Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/" TARGET=_fnew>Egyébként aki "lemaradt" az eseményekről és az előzetes tesztekről, képekről, videókról (a géppel kapcsolatban) ...  
ITT ebben a könyvtárban van minden fontosabb dolog....

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/KOMPLETT_TESZT/P1280487.JPG" border=0>

4um5b65d

Na tessék, már meg is fogalmaztad a következő géped alap koncepcióját. Olyanra kell építeni mint a NASA holdjáróját......Ejtőernyővel ledobod a talira.....az meg kicsomagolja magát :)))

0gbwyh99

Üdv mindenkinek!
Varsányi Péternek üzenem: FANTASZTIKUS GÉPET ÉPITETT!!!! Az én szókincsem nem valami nagy, úgy hogy csak annyit tudok mondani hogy nagyon szép. Látszik hogy nagyon sokat figyelt a részletekre és minden részben a tökéletességre törekedet . Az asztal magasság állitására vagyok nagyon kiváncsi.
Kb. 2 éve követem a fórumon az eseményeket és olvasgatom a hozzászólásokat . Mivel a szaktudásom a CNC hez és egyáltalán az anyag megmunkáláshoz nem túl nagy, ezért van hogy nem is tudok sokat hozzászólni a dolgokhoz . Egy valami biztos-Varsányi Péternek és hozzá hasonló segitőkész embereknek köszönhetően , nekünk , amatőröknek is megadatik hogy sokat tanúljanak és ez által merjenek belefogni ők is egy kisebb gép megépitéséhez . Sajnos anyagi háttér hiánya miatt most még csak gyüjtögetem az anyagokat és persze a tudást ! Volt ugyan egy ismerősöm által egy lehetőségem hogy épitsek plazmavágó asztalt , de utóbb az illető lemondta a munkát mert megengedheti magának az ipari nagyteljesitményű lézer vágó gép árát . Meg is rendelte ! Azért nem adom fell ! Egyszer úgy is meg csinálom ! A H1-es vezérlő már meg van, az energia lánc is, bontot léptecsek , kábelek , végálásnak induktiv érzékelők , számitógép. Találtam nálunk Vajdaságban (Szerbiában) lineáris tehnikát olcsó áron ,... majd még meglássuk ! Na most már eleget fecséreltem az időtöket ! Jó éjszakát mindenkinek !

[#eljen][#taps][#worship]

3vv2btrhv

Minden elismerésem V.P.-nek , de én nem tudnám használni ezt a gépet 3D maráshoz , mert felütközik a motortarto a munkadarabra ha nagyobb fogásméjséget kell vennem , igy csak inkább gravirozáshoz alkalmas .

bmejdz9nu

A motor tartó megoldáson sokat filóztam... Legyen maximális a stabilitás, rezonancia mentesség és magasság is...  

Féltem attól is, hogy (az erős hajtás miatt) egyszer véletlenül a motor nyakával nekimegyek valami felfogatónak, vagy a munkadarabnak,  
az pedíg károsodást okozna a főorsó csapágyazásban. (A precise motor biztos nem hálálná meg :)  
Így valamelyest védve van... max. a marószár törik... ami a gyengébb.
(A maximális erő a gépen= Motor KT=0.3Nm/A ... 16,7A-es a kapcs ü. táp. áramkorlátja = 5Nm... 6,28x5/0.005= 6280N nyomó-toló erő!  
A motor tudna 12Nm-t is csúcsban, a vezérlő 20A-t adni...) Csúcsnyomték növelése céljából végül "segéd puffer" kondik nem kerültek a kapcsoló ü. táphoz).

Tehát értem mire gondolsz... Tudom, hogy ez sem szokványos.
(ami hibát látok az, hogy ha lent van a Z akkor a beépített 3x3W-os power LED-ek nem optimálisan világítják meg a szűken vett munkaterületet - pedíg a LED-ek kifelé vannak döntve... de ez is kevés lett a tökéleteshez...)  

