Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Nem tudom hogyan megy a gép a Talira :(... majd besz...unk mire a helyére tettük... nagyon nehéz lett...  
Csak lestem mint Jenő a Moziban, a BF20-nél nehezzeb... pedíg próbáltam nem nehézra csinálni... Végül is gravírgép :)
Majd a következő lesz a bika... (az általad ismert) ahhoz lesz a 26db szürkeöntvény T- asztalka... :)

bmejdz9nu

Alumarás videók...
Csak kezdetnek... 5mm-es maró és csak 1mm-es fogásokal és az sem túl gyorsan...Talán egy élűvel kellett volna...
Ha többet akartam (egy maróm bánja :) a szerszám(!) felmelegedett és beleragadt az alu anyag - azonnal törte. (nagyobb szerszám fordulat is kelett volna.)
Lehet, hogy puha volt az alapanyag - ez csak egy darabka amit valamiből kivettem és nem sajnáltam :?

Látni a videókon, hogy ez az új vízhűtéses főorsó kicsi fordulatokon is milyen erőre képes...pedíg 400Hz-es 24.000-es...
Semmi hang... csak mormolás - persze akkor lenne tökéletes ha a forgácsok kopognának a falon :) Mint a MachTech-en a profi gépeknél...

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/KOMPLETT_TESZT/Alumaras_01.wmv" TARGET=_fnew>Alumarás - 1 - VIDEO :::::::::::
https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/KOMPLETT_TESZT/Alumaras_02.wmv" TARGET=_fnew>Alumarás - 2 - VIDEO ::::::::::
https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/KOMPLETT_TESZT/Alumaras_03.wmv" TARGET=_fnew>Alumarás - 3 - VIDEO :::::::::
https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/KOMPLETT_TESZT/Alumaras_04.wmv" TARGET=_fnew>Alumarás - 4 - VIDEO :::::::::::

... se perc alatt lett akkor "dzsuva" hogy na... az időarányos forgácsteljesítménye már leveri a BF20-at :)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/KOMPLETT_TESZT/5mm-es_Alumaras.jpg" border=0>

Farkas Ádám

Én is gratulálok, és élőben is megnézem majd ha odaérek, ja és megy az UHU-n a 2000-es encoder nem elsőre de most már megy (pár dolgot elállítottam, pár fet eldurrant).  

http://kepfeltoltes.hu/080809/DSC09380_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
http://kepfeltoltes.hu/080809/DSC09382_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
Rávettél erre az "átok" szervósításra, most egy hónap után látom újra működni a gépem, +100000Ft, de azért megérte. ;)

HJózsi

GRATULA! Olyan szép a cucc (meg a környezete), hogy ha el akarnád adni, nyugodtan kitehetnéd 1$-os kezdő értékkel! ... ;)  
Már csak virtusból is marhatnál egy original UHU nyákot ... [#buck] A segítség helyben ( Sopron) épp itt vannak a képek #5588. ...  
Jók a videók is, csak hiányoltam a háromszöget meg a csillagot... A csillag G-kód megvan?

HJózsi

GRATULA Neked is! Majd kiváncsi lennék a beállításokra... A hűtőborda a nagyobb ferteknek is elég let volna, de talán ne mfognak szétfagyni ... :D

4um5b65d

Ajánlanám figyelmedbe az AlCuMgPb jelzésű alumíniumot, egész figyelemreméltó anyagleválasztást lehet vele elérni. Igaz nem lesz annyira fényes mint egy más fajta alu. Kenésnek meg talán a legjobb a petróleum, ha nem a legjobb. :)

7vpav5d32

Csinos kis dög lett! Gratulálok hozzá.
(Annyiban hasonlitunk, hogy nálam is  
kiürül a "spájz" mikorra elkészül a gép)[#nevetes1]

Farkas Ádám

A fet-ek 18A- esek a motoroknak bőven sok, meg csak ilyen volt otthon, pedíg még meg is akartam fúvatni oldalról, de a motor már forró a bordák még langyosak sem. Azt akartam kérdezni hogy neked a prociban lévő program német vagy angol nyelvű? És köszönöm a múltkori segítséget A H:3 ez nálam nincs(német a menü) talán a V:3 ra gondoltál.

Farkas Ádám

A legtöbbet ez segített a 2000-es encoderen: Recalculation Cycle interval (C)

Szalai György

Szép napot!
Már tegnap megnéztem a képeket-videókat, de még nem tudtam írni, csak irigyen bámultam.

Esztétika: Ritkának látom a hazai hobby világban, hogy az építők az igényes megjelenéssel is foglalkozzanak a célszerűségen túl. Majd minden masina alucsontváz szerű. Te megtetted és ez nem is pénzkérdés. Szántál rá időt, energiát. Úgy látszik, ezekből is sok van neked. És képes vagy rá.  

