Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

Farkas Ádám

a weboldalon található paypal-email címére küldtem el a pénzt és a megjegyzésbe a saját címemet. Soha semmilyen választ nem kaptam, két hét múlva jött a csomag. 8db IC + kvarc + posta = 80EUR

2nbj3n5m

A Z szán egyik oldalára rakjál egy huzórugot.
A hosszát ill. erösségét ki kell kisérletezni.
Vagy egy darab fával alátámasztani.
Janko

Lőrincz Tibor

A szervó aszinkron motor (elnézést ha korábban már volt szó róla) sokban különbözet egy "mezei" aszinkorn motortól? Az alábbi http://www.automation.siemens.com/mc/mc-sol/en/9d2a796c-613d-4f8f-9fec-813d65b9a0fa/index.aspx" TARGET=_fnew>linkenlátható egy szétszedve. Hobbycnc minőségre nem lenne megfelelő az általános aszinkron motor - szervómotor céljára?

svejk

Ha  poziciószervót akarsz , oda szinkronmotort szokás alkalmazni.(álló helyzetben nem tud megfelelő tartó nyomatékot kifejteni egyszerű eszközökkel az aszinkron motor a működési elvéből adódóan)
Sebességszervohoz jó lehet az aszinkron is. (pl. főorsómotor)

bmejdz9nu

No és step/dir rendszerű AC szervó vezérlőről se feledkezz meg... Szerintem olyat a Siemens nem gyárt...  
Ha nem főorsó motor a cél... hanem pozició szervó...

Jók a képek! vízhűtéses a motor...

Lőrincz Tibor

De hát az x,y,z tengelyeken vanak rajta az aszinkron szervómotorok! A teszt az volt, hogy a kiszerelt szervómotor tenglyét forgassam meg kézzel ( miközben a hajtás be van kapcsolva 0,4kw-os motorral) de lehetetlennek bizonyult!
A step-dir bemenet nem lehet egy nagy ördöngősség. (Majd ha a Magi úrnak lesz szabad 10 perce, szerintem simán meg tudja oldani.[#circling])

bmejdz9nu

Már 50W-ost sem tudsz megfogni... se AC se DC-t... ez így normális, ez a szervó. (odapakol neki áramot - amíg bírja persze melegedés nélkül)
Még hogy 400W-ost...:):) :)

Egy ipari AC szervóvezérlő bemenetére step/dir átalakító nem egy nagy ördöngőség... de sajnos a világon még senkinek sem sikerült eddíg:)

Ha veszel AC szeró rendszert ügyelj arra, hogy step/dir bemenetű legyen (alíg van ilyen a piacon) és fontos: a motor és vezérlő párosításra!  
(Nem kompatibilisek az AC vezérlők és motorok még egy márkán belül sem általában)

bmejdz9nu

Első könnyű tesztek az "UMG-01-es" géppel. (úgysem megy géppel :) Tibor45 a névadó, a keresztapja a gépnek:)

Az IKEA-ban kapható vágódeszkánál olcsóbb anyagot még nem láttam... egy ilyen vágódeszka 1 Euró/db... Gondoltam gyakorlatozni jó lesz...:) A magamódján elég hüle anyag mert kenődni szokott... így aztán félelemből először 1 élű 4mm-es maróval kezdetem... azonkívül nem egy látványos amikor a tejfehérbe mar :) De ez van előszörre... A videók most is a fényképező géppel készültek és a hang... borzalmas, azaz sokkal erősebb mint a valóságban.

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/KOMPLETT_TESZT/4mm-es_sikbamaras.wmv" TARGET=_fnew>Először "síkbamartam" a 4mm-es maróval, 3mm-es távonként.... nem mondom, hogy logikus..ilyen kicsivel, de ... VIDEO::::
(24.000rpm, 180mm/s előtolás...)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/KOMPLETT_TESZT/4mm-es_formamaras.wmv" TARGET=_fnew>Aztán egy kis négyzetek és körök marása 1mm-es fogásmélységgel...VIDEO::::::::

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/KOMPLETT_TESZT/6mm-es_sikbamaras.wmv" TARGET=_fnew>... Aztán a marás eltüntetése egy HSS 6mm-es 4 élű sima magyar maróval...(5mm-es távok)  ... VIDEO:::::::::::::
Tutira vettem, hogy belekenődik... de nem ... szerinetem olyan gyorsan végez (az előtolás itt is 180mm/s) hogy nincs ideje felmelegedni :)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/KOMPLETT_TESZT/" TARGET=_fnew>Egy-két kép a gépről.... de majd kicsit megbontom, mert nem sokat látni a vázból, mert jól be van burkolva...
Hátul felül rászerelve a gépre (mögötte) a dobozba a frekiváltó, 3x24A/17A kapcsoló ü. táp. sorba kötve.(=85V-ra emelve) + segédtáp (24V)
Jobb oldalt melette pedíg a szintén a géphez szerelve a vezérlők és illesztő egységek)
Hátul az asztal végén egy plexi védőlap, hogy direkbe a fogácsot ne szórja a mororra...
A gép egybként 320x320mm-es munkaterületű és kb. 150-200 kg... Sok sok alu van benne, amit lehetet azaz nem "statikai elem" fekete POM-ból készült...
Sőt.. több helyen "esztétikai" POM lemezes burkolást ist kapott, hogy ne nézzen ki olyan "ezüst" aluminium monstrumnak :)

