Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Az csík egy röhely...  
Gyakorlatilag nincs is... de a fényképező gép előhozza... én is néztem... (nagyon gondolkodtam, hogy feltegyem a képeket ezért:)
Nincs derékszöhiba azaz nem akad meg a körmöm, de láthatóan úgy néz ki...  
Még majd ezredes tapintóval végigmegyek a munkadarabon... aztán meglátjuk...

A motor merőleges az asztalra...  
De egy szerkezeti hibát itt elkövettem: azaz nem állítható a motor helyzete... azaz csak a tartó alaplap marással.  
Ezt előzetes "szöghiba - távolság számolással" bemartam... (mdelleztem a hibát Corel Drawban :)

De más miatt is kell változtatnom a marómotor felfogatásán... azaz nem mindegy hol van megfogva. (A Precise motornál ez meg van adva... lásd gépkönyv!)  

A "drótós teszt" szerint a 320x320mm-es körben kb. 1 század az eltérés... na még ezt tanulmányozom... "fedésnek" azaz átmarási csíkoknak is kellene jelentkeznie a munkadarabon... de ez sincs... tudom.

Az ismétlő marási teszt (kicsi és nagy sebességgel ugyanazon a pályán)
azaz hogy a szervó miatt mennyire fut túl - megnyugodtam... ok. Ettől féltem a legjobban!
Tudni kell a szervóhajtás minimum 1 lépést túlmegy (akkor veszi észre a hibát) ami itt 0.005mm
Ezért is jók az erős motorok... mert van erő a gyors, biztos azonnali korrekcióhoz...
Amikor fogásba lép vagy fogásból kilép...mérhetetlenül kicsi a hibajel a szervókörben... Azaz ott az elemi erő!
... és szerintem ez az a dolog ahol Tiborral egyetértünk... csak Ő másként írja, látja...

bmejdz9nu

bmejdz9nu

Erre a step/dir átalakító dologra kiváncsi lennék... dokumentálni kellene...
Én attól tartok (elméletben:), hogy a PID-et a step/dir átalakítóban is be kell állítani és a "gyári" hozákötött szervóvezérlőben is.
Ez együtt lehet, hogy bonyolult... Legalábis nekem aki a Gecko 2 potijához szokott, de látható módon ez is működik... :)

A másik, hogy a "gyári" AC vezérlők bemeneti vezérlő jelei sem egyformák... sőt nagyon eltérű rendszerűek lehetnek... azaz előre nem lehet meghatározni melyik lesz 100% jó... pl. egy Ebay-on található leírás adatok alapján + keresés a neten)
... és akkor ott az AC szervóvezérlő + AC szervómotor "házasíthatóságának" a kérdése... encoder, fesz.. stb...

Attól "tartok még ez ügyben", ha meg is lehet csinálni (mert elméletileg nem lehetetlen) akkor sem lsz "reprodukálható" és a  felhasználó nem fogja tudni maga beállítani... azaz csak te tudod beállítani...és ugyebár ez menyibe kerül mindenestől...:)

Láthatóan az UHU vezérlője népszerű...  
Mert olcsó, azaz ez a legolcsóbb lehetőség a szervóhajtásra. (Nekem nem jött be az UHU dolog - de ez egy másik kérdéskör)

000000000

Szia Péter!
Géped dinamikai és szerszámpálya követési
képességei akkor lesznek igazán letesztelve,
ha fémbe gravírozol egy 0.5 mm-es hosszlyuk
maróval egy feliratot vagy csillagtesztet
kétszer-háromszor egymásután szerszámtörés
nélkül. Egyszer ezt videózd le!:)
Az az érzésem, leszel Te még sokkal szerényebb
egy ilyen kritikus teszt után.:)

000000000

Gratulálok a gépedhez Péter!

Ámulatra méltó a legapróbb részletekre is kiterjedő igényes kiviteled.

Molnari

Egyújabbgépépítő

Csatlakozom a gratulálókhoz!

Elismerésre méltó amit összehoztál.
Ne foglalkozz az irigykedőkkel!

x4rhew5r3

Kétféle vezérlővel kisérletezek, egy AMC kefés DC, és egy Omron AC. Az AMC átkapcsolható pid-mentesre, itt mint egy (kvázi) lineáris végfokot használom, és minden az előkében működik.
Az Omron (és más komolyabb társai) kicsit más eset, mert a paraméterekkel az is beállítható, hogy ne legyen domináns a szabályozója, de van egy plusz szolgáltatás, mert ő is megkapja az enkóder jelet, és segít pozicióban tartani a motort.

Az hogy, két potméter van, vagy regiszterek sokasága, amit bizony be kell paraméterezni, az valóban egy vízválasztó. Az egyszerű pid feletti dolgogat már nem lehet két potival megoldani. Gondolom aki Omront vesz, annak ez trivi...