Súly: Tehát elég nehéz is lett, hogy ne ugorjon le az asztalról. Hát a hídemelés biztos belerakott pár kilót. Még jó, hogy mozgó asztalúra tervezted, mert azt a súlyos hidat gyorsítani csak gázturbinával tudtad volna.[#vigyor1]Csak lapokból építkezel és kénytelen vagy (esetleg imádsz) csavarozni. Ha profilokból gondolkodol, pár kilót megtakaríthattál volna, ott ahol számít a mozgatott tömeg Hány kiló csavar van benne? Az egész tömeg hány százaléka?

Síkmarás: Furcsa egy programmal készítetted. Azért van ilyenre írva, hogy a Z pontosságát is próbálhasd vele. Mert célszerűbbnek gondolnám a Z mozgatása nélkül. Kívülről befelé, négyszög a négyszögben. De szebb struktúra is lehet: Háromszögek, hatszögek, gyíkok, bár milyen Victor Vasarely.  

Szerszámtörés: Ebből is kilátszik, hogy egy jó gépre kell az a szerszámkenő-hűtő. Nélküle hiába gyors a gép. Akkor meg a sima marómotor hűtőd máris ki van nőve, mert mást is jó lenne hűtenie a marómotor vizén kívül. Tehát több körös hűtő kell, körönként beállítható hőfokkal. Peltierest gondoltam, remek alu hűtőbordákkal, Esetleg hűtőtornyokkal. Egy kör a marómotornak, egy a szerszámhűtő folyadéknak, egy a sörnek. Utána kell néznem, teflon csövet hol lehet kapni.

Jó pihenést és remek bélszint.[#integet2]

HJózsi

Angol a menű és M:3 volt ... ;)

bmejdz9nu

Tibornak...  
Tegnap igen futottam... mert már vártak... sütés...  
(jó lett a pácolás és nem rontottam el azzal, hogy teljesen átsütöttem a húst:)

A motorcsere okát leírtam itt ebben a topikban a #5271-ben (2008.júl.07.) Te pedíg írtál is rá: a #5281-ben... (érdemes elolvasni - mégegyszer)

Erő...  
Szerintem lehet, hogy túlzott lett... azaz a nagy tömegek dinamikus mozgatásához kellett is..  
De tegnap amikor úgy eltörte az 5mm-es marót (6-os szárral) hogy csak repült... a hajtás pedíg "meg sem rezzent" ettől ... azért elgondolkodtam.  
Pedíg csak nagyon kicsi a hibatároló... tehát veszélyes... veszélyesen erős a hajtás...

De elgondolkodtam azon, ha ez egy 10-es maróval történik... könnyen elgörbítheti a motor csonkját(?) ... ami persze 18-as... de...
(Motor befogás ER16 = 10mm max. "tuningpatronnal" 12mm.)

Pontosság...  
Elsőre minden ok persze csak tolómérővel mérve...ez majd sokmindentől függ pl. a kottyanástól, szerszám ütésétől...
De ekkora meghajtó erőknél (ekkora motorral:) legkevésbé a valós mozgás és a szoftver által "parancsolt" eltérő pálya hibától...
Sőt az általad kifogásolt kis mértű hibatároló a szervóvezérlőben csak garancia erre...:)

bmejdz9nu

"Rávettél erre az "átok" szervósításra, most egy hónap után látom újra működni a gépem, +100000Ft, de azért megérte. ;)"

[#nyes][#nyes][#nyes] ... de nem konkrétan az UHU-ra ... :)

Na most már te is bent vagy a "pácban"... Enegem is akkoriban rávettek...  
Az "elkövető" Svejk fedőnéven ír itt a fórumon...:)
Sőt nagy "vitás-eszmecsere" volt az álló asztal (mozgóhíd) kontra mozgóasztal témában... szintén "Svejk vett rá" a mozgó asztalos megoldásra is...
Hála érte! Mindkettő jó döntés volt...

PS: miért nem használod a Hunbay tárhelyet? Egyszerű... itt a főmenűben a topikok között megtalálod a leírását...
Egyébként ha nem rajzról vagy finom felbontású képről vany szó... én csak 600 pixel szélességű képeket használok...

bmejdz9nu

Nyákot marni majd a 60.000rpm-es Precise orsóval lehetne "sebességarányosan"...:)  
Persze a bika mechanika miatt talán "rámvernének" egy "klasszikus" gravírozó géppel...

Sőt... az egyélű maró amivel a műanyagot martam... 180mm/s előtolásnál már minden fogását látni :)

Számoljunk:
24000rpm/60 = 400-at forul a főorsó mp-enként... a gép egy másodperc alatt 180mm-t megy... azaz 2,2 "fogás"/mm = 0.45mm egy fordulatra! Csoda hogy :) Nem, hogy gravírtűvel...
Egyébként UHU marható paneltervét átküldhetnéd emailban... ha megvan... Balunak biztos... Állítólag HPGL?

bmejdz9nu

Majd még teszek be képeket, mert van benne egy-két érdekes megoldás...
Ez a "spájzGépház" jónak tűnik - ha van lehetőség rá - jobb mint egy körbebarikádozás...