Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Na ez az... kiváncsi leszek kapsz e választ erre... Én a nagyobb (nyomatékosabb) kisebb fordulatú motorral... direkthajtást magyarázom...  
Kisebb hibalehetőség... összességében kevesebb költség... egyszerűség...

svejk

Úgy van, de ott is kell mindkét jel a (motoré és a tényleges pozícióé) és majd az "agy" számol.

4um5b65d

Biztos hogy ott kell mindkét jel??? Hisz 1db enkóderrel 1db tengelyt elég ellenőrizni, ha az egy lineáris enkóder, nem??

000000000

Milyen szempontból? Mi a végcélod, Mi Neked
a fontos? Milyen jellegú a forgácsolásod?
Mennyire komoly a mechanikád?
Ezekre csak ezek ismeretében lehet válaszolni.
Egy biztos: minél inkább nem "érzi" a motor
a tömeget, tetát, annál hálásabb. Ezt tartsad
fő szabálynak, és azt hogy túlzó leáttételezésből
soha semmi bajod nem lesz, míg fordítva
nagy a kockázat, és egyre inkább haladhatsz
a "rossz" gép felé.

bmejdz9nu

Te a sebességtől és a teljesítménytől félsz? Vagy féltesz benünket? Nem mondom mechanika kell hozzá... mert szétesne...:)

Vagy láttál valakit aki E240-el direkthajtást csinált 20mm-em oróval?
Vagy hogy 1Kw-os motorral 1mm-es emelkedésüt hajtott?

Én "400W"-al 5mm-est... ez pont a kettő között van... de mégsem jó neked... :)

svejk

Csak még erre hagy reagáljak, aztán eldugulok, mert fő a békesség:)..
Itt van megint a félreértés és a nemtudomka...

Számomra teljesen nyilvánvaló volt hogy a Varsányi univerzális gépet szeretne (persze olyan nincs, kompromisszumokat kell kötmi)
Szertene alut marni lassan, pontosan erőből, és szeretne nyákot gravírozni szélvész sebességgel.
A két művelet közt nem akar orsómenetemelkedést, vagy motor-orsó átételt cserélni.

Így még mindig az E240 a jobb választás??

s5f8tmfv3

Tudod mire gondolok: két műszaki cikket is lehet összehasonlítani egy táblázatban különböző szempontok alapján. Kellene egy ilyen táblázat, áttétel vs. direkt szervo. Szempontok lehetnek: dinamika, megkívánt motor, annak ára, sebesség, felbontás, stb... Aztán minden rubrikába 1-től 5-ig csillagocskákkal osztályozni. Így a földi halandó is tudna dönteni, és nem riadna el a szervótól hogy milyen nehéz is ez az egész.

svejk

Nem elég, mert mint írtam kihagysz rengeteg szabályzástechnikai problémát.
Ha van kottyanás a motor encodere nem tudja hol jár az asztal, az asztal lineáris encodere nem tudja mit csinál éppen a motor.

Persze van már erre is megoldás de az nem a hobby szintű step-dir technika.

000000000

"Kisebb hibalehetőség... összességében kevesebb költség... egyszerűség..."

Ez csak szerinted van így, a valóság szerintem más.

Nagyáramú, nagyfeszültségű elektronika, izmos motor mindig drágább, és veszélyesebb, mint
kisebb disszipációjú, kisebb áramú cucc.
Az orsó menetemelkedését kell jó megválasztani,
és a direkt hajtás is maradhat.
Azaz messze olcsóbb a megfelelőeen átgondolt V
max.

000000000

Maradjunk a következőben:
Péter gépe nagyon szuper lenne, ha 2-3 mm-es
lenne benne a golyósorsó. Így van tőle jobb
is. Végül is ez csak 2 hetes meló, és előbb-
utóbb át is fogja alakítani.
Addig meg nem hó, és kész.:)
SMD beültetőnek lassú, forgácsoló Hobby gépnek
gyors. Egyszer majd belátja.:)[#nyes]

bmejdz9nu

"Ezt tartsad fő szabálynak, és azt hogy túlzó leáttételezésből soha semmi bajod nem lesz, míg fordítva nagy a kockázat, és egyre inkább haladhatsz a "rossz" gép felé."  

= egy "cammogó" gép amit minden léptetőmotoros "kenterbever"... de akkor minek a szervó?

Egy jó vezérlő segít...  
Az a lényeg, hogy tudjon 4X-es encoder üzemmódot módot azaz exact módon pozicionálni!
Mert akkor nem kell a "kényszerű áttétel"...

4um5b65d

Van valami amiről még azt hiszem itt nem olvastam, de lehet hogy csak elkerülte a figyelmemet. Annak idején mikor még egy nagy cégnél dolgoztam és néha napján oda-oda tolakodtam a profi cnc esztergák mellé, akkor érdeklődtem a kollégától a különböző egységek működéséről. Egy konkrét géptípus volt aminek forgó enkóder volt a keresztszán orsóján és  ott épp arról beszélt a kolléga, hogy már a program elején megadta a gépnek, hogy 0,05 mm a golyósorsó kotyogása és ezt automatikusan a szoftver kezelni tudta. Én egy kicsit ezt már akkor sokalltam, de biztos így volt. A másik amire még emlékszem, hogy hosszesztergálásnál mielőtt a szerszámnak meg kell állnia egy ponton oda beiktattak egy előlassító "algoritmust" gondolom így a nagyobb tömegű szánszerkezet nem futott túl a megadott ponton. Most azt nem tudom, hogy akik közületek gépet építettek azoknál is megvannak ezen funkciók?? Bár tudom ez inkább szoftver kérdése...

bmejdz9nu

Dehogy nehéz egy szervó... táblázatot csinálni azért elég nehéz lenne... mert nem úgy vesszük hogy elmegyünk a boltba...:)

Szervót léptetőmotor után csinálnak az emberek... Ez ugyanaz csak a fordulatszámmal nem veszti el az erejét... (egyszerűen fogalmazva :)
Az orsó és a motor párosítása a lényeg... vagy ha nem sikerül "össze passzolókat" beszerezni akkor meg jöhet az áttétel...:)

000000000

Újabb szajkózás, ami nem igaz persze...:)
Pl. nem visít, és nem rezonál, mint a léptecs,
és sohasem téveszt. Már megérte lecserélni
szervóra.

bmejdz9nu

Ez írtad amikor a 0,7Nm-es motorok voltak rajta... most 1,6Nm-esek... Rákötöm a kocsi motorját az 400Nm... :)