Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Csak lineár motornál alkalmaznak lineáris encodert? Soha nem forgó? azaz hagyományos?

bmejdz9nu

Dehogyis amit felvettél abban totális az egyetértés! Az encodernek a motoron a helye... vagy legalábis direkt kapcsolatban.

4um5b65d

Hát ez így tuti nem igaz ! Szerintem meg a lineáris enkódernek minden olyan helyen van létjogosultsága ahol az összes mechanikai elem holtjátékait ki akarják szűrni a mérés folyamatából.

bmejdz9nu

Niki Lauda behajt a depo-ba és azt mondja a mérnöknek:
Nem elég jól gyorsul a járgány és jó lenne a sebesség is...

A mérnök azt válaszolja:
Majd teszünk bele egy leáttételezést.

Niki:
Nem kellene inkább egy erősebb motor? Láttam a raktárban... :)

000000000

"Kapaszkodj meg Tibor: (A kedvedért:)
A következő gép 20mm-es emelkedésű
golyósorsóval és direkthajtással lesz!"

Megkapszkodtam, kb egy hónappal ezelőtt
Trapista 20mm-es menetemelékedésű gyári
bontott 200W-os szervomotoros cuccát (amit fel is tett anno) hajtottuk meg a szervómmal
próbaképpen.
Működött és mozgott, és akkor mi van?:)
Ettől még továbbra sem változott semmi,
ugyanis eddig végig forgácsoló szerszámgép
hajtásról beszéltünk.
És ott csk Te gondolod, hogy a maximális
sebessség a cél, és ezzel száz más paraméterében szer lesz viszonta géped. ha ez Neked jó, csináljad, hajrá!
Hála a jó égnek, a fizikai, műszaki élet
mérhető paraméterei objektívek, nem az van, amit én akarok, hanem amit összességében
tud a rendszer tőlem függetlenül.

s5f8tmfv3

Szó sincs hajbakapásról, ez csak a szokásos tere-fere Varsányi és Tibor között. Szeretik ám egymást, csak elsőre furcsa.[#puszi]

bmejdz9nu

Nem tudom a választ... de sejtem... lehet az elektronikában egy beépített valami ami tudja hajtás kottyanás mértékét és csak ezen felül szabályoz... de nem tudom...
De mindegy mert ez szerintem nálunk nem járható út...

svejk

"Nem értelek. A motor fordulata állandó  
mindkét esetben. A mozgatott rendszer  
lesz kisebb sebességű.  
Az állandó P-t sem értem, de ez legyen az én értetlneségem. "

Az nem lehet hogy két éve így elbeszéltetek (elbeszéltünk) egymás mellett...
Hiszen az volt a téma hogy egy nagyobb teljesítményű kisebb fordulatú motor vagy egy kisebb pörgős motor + áttétel(motor-orsó közti) ugyanazon gépezeten.

Te meg itt már felhozod a golyósorsó emelkedését is a számításaidba..

Vagy Te annyira lebecsültél bennünket
hogy ugyanazon motor és mechanika esetében jobbnak látjuk az áttétel nélkülit!?
No Comment...

s5f8tmfv3

"egy nagyobb teljesítményű kisebb fordulatú motor vagy egy kisebb pörgős motor + áttétel(motor-orsó közti) ugyanazon gépezeten"
Na ez az! Megmondja végre valaki hogy melyik előnyösebb?

4um5b65d

A motoron levő enkóderrel kapcsolatban is lenne egy kérdésem. Ha a szoftver adja a jelet, hogy motor jobbra fordul és ezzel 1mm elmozdulás következzen be a mechanikán és a motor és a mechanika közé 10 db fogaskerék áttételt teszek amiknek az össz kotyogásuk szintén 1mm-er akkor a mechanika meg sem mozdul ugyebár.... Akkor miért nem jó az ha kikerülöm az összes áttételt és csak az utolsó elemre teszem az enkódert, így csak a golyósorsó kotyija játszik szerepet. A szoftver csak kiadja a parancsot a forgásra és az enkóder folyamatos visszacsatoló jelétől teszi függővé, hogy leáll e a motor vagy továbbra is forog. Vagy rosszul gondolnám a dolgot? Vagy a motoron levő enkóder annyira intelligens, hogy ezt a folyamatot "házon" belül végzi el és csak ha már elvégezte a motor a műveletet akkor küld vissza jelet a számítógéphez.

svejk

Tibor45, egyszer azt hiszem össze kellene ülni egy kockás füzet mellett és megérteni, majd megmagyarázni egymás érveléseit.
Azt hiszem az a fórum a tévedések, félreértések tragédiája...  
Az a baj visszaolvasva saját írásaim kérdéseim nekem mindig egyértelműek :) :)

bmejdz9nu

Megint a wattok... ez mind nem számít...  (A kávévőző is kilowattos, de itt nem a disszipáció a cél)
1. Mekkora névleges (max.) fordulatú volt a motor?
2. Ehhez a megadott fordulathoz mekkora a volt az alap és csúcsnyomatéka?

A 20-as em. orsókból "sebesség lesz"... (ami most elmaradt :) Gravírgép... nem marógép...
A motor kb. 3Nm/1500rpm-es...nincs teljes adatlapja... 48V/1000rpm. max. 1500rpm. max 33A. (= 48x33A= 1,5Kw... dehogy...:)
Na persze ehhez kell egy vezérlő ami tud 30A-t... A300-as lesz. Nincs is más ilyen...

000000000

Egyénként kár ezen ennyit rágódni.
Azt talán Mindenki érzi, hogy egy 20mm-es
menetemelkedésű ablaktörlőmotoros direkt szervo és
egy 1 mm-es 1 kW-os profi szervomotor + hajtás
között mint választási lehetőség, van némi
különbség és variáció. Ha csak annyit elértem, hogy ezen érdemes elgondolkozni, és a maximális sebesség
majdnem az utolsó szempont az optimális forgácsolás szempintjából, már megérte ennyit pofáznom erről megint kb. húszadszor itt a
Fórumon. Péter meg szántsa a levegőt, csak
éppen amire használni akarja, arra nem lesz ideális, és egy leáttételezett EC240-es gép leveri az övét, mint a diót a fáról,
ha a felületi minőséget, és pontosságot, stb.
is nézünk. Igaz, lassabban fog menni a
levegőben.:) Lehet választani...:)

bmejdz9nu

svejk

A példa jó, csak a gyakorlatban nem nagyon alkalmazzák.  
Ahol alakalmazzák, (persze ott sem ilyen durván)arról olvashatsz az #5672-től kezdődően.

Sajnos rengeteg szabályzástechnikai részlet van ami felett átsiklasz az egyszerű gonolatmenetedben.