Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Nagyon hasznos a leendő építőknek is az újból fellágolt vita.
Mivel Tibor45-tel nekem is volt már derbim, most pár dologban mégis hajlok az érveire:
-erősen költségérzékeny szempontok vezérlik a megoldásaiban (talán a pénztárcája sem engedhet meg mindig a legdrágább dolgokat alkalmazni)
-minden esetben a várható feladatra tervezi a hajtás technikát (nem kedveli az univerzális gépeket)
-ugyanakkor VP-vel is szerencsénk van mert hihetettlenül kitartóan (rengeteg pénzt és időt áldozva) valósítja meg elképzeléseit és nem nekünk kell ezt végigcsinálni

Mindenesetre mi fórumozók hálásak lehetünk ezért!!!

bmejdz9nu

Marni csináltam a gépet, nem egységet ugrasztani... Persze mindenkinek más a cél... [#nyes]

Tibor.
Én tudom a magyarázatot, hogy az áttételt miért preferálod...  
Azaz tudom, hogy nincs a világon az a szervómotor ami neked dirkthajtáshoz jó lenne azaz megfelelne... De ezt hagyjuk.

Ha gondolod küldök egy-két LS7184-es IC-t... próbára... szerintem ez a legegyszerűbb út neked a 4X felé...  
A belső előre-hátra számláló áramkörödet szépen meg fogja hajtani...(CLK & UP/DN kimenet)  
"Kattanni" fog a tengely amikor megáll... és kemény lesz a tartása mint Katiban a gy... :)

A step ferkvenciák meg már maguktól "felmentek" a szoftverekben... tehát nem kell a másik felén semmi...

svejk

Tudod valahol az elsők közt voltam itt a fórumon belül akinek servo (vagy nevezzük akármilyen működésre hajlamos visszacsatolt rendszernek)  került a gépére.

Azóta sok embert megfertőztem...
Ha van egy kis időd, energiád, meg egy kis pénzed (igazából egy kezdő servo készlet nem kerül többe mint a  léptetős)
Azt szoktam mondani mindenkinek hogy ha elkészül és kipróbálod akkor leülsz a székre hátradőlsz és azt modod .A qrva annnnyát' (boccs a trágár szóért)

Persze ez nem jelenti azt hogy a léptetős nem jó, sőt...
De az bizos hogy a servo látványosabb, halkabb, rezonanciamentesbb és még olyan emberrel nem találkoztam aki a saját hobby kis gépén visrosszakta volna a léptetőket mert a servo valami miatt nem tetszett neki.
A hobby gép legolcsóbb eleme a motor lehet, ha készen vagy mindennel ráérsz keresgélni.
Rakhatsz rá profi gyári encoderrel felszerelteket, de én mindenkinek bátran ajánlom a kísérletezést a gyengébb tudású motorokkal is.

bmejdz9nu

000000000

Szerintem ott és akkor érdemes keménynek lenni,
ahol és amikor kell.:)) Álló helyzetben minek?
Meg ha olyan kemény vagy, akkor azért elég nagy
ellentmnondásban vagy, hogy csak 50 ms
az időállandód, tessék már igényesmek lenni,
és hozd ki, amit a motor tudna.:)
Aztán van itt egy pár óriási bökkenő az egész
szakszerűtlen sebesség mániádban:
pl.
-Taylor képlet a szerszám élettartamra.
olvass utána, mit jelent a forgácsolási
sebesség növelése (60.000 rpm,
meg a vizhűtéses túlzásaid).
- mi van akkor barátom, ha pl. fele előtolási
 sebességgel, de dupla fogásvétellel dolgozom?
Viszont pontosabb a gépem, és közben
ugyanakkora a forgácsolás teljesítménye.
Azaz ahogyan már írtam kb.  + félmillát elköltesz a semmiért, sőt lerontod a gépedet, mert bele sem gondoltál soha, mi az, hogy
forgácsolási optimalizálás.
Megtetszett egy videó, ami egy forgácsoló célgép,
ráadásul egy motorhajtása drágább, mint a Te
gépedből kompletten 3 db.
És valószínűleg nem is Dc hanem AC szervo.
De álmodoznod lehet, attól szép az élet.:)
Na de majd ezekből is olyan okos leszel kb. egy
év múlva, mint az encoder jelfeldolgozásból vagy
mostanára.
És akkor rájössz, hogy a fene egye meg, fordítva ülük lovon, és a téves sebesség tetsdzési index, és annak fölösleges hajkurászaása miatt mindent elszúrtam.:)

bmejdz9nu

0,05mp (50ms) alatt van 2160rpm-en a szervómotor, teljes terheléssel, orsóval meg mindennel... mégis mennyi idő alatt kellene felgyorsulnia???
Tudod nincs nálam nagy hibatároló... nem oda megy a jel, hanem a tengelyre... :)

Erő... Ha hibázok, úgy eltöri a 6mm-es marót, hogy azt sem mondja bikfic :)

Szerszám élettartamot olvastam... ez igaz..

A tesztnél (video)... 24.000rpm-el marta a műanyagot, egy forduatra 0,45mm fogás volt... ennél nagyobbat nem lehet harapni vele :)

Az utolsó körítést (az álom ló és az AC) már ismerem :)

000000000

"0,05mp (50ms) alatt van 2160rpm-en a
szervómotor, teljes terheléssel, orsóval meg
mindennel... mégis mennyi idő alatt kellene
felgyorsulnia???"
A motorod 5 ms-ot tud, még éppen tudsz javítani
45 ms-ot rajta. Persze 5 mm-es orsó mellett és
a jelenlegi már így sem kicsi motorod mellett
nehéz lesz, de ez legyen a Te problémád.