Rövidesen kiderül mire jó, ha felraktam a gépre. Publikálni majd akkor, ha ott is megállja a helyét.

bmejdz9nu

Azt a "Varsányi" felíratú gravírozást 3X-szer csináltam mindíg 0.1mm-el lejjebb és más más sebességgel... ok. volt.
Na persze ezt még tesztelem... :) de először a hűtőegység és vákumasztal... stb. stb... van még mit csinálni...
Mert szerinted a szervóvezérlés nem tartja pályán a szerszámot? A sarkoknál nagy sebességgel sem futott túl...
De megfogadtam, hogy csak a gyakorlatban is előforduló azaz "életszerű" teszteket csinálok és ahhoz "hangolom" a gépet...
0.8-as maróm van itthon (kisebb nincs) de az sem fémhez való... de talán egy üvegszálas anyag? ... de fordulatszám egyenlőre kevés a sebességhez ekkor tehát ezzel meg kell várni míg felkerül a Precise főorsó...(váltás korrekt megoldása a frekiváltón stb... ezzel is lesz munka :)

bmejdz9nu

Bárcsak élőben is láthadnád...:) Nagy vacakolás volt...DE a következő gépet megfogadtam úgy összecsapom ahogy illik:) semmi cicó..:)

De a sok-sok idő nem közvetlenül a gépcsinálásra ment el...
Állandó tesztetelések, részegységek tesztelése, esetleges átalakítása ahogy szoktam viccessen mondani: alapkutatás. :)
Volt olyan rész amit egy hónapig csináltam és nem jött be... és újból...
A "forgácsvédelemi" kialakítás volt a legtöbb idő... talán túlzásba is vittem... de a német gépemen állandóan kritikus és takaríthatatlan helyekre szórta a forgácsot... és ha ez pl. kemény anyag pl. üvegszálas nyák pora... az belekerülve a lináris egységbe és golyósorsóba... tuti, hogy (előbb-utóbb) lerendezi a sorsát"...

A másik "örűlet" a hídemelés kialakítása volt... A fordított mozgó asztal megvalósítása csak a 3. helyen áll :) (a motor megy az asztallal)

bmejdz9nu

Nem írígykedik itt senki... de a "szídást" is kedvelem, mert attól megyünk előre! :)

bmejdz9nu

2nbj3n5m

Zavar,hogy ennyi energiát fektettélbele és
kicsi a munkatér.Ez az erősgép megérdemelt
volna egy nagyobb munkateret.És ne tudd meg,
hogy milyen melókat letne vele elkészíteni,de
ezzel is lehet jó model alkatrészeket gyártani.
Janko

4um5b65d

Már napok óta keresem a hibát Varsányi mester gépe és a kis műhelysarok kapcsán és végre eredményre vezetett állhatatos munkám. :)  Ha jobban szemügyre vesszük a teljes konfigurációt mutató képet (#5578) akkor észrevehetjük, hogy a kép jobb oldalán sajnos nem egyforma vastagok a falon elvezetett csövek. Ez súlyos hibának számít !!! Bár most hogy jobban megnézem a képet, nyilván a kisebb csövön érkezik a gép áramellátó kábelkötege. A nagyobb átmérőjű cső funkciója csak egyetlen dolog lehet....itt érkeznek be bináris formában a tetszésnyilvánító gratulációk a fórum tagságától. Úgyhogy, ha elbírja a cső még a nyomást akkor én is beleordítanék, hogy QRVA szép volt.... megérte a sok-sok munkát, gratulálok.  :))))

bmejdz9nu

Ez a gép arra készült, hogy a kisebb alkatrészeket le lehessen gyártani vele... (320x320mm) A további nagygépekhez :)
Persze túlerős lett talán... de mihez képest? ... van sok olyan gyári gép ami több tonna és ugyanekkora a munkaterülete... :) Tehát?

A belefektetetet energia... (ez érdekes kérdéskör:)
Nemcsak a gépet csináltam az elmúlt másfél évben... sok-sok minden mást is (azaz kisérletek és tesztek)... pl. Harmonic Drive forgató, főorsók (eddíg nem sok sikerrel), léptetőmotoros vezérlés is volt ezen a gépen az elején...
Alkatrészek, technikák elsajátítása... azaz tanulás... szinte az összes szervóvezérlő tesztelése... és ennek a gépnek minden főegysége külön-külön is teszetelve volt(!)...
De ez így volt jó! Nem bánom! Nem is fogtam mellé fő kérdésekben! ... és nem szabad elfelejteni, hogy ez az első gépem! :) :) :)

Aztán meg kellett tanulnom a BF20-on (valamennyire:) marnom, esztergálnom...  
"Segédgépeket" csináltam, alu fűrész és alu vágókorongos gép (gépek átépítése topik)...
Ezeket mind felszerszámozni (ami nem csak pénz kérdése)... Sőt teljesen új műhelyt is csináltam...új asztalok, szekrények stb...

Szóval rengeteg másra is (pl. tanulásra) is ment el az idő... meg fog is :) Dehát ilyen a hobby... és ugyebér a "dokumentálással" sem voltam fukar :)

... és ezen az ELSŐ(!) gépemen rengeteg olyan megoldást alkalmaztam ami még nem volt előtte itt a fórumon. (sőt talán máshol sem)...
Végül is minden megoldást külön-külön láttam, de nem egyszerre, egyben...

Tehát az energia nem vész (veszett) el... csak átalakul(t)... :)

bmejdz9nu

Sajnos azoknak a csöveknek semmi szerepe a CNC-hez :) Gáz, és víz és lefolyó... :)
De majd elbarikádozom polcokkal :)
Bárcsak elvihetném a Talira... de hogyan azt még nem tudom... Pedíg szeretném...