Olyan magasra vettem ezt a "lehetőséget" mint az ER befogató patron alja... az az ritka azaz eset amikor a szerszám hossz mélységén is túl akarok marni...
Ha mégis szükséges lenne a motort lehetne a tartókon lejjebb csúsztatni... de akkor ott a marómotor és a patronbefogató mint akadály...
... de a "mélyebb" pl. 3D marásokhoz vannak speciális hosszított szerszámok is... de én úgysem akarok 3D marást...  
(ha mégis... akkor ez valamelyest persze talán korlátozná a lehetőségeket.)

Ez egy "alkatrész gyártó" gépnek készült...  
azaz pl. csapágyház, szerkezeti elemeket összekötő egységek, kisebb gravírozások, kivágások... de azt pontosan, precizen :)

A Z-magassága alapban 100mm, amit két lináris vezetéken és két trapézmenetes segédorsóval +100mm-el emelni lehet.  
Azaz max. hídmagasság = max. 200mm. (100+100)(mindkét végponton beállított ütközők - nincs közbenső megálló pont.
Erre akkor lesz (lehet) szükség ha a forgató egység kerül az asztalra (120mm-es tokmány - teljesen kitekert pofákkal elfér - kész is van) vagy egy satu.. vagy valami extrém magas munkadarab.
Ekkor felemelt híddal a gép statikai tulájdonságai természetesen csökkennek = kisebb fogásmélység lehetősége stb. azaz kíméletesebb hajtás :)

bmejdz9nu

Még valami...senki sem kérdezte... :) vagy írtam már valahol? :)

Az mozgó munka asztal két szintes...  
A felső szint pontosan 320x320mm-es, hogy a gép síkba tudja (tudta marni) az aktív felületet, hogy maximálisan pontos legyen. (magához képest... is)
Persze körbe-körbe és a T-nútokat is saját maga marta(!), hogy referencia értékűek legyenek az élek!

Elülső és hátulsó részén kicsit lejjebb folytatódik a T-nutos kialakítás... azért, hogy a maximális 320x320mm-es munkatatományt akkor is ki lehesen hasznáni ha a munkadarab pl. 320x320mm-es ... legyen hol elhelyezni a leszorítókat, támaszokat, valamint ide (a lejebbi részhez) lehet rögzíteni a forgatóegységet is...

A munka asztal "rakott" alu elemekből van összerakva... azaz ha "elkopik" a sok újra síkbamarástól :) gond nélkül lehet újakat tenni rá... csavarokkal... most is igy van csak a csavarok süllyesztve vannak és a fejük síkmaras előtt fémragasztóval (epoxi alapú alu fémragasztó) be lett öntve... így nem látható.. csak a szürke pöttyök árulkodnak erről...

000000000

hoppá,gratulálok eme masinához.Leesett az állam a te  géped és az enyém közti sebességkülönbségtől.Ne zavarjon,hogy "mások" azzal piszkálnak,hogy persze ennyiből könnyű,akkor is:TE készítetted.

4mjnxdwuu

sasi

Csatlakozva az előttem szólókhoz, én is gratulálok a gépedhez, mely esztétikailag, és műszaki paramétereit tekintve lenyűgöző, és kétségtelen, hogy a legnagyobb ívű műszaki fejlődét tudhatod magadénak a fórumozók között!
[#integet2]

e3h0cv4ph

Gratulálok én is.
De ez a gép már ipari kategóriába is megállja a helyét.
Üdv:TT

4um5b65d

Valaki gyújtson már világosságot a fejemben ! Mikor idekeveredtem a CNC oldalra még eszembe sem jutott hogy valaha is gépet építek, de most egy kissé úgy érzem talán meg kellene próbálni. Ha egy hagyományos esztergát szeretnék egy kicsit feldobni némi cnc vezérléssel akkor kb mekkora szervo motorra lenne szükségen ami ezt a terhelést elviseli. Még azon is gondolkodom, hogy a meglévő gépre tennék egy feltétet próba képp. Ha egy hagyományos motornál gondolkodom egy 200W-os kivitel esetében akkor az csak egy tollpihét képes megmozdítani. De valahogy nem értem igazán, hogy egy kis teljesítményű motorból mitől lesz nagy nyomatékú motor. A nyomaték és a teljesítmény nincs egyenes arányban??? Meg még az is érdekelne nagyvonalakban, hogy mi a különbség egy normál 2 szénkefés motor és egy szervo motor közt. Gondolom nem attól lesz csak szervo, hogy tesznek rá egy enkódert meg még plusz 2 szénkefét.

