol.
Ne csak a szorokat olvasd.Olvass a sorok kozott is. :)A #6626 valaszban szerintem fejen lett talalva a szog.Kar idegeskedni

bmejdz9nu

Ez nem jó példa erre... nem azonos a szitú...

bmejdz9nu

Szia! Köszi! :)
Talán a WinPC-NC "szögeltérés függő sebességcsökkentő paramétere" vitte lejjebb? Ezt még tanulmányoznom kell...

De majd én is beteszem az Adobe Premierbe a videót és analízálom - mert azárt talán nehéz meghatározni a belépés és kilépés pontját... :)

Mindenesetre addíg nem vállalom el a munkát az AUDI-nak :) Hátha e lassúság miatt veszteséges lesz a busineess :)

bmejdz9nu

Na alakulunk :) Mennyit megy a tied 1-esben? :)

000000000

Hasonlat volt. A lenyeg szerepelt benne, igaz nem tul szemleletesen...
Mas, ha nem talalod megfelelonek.

Adott "F" ero. Ket test, 1-, 2kg-os. Melyik gyorsul fel jobban "F" ero hatasara, adott "t" ido alatt?

HJózsi

Péter WAZZE! 1 szer tudnál a kérdésre válaszolni! ??? És nem mellébeszélni?

bmejdz9nu

Az a röhely itt az egészben... :)

1. Túl gyorsan tud a gépem gyorsítani - azaz a gyakorlatban (talán használhatatlanul) gyorsan gyorsul...  
50msec alatt 180mm/sec-re azaz ~14msec alatt már 50mm/sec sebességen tud lenni...

2. Túl gyors is a gépem a főorsók sebességéhez... (a 180mm/sec még a 60.000rpm-es orsóhoz képest is!)

Nekem az égatta világon semmi bajom vele.. úgy megy ahogy azt vártam tőle... sőt egy kicsit még túl is lőtem a célomon...
Te láttad a mechanikát...  és bárkit szivesen látok aki meg akarja nézni!

Szerencsére...:) A sebességet és a gyorsítást is a szotverben lehet csökkenteni.  
A nyomatékot a vezérlőben. A tartalék erő ... csak nem baj?

Csináljak egy videót amikor pl. 50mm/sec-re 14-15msec alatt fent van? Persze kellene egy gyors képkockaváltású videókamera :)

Szerintem ezt a sok (pofázási:) energiát inkább a mechanika erős kialakítására kellene fordítani...  
Míg ez a topik "szárnyal"... addíg a mechanikai ötletek topik... :)

Elméletben... Elméletből... Eszemfuttatásból... Egymás győzködésével...nem megyünk előre... Nem lesz gép...
A tények a munkadarabok, úgyis magukért beszélnek...

Tibor pedíg bólogat olyan dolgokra is amik neked is meg nekem is (meg akinek volt gyrekkorában váltós biciklije) tudja... hogy nem ok.

bmejdz9nu

Váltó = választás a sebesség és erő között... Ez igaz?
Ha a kocsinak nagyobb a motorja az baj? Max. nem nyomod neki annyira :) De... a lehetőséged megvan...

000000000

Nem az szamit, hogy mennyi a vegsebessege, hanem, hogy pl. hany sec. alatt vagy 100km/h-n. Nincs "vegtelen" utad gyorsulni...

HJózsi

Szerintem arról van szó, hogy Péter kasznija jó és kiváló motorok vannak benne, viszont a kettő illesztése nem jó ... legalábbis arra nem, hogy kihozza a benne rejlő képességekből a maximumot... ( Nota bene talán kisebb motor is elég lenne... )Tehát szó sincs az Ő esetében, hagyományos értelemben hobby gépről, sokal közelebb áll már egy igazi profi géphez, amitől csak egy paraszthajszál választja el és ez a dinamikai illesztés.
Bizony szívesen marnék már én is egy ilyen gépen úgy ahogy van, mert hasonló alkatrészeket kellene nekem is legyártanom, és látható a videón, hogy meg tudja csinálni. Viszont az is biztos, hogy meghallgatnám Tibor45-öt mit javasol, hogy nem ilyen puding feladatok esetén, mint  kör marás ( alíg van gyorsulás tengelyenként .. ) mivel javíthatnám gépem képességeit...  
Megnéznék egy csillagtesztet ill panelfúrást ebben az állapotban... [#wave]

bmejdz9nu

3D marást még nem póbáltam... (nem is tervezem) de...
Küldhetnétek valami file-t... amihez nem kell nagy alut elbaltáznom és 1mm-es vagy 2mm-es gömfejű maróhoz van írva (ez van itthon)... és csinálok egy videót róla... (CAD-CAM progi sincs :)

HJózsi

A kérdésre válaszolj, mikor süppedsz jobban! ?

bmejdz9nu

"Viszont a kettő illesztése nem jó" https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/SanyoDenki_Servomotor/SanyoDenki_Servomotor_400W-2.jpg" TARGET=_fnew>Adatlap kivonat itt!!

Na már...  
1. Ez van ráírva a motorra: 2500rpm (5-ös orsóval az hány mm/sec számold ki)
2. 85V-os a motor (85V a táp)
3. 1,57Nm alapnyomaték ( csúcsnyomaték 12Nm) számold ki az erőt az orsón! (5mm) "képletek topik"

Milyen motor lenne jobb szerinted? Milyen áttételel? Konkrét motor ajánlást várok - konkrét adatokkal! (Talán Tibor segít neked...de kötve hiszem...:)  
Hogy ezt az erőt (azaz gyorsítási képesség) és sebességet tudja? Egyikből sem engedek!!!!!!!! :)