Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Az integrált diódák mindenféleképp kinyitnak, ha a motor kapocsfeszültsége meghaladja a tápét. Kivéve persze a motorfékes üzemet.

000000000

A 7.-re nem adtam választ (bocsi)!:
A Vezérlő 150×110×45 mm (hűtőbordával együt).
2 tápfesz kell neki:
Digitális résznek: 11-24V DC, max. 200mA
Motornak: 0-90V, max. 26A.

bmejdz9nu

Nem lenne jobb ha csak egy tápfesz kellene neki...? Egyszerűbb a felhasználónak...

000000000

Neki igen, csak nekem nem... a 7805 nem bírja 90V-ig...sajnos!

000000000

Meg az az igazság, hogy olyan csúnya tüskék szaladgálnak a motortápon, hogy azt inkább nem vezetném a digitális rész tápjához!!!

bmejdz9nu

A 7805 persze nem bírja.... de van hasonló ami bírja (vagy "előejtő" tranyó :)... Mert érkékeny a zavarokra, szűréssel is ?

000000000

Ezt a részt már nem volt kedvem ragozni! A tüskék akkor sem tetszenének ott...
Nyugodtabban alszok így!

svejk

Ez az és ekkor emelkedik a tápfesz..
Aztán eléri a fet-re megadott max. feszt.
Annak idején még léptetőknél észrevettem hogy az IRFZ sorozat jobban tűr, valószínű a parazita diódából direkt zener-szerűt csináltak és az disszipál.
Persze az sem egészséges...

Annak idején futottam egy kört az IRF elnevezésein de senki nem tudta mit jelent az IRFZ tipus.. Valószínű ilyesmit
ugye az IRL a logic level  
az IRFP a power..

svejk

Én már úgy szeretném ragozni.:)
mikorra várható?

000000000

Látod, ezt én sem tudom! De amint írod... elgondolkodtató![#eljen][#nemtudom]

000000000

Érdekel a dolog?! Kapsz egy "tisztelet példányt"!!![#vigyor3]

svejk

Ugye van IRLZ is
Van IRC és IRCZ is(áramfigyelő kimenettel)
régebben volt IRD is..

Ez a dióda a gyártástechnológiából adódik, és eleinte csak gondot okozott a gyártóknak aztán később rájöttek hogy ez pont jó hogy van az esetek többségében és megpróbálták "hízlalni" javítani a tulajdonságain

000000000

Elképzelhetó, hogy ezek a betük valamilyen "tulajdonságokat" jelölnek, mint a Logic Level Gate "L".

svejk

Hogyne érdekelne, de nem nagyon van időm..
Rajzold meg a tömbvázlatot a proci bekötéséről..

Annak idején egy uhu procit is sokáig őrizgettem de nem vitt rá a lélek hogy beüzemeljem, pedig az is többet tud gondolom mint amit én elkészítettem.
Ez meg azért csak MAGYAR nem holmi labanc:)

000000000

OK!
Idővel minden lesz (csak hát az idő...)!