A gép egy kis szobát (spájz-zot :) kapott. Más ötletem nem volt a forgácsszórás könnyű eltakarítására. (bekapcsol és menekül ki az ember)
Jó lett a világítás is... az asztal alá beszereltem a vízhűtő egységet, a szerszámcsere/hűtőlevegő kompresszorát valamint a vákumpumpát...
Elfér alatta számítógép és a WinPC-NC professional külső vezérlője is... Sőt Ezek az eszközöknek jobb helyet nem is  lehetett volna találni!  
A forgács a gép alá megy a legkevésbé!... de azért még lesznek az asztal alatti részhez burkolatok, ajtók pl. plexiből...
A legfontosabb eszköz: A porszívó a képen nem látható mert hátulra került, de kerekken gurul mint minden más ilyen "szerkezet" :)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/KOMPLETT_TESZT/P1280333.JPG" border=0>

000000000

Profi a hobby kategóriába (talán az profik között is megállja a helyét!!!
[#taps][#taps][#taps]

000000000

000000000

Szia Péter!
Valóban szép ez a gép, csak nem látom rajta
a 280 W-os Bautz szervómotorokat ami az eredeti
elképzelésed volt. Azaz hogyan is van ez?
Mert kedves barátom ekkora, módosított "állat"
motorokkal valóban lehet már direktbe hajtani,
nem így indultál sem csúcssebességben sem
hajtásteljesítményben. Szép lassan a fele
sebességgel megelégedtél, és majdnem dupla
teljesítményű motorra váltottál.
Ezt azért nem nagyon hangsúlyozod.
A másik: akkor légy igazán majd büszke, ha
a marás geometriai adatai is pár századon belül
lesznek.
Egyébként meg gratulálok, hogy másfél év alatt
legalább másfél millió forintból összehoztál
egy ilyen gépet.

000000000

Szia Péter!
Gratulálok a gépedhez, nagyon szép,igényes munka,látszik, hogy sokat agyaltál és dolgoztál rajta. Nagyon megy, a 180mm/s nem semmi.Mérted, hogy a munkája mennyire pontos? Kipróbálhatnád aluba is és kínáld meg egy kis acál munkával is.

Kristály Árpád

[#worship][#worship][#worship]

Halihó PÉTER!!!!!
GRATULA....

Látom megvan az első sztár a IV. Talira...Októberben!!!!

Ezt az anyagot már kináltam nektek....a METRO-ban kapható több színben 3000-Ft körül....[#eljen][#eljen][#eljen]

Üdv.: Árpi

bmejdz9nu

Köszönet mindekinek...  
Most töltök fel egy kis alumarást... csak kicsit :) Mert kezdődik a szülinapi bélszínsütés... :) Mediumra...:) Én vagyok a főszakács :)

Tibinek:
Itt ebben a topikban már leírtam (megkeressem hol? - észere is vetted, kép is volt...)
Csak X és Y-t) Ezek kisebb fordulatú motorok... (persze erősebbek) Ezek max. 2400rpm a régi pedíg 4800rpm... de hiába... mert a mechanika nem bírta a sebességet. Leírtam ebben a topikban... melegedtek a golyósorsók... Valahol az alapelképzelések még léptetőhöz készültek...
Tudtam az 5um-es lépést ezáltal... (1000cpr most - mindhárom!) azaz be tudom kapcsolni a kottyanásmentesítést mert az pont 0.5század volt csak....
De! Maradt a direkhajtás!!!

Mértem a végeredményt ok. Erről is lesz demonstrációs videó.

bmejdz9nu

Az acél könnyebb mint az alu (szerinetem BF20 tapasztalatból)... pl. nem kenődik... Lesz mérési tesz is... de még nem tudom mit is tud a masina?
Lassú lépésekben megyek feljebb...  
Sajnos!!! a hűtővezérlő még nincs kész...(be van ábelezve de még kell a mágnes szelep...)
A most feltöltésben lévő alumarásnál nem bírtam feljebb menni mert már égető forgácsok repültek... és hibába kenegettem az anyagot a szerszámot az nem hűti le!
Minden megvan már hozzá... NOGA porlasztós lesz... az majd belövi az anyagot a szerszám és munkadarab közé... teszteltem... igen jó lesz!
Többszörös sebesség és fogásmélység lehetősége.