Azért 2 költői kérdést felteszek:
- Szerinted egy olyan Hobby CNC, ami "csak"
80-100 mm/s-et tud, de 10 ms alatt mindig ott van, szerinted jobb, vagy rosszabb??
A másik költői kédésem:
Van G00 kód és G01, G02, G03 stb...
Miféle sületlenség az, hogy valaki G00-ban
akar állandóan forgácsolni, és neki a levegőt
"forgácsolni" ugyanolyan közeg, mint pl. a
rozsdamentes acél?
Kemény dolgok ezek, ha belegondolsz, és itt
hibáztál....

s5f8tmfv3

El tudom képzelni milyen, kb. így voltam vele amilor az első léptetőmotoros hajtásom elindult. Azóta átépítésre került (volna ha nem jön közbe egy költözés) A műhely nincs kész, minden holmim dobozban várja a folytatást. Elsőként befejezem majd a léptetőmotorost, aztán jöhet a szervo, de azt hiszem az már egy másik gép építését igényli. Addig is gyűjtöm az infókat remélve hogy mielőbb szükségem lesz rájuk. Szeretnék már én is hátradőlve elmondani valami trágárságot.[#wow1]

svejk

Igaz azt mondtam eldugulok...de:
""0,05mp (50ms) alatt van 2160rpm-en a  
szervómotor, teljes terheléssel, orsóval meg  
mindennel... mégis mennyi idő alatt kellene  
felgyorsulnia???"  
A motorod 5 ms-ot tud, még éppen tudsz javítani  
45 ms-ot rajta.  

Nem felejtetted el a számításodból, hogy azért az orsónak is és a bazi nehéz asztalnak is van tömege, tehetetlensége?
Te ezt biztosan át tudod konvertálni ha Varsányi megadja a tömegét saccra az asztalának és az orsó  adatait.
Na erre a számítás eredményére is kíváncsi lennék nagyon..
Gyanítom hogy megnövekedne az az 5 ms és már rögtön nem 45-öt kellene lefaragni...

bmejdz9nu

Viccelsz Tibor?  
Az az adat a kb. 2Kg-os forgórészre vonatkozik... nem az üres motor pörgetés a cél... annál sokkal nagyobb a teher...

Gondolom egy Forma 1 kocsi motorja is gyorsabban pörög fel próbapadon mint a versenypályán...:) tudod kerék ellenállás, súly, légellenállás stb...:)

Költő kérdésre:  
Ha majd láttam egy hobby CNC gépet ami 180mm/s-ra gyorsít pl. 20ms alatt (valósan) ekkora mechanikával akkor tedd fel mégegyszer a kérdést. :) addíg ez költői azaz elméleti.

100mm/s-ra sokkal könnyebb...  arra most is 25ms alatt simán megy... tehát?

000000000

Szia Svejk, gyere csak nyugodtan, tudod
kedvellek én Téged is, meg Mindenki mást itt
a Fórumon!:)  
Egy valamit sajna elfelejtettél:
Ez a szervomotor nulla tranzisztoros
elektronika nélkül tudja, önmagában felpörög
még magasabb fordulatra is, ha rákapcsolnak U
névlegest.
Már elnézést kérek, de encoder, PID
alagoritmusok, szorzás-osztás, .....,
meg minden más mellett rákötök egy szervót és
akkor sokkal rosszabb lesz még méretezett
terhelés mellett is?
Már elnézést, pont itt a baj, hogy a szabályzás
alá vont motor persze többlet terheléssel,
de lomhább lett, mint minden nélkül??

Na nem mááááá, itt van a bibi pont elásva, de
ezt már ma többször leírtam. Szegény motor nem
tehet arról, hogy a leleményes és bátor
kísérletező kedvű Hobbysta nagyot
álmodik, ő azt érzékeli, és mondja magában:
" a k. életbe, de nagy bazi tetát érzek itt,
majd be tojok, de nem érdekel ez a baromság, én
X teta, és Y nyomaték mellett csak Z
szöggyorsulással forgok, és menjen mindenki
aki mást gondolt rólam a jó ....-ba."
Hát ilyeneket mondogat elég sűrűn a motor.:)
Még szerencse hogy hasbeszélő, és nem hhallani.:)

bmejdz9nu

Látom segédrakéták is kellenek... :) de legalább (most) nem a vezérlőt szídja...:)

000000000

Eszembe sincs viccelni, csak néha megszemélyesítem azt a szegény motort, de a
komoly válasz is ott van:#5746.

bmejdz9nu

http://www.robsy.hu/images/robsy-v-NZ1.mpg" TARGET=_fnew>A dinamika és gyorsulás... (copyright:) - Referenciavideó ...

svejk

Már megint nem a kérdésre válaszoltál hanem a motorjaiddal bájcsevegsz..
Tessék,30 kg asztal átm. 20 mm-es 600 mm hosszú orsó redukáld át légyszi a motorra hogy össze lehessen adni az inerciájukat!

Éppen Te szoktad mondani hogy ne pumpáljuk azokat az Ampereket a motorba csak csínján vele.
És akkor te akarod itt a szervokörrel még erősíteni?
Meddig??  
Varsányinál már a gecko 20A -je is határt szab  ennek.
Nézzünk egy 60V -os névleges feszű. motort, hoppá itt a gecko 80V-ja már megint gátat szab. ahhoz hogy a névleges fordulaton le tudja adni a névleges nyomatékot a tápfesz dupláján kelene járatni a vezérlőt.

Gondolom én az az 5ms az az adat amit a gyártó a névleges feszültséget rákapcsolva ,beállítva a maximálisan megengedhető áramot rákapcsol a motorra ennyi dő alatt ér el egy bizonyos fordulatot.
Nem tudom a helyes meghtározást de leírhatnád ezt is ne haljunk meg hülyén.