e3h0cv4ph

Ha egy hagyományos esztergát szeretnél CNC -síteni akkor egy hagyományos méretű servo motor megteszi hajtásnak, de egy kicsit nagyobbat is betehetsz a biztonság kedvéért :)

4um5b65d

sejtettem, hogy a paraméter nélküli esztergára egy paraméter nélküli szervo motort fog valaki ajánlani.... :))))

e3h0cv4ph

A viccet félretéve azt kéne tudni mekkora az a hagyományos méretű gép (mondjuk a csucstávolsága). Aztán akkor onnantól fogva némi számolással, vagy saccolással lehet megmondani, hogy mekkora motor is kell rá. De javasolnák rá (a motor és a hajtott orsó közé) egy lassító áttétel (ugy kb: 1:3 ... 1:5 körülit) és akkor lesz nyomatékod is, meg dinamikusabb lesz a géped is, bár ez a sebesség rovására megy.
A "sima" DC motor és a szervó motor között a különbség az encoderen kívül föleg a motor elektromechanikai paramétereiben tér el (pl: dinamikusabb, rövidebb idő alatt éri el a névleges fordulatszámát, jobban túlterhelhető stb...).
Ha egy sima DC motorra teszel egy encodert akkor elvileg azt is beillesztheted egy szervókörbe (több kevesebb sikerrel) de nem javasolt megoldás ez (Tibor45).
Szerintem a legtisztább ha szerzel egy olcsó szervó motort (mert ekkor színte biztos a siker - legalábbis motor részről) ugyanis ma már elég jó áron (10願 alatti áron) lehet viszonylag jóminőségű szervómotorhoz jutni (euro servo), ez pedin nincs arányba azzal, hogy szerzel néhány ezerért egy "valamilyen" DC motort aztán néhány ezerért meg encodert aztán valahogy összeilleszted őket. Megéri inkább egy használt szervómotort venni aztán egy kicsit felpofozni (csapágy, szénkefe csere).
Plusz két szénkefe berakásával pedig ne is próbálkozz, amit eredetileg 2 kefésre gyártottak azt nem csak annyiból áll átalakítani, hogy fúrunk rá még két lukat. :)

Üdv:TT

bmejdz9nu

Tegyél fel valahová képeket és adatokat csak akkor lehet érdemben "ajánlgatni"...

Amit Tatai leírt az mind igaz... de még figyelni kell a piacon a tachos szervómotorokra és azt encoderrel ellátni...  
Ezek olcsóbbak a piacon + encoder + munka = akkor is olcsóbb:)
Néha ez a variáció jobb, mert legalább tutira tudod milyen és mekkora encodered lesz...:)

A motor ereje... hát igen... áramot pakolva nekik "erőcsodákra" képes... de meddíg? azaz jön a hő... ha sokáig akarsz tőle többet...
Vagy nem tudja "alaperőből" a pályakövetést a hajtásrendszer. Azaz vagy leold a vezérlő (ha kicsi a hibatárolója) vagy el eltárolja a hibát a vezérlő (ha nagy a hibajeltárolója) de utóbbi esetben a szerszám nem azt csinálja amit a szoftver parancsolt neki. (nincs "ekzakt" pályakövetés)

Egy biztos, túl kicsi szervómotort erősen leáttételezve (1/2 felett) nem kapsz sokkal jobb paramétereket mint egy léptetőmotortól...  
Persze egyes szervós előnyök akkor is megmarad(hat)nak...