Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Hát nem tudom, én nem így látom. A legjobb
szervorendszer is a létező eredő időállandó
miatt sokkal lassúbb mint egy precízebb
mechanika. Ameddig egy fogaskeréken van fog,
az szinkronban is van. Ezért van az, hogy ha
jól tudom, még mindig gyártanak hagyományos
lefejtő marógépeket csigakerék, és fogaskerék
készítéshez, CNC ide vagy oda. Szerencsére
néhány dolgot nem bír megölni a divat:
potméter, transzformátor, fogaskerék,
menetesorsó, csapágy, ...
Még jó hogy ezeket nem lehet PIC-cel, IC-vel és egyéb
csodákkal pótolni, és ha azt vesszük, ezek
között vannak 4.000 éves ötletek is, akkor ez
már valami. Én ennek örülök. Picit értékállóbb
dologok, mint egy hardware elem a számítástechnikában.

bmejdz9nu

Halottál már az SKF microprocesszor vezérelt mágneses csapágyáról?
De azért a kerék az kerék marad... az egy nagy és meghatározó találmány volt akkoriban és ma is az... ez az ami "érték álló"...  
Persze nem szabad "retroba" átmennünk :) ... és "helybetopizni"... :)

000000000

Á, dehogy vagyok én retro párti.
Bár minden megoldható lenne csak a billentyűzet
nyomogatásával..:)

x4rhew5r3

Megnyerő az "inverz szinkron" rendszered, gratulálok. Egyszerű és nagyszerű - már mint az ötlet -, a vezérlése persze nem kezdőknek való. A pc-n futó felületképző és interpolátor miben van írva?

000000000

Köszi! Meg fogsz lepődni: az a része QB nyelven fut.
Kőkemény vas kell hozzá, minimum konfiguráció:
486 DX100, 10 MB vinyo, 1 MB RAM, 1 MB SVGA.:))
Azaz nulla forintba kerül hozzá a PC.
Persze fut egy mai "erőművön" is.

csg67

A mechanikában rengeteg hiba van és ezeket nagyon nehéz hagyományos módszerekkel kompenzálni (bár vannak nagyszerű és elmés megoldások).  
A mai CNC-k (bár elismerem, hogy ez nem hobby szint) rengeteg dolgot kompenzálnak. Kezdve a sebesség előrecsatolással megvalósított 0 követési hibától a nemlineáris hibakompenzáción át a különféle termikus, tapadási, orsó torziós lengésig, stb, stb...
Az "egyszerű" mechanikus dolgok csak annyira pontosak, amennyire a gyártás és a beépítés gondossága azt megengedik. Csak elméletileg hibamentesek, sőt ha jobban belegondolunk csak akkor lennének azok, ha végtelenül merevek lennének és egyéb ilyeneknek megfelelnének.
Hagyományos lefejtő marógépeket (a példa kiváló, a gépipar legpontosabb gépei!) pedig fognak is gyártani, mivel az ott megvalósított kinematikai viszonyokat általános CNC vezérlővel problémás megvalósítani (persze léteznek célhardverek).

bmejdz9nu

Ez a "486 DX100, 10 MB vinyo, 1 MB RAM, 1 MB SVGA."... Hát ha ez 10x-be is kerülne... egy gépnél akkor is csak a 5-10%-a... szóval ez "édesmindegy"... szerintem a leendő megrendelő szempontjából...
Viszont a "felhasználóbarát" felület az már nem... azaz (sajnos?) ma már elvárják azt a felületet amit megszoktak... azaz azt a "fránya" windowst...

000000000

Alapvetően egyformán látjuk a dolgokat, és ez
jó dolog.
Örülök, hogy a lefejtő marógépeket Te is igen
komoly alkotásoknak tartod, ahol elektronikus
kompenzáció ide-vagy oda nagyon nehéz CNC-
síteni még a mai tegelyenkénti
multiprocesszoros ipari vezérlőkkel is.
Aztán persze olyan "részlet" kérdésbe már nem
érdemes mélyebben belemennünk, és vitát
nyitnunk, hogy mi a merevebb, és jobb
időállandójú rendszer. Én azért eléggé tudok
tisztelni, becsülni egy acél anyag legnagyobb
megengedett szakítószilárdságot, és egy
köszörült, edzett fogaskerékhajtómű
merevségében inkább bízom.
Próbálj ki egy ilyen hajtóművet egységugrás
tesztelni, meg egy szervót. Borítékolom előre,
melyik lesz a jobb.

000000000

Nincsen gond. A mai X gigás vinyón igazán
hagyhatsz 1% DOS partíciót is, így szerényen
mindig lesz a háttérben egy megbízható barátod
is a gépen. Nem sok kenyeret kér, és ha éppen
rá van szükséged egy adott feladat hatékony
elvégzéséhez, jó az öreg a háznál.:)

bmejdz9nu

Tudom, hogy erre nagyon jó.... csak azt mondom nehéz eladni a dolgot.
A Lewetz amikor kiadta (nem is oly rég - pár éve) a WinPC verzót csak sírt és sírt... de a piac megkövetelte! Nem volt választása...
A real time kernelért kér majdnem 100 Eurót! azaz a PC-NC és a WinPC-NC között ennyi a különbség... írta is a német fórumon, hogy nem maga csinálta ezt a real time kernelt... vette és nem olcsó a licence... szóval ez van...
Ő sem szívessen tette, de évekig kereste az IGAZIT! azaz ami "majdnem" olyan mint a DOS...

dg8n4i8x

Sajnos a felhasználó nagy úr... Én tudok egy céget ahol több éve áll egy cnc (5millás plasma), mert a tervező program win alatt megy a vezérlő meg dos-os... Sajnos azt mondják, hogy inkább nekiállnak kézzel kivágni a cuccot, mint hogy rosszakodjon az ujraindítással stb... Nem sorozatban gyártanak...

bmejdz9nu

Ilyen a világ... így aztán lehet szeretni vagy nem szeretni a windows-t... Bill Gates-el együtt...
Bill-i bácsi azért ha gondolt volna ránk... de nem tette... :)

HJózsi

Én az XP-vel már elvagyok, majdnem szeretem... az elődeihez és utódaihoz (Vista) képest mindenképpen!  De azért betáraztam DrDos-ból, meg  UBUNTU real time cnc live cd-t is égettem, ki is prónáltam. Sajna ez utóbbi über fapad... valószínű inkább a SuSE-val próbálok realtime kernelt fordítani és úgy a cnc progi, de már láttam, hogy messze elmarad a Mach3-tól ... Sajnos amit Balu is írt, a termelésben gyorsan mellőzik a nehézségekkel járó eszközöket... Viszont ami frappáns és jó attól meg nem válnának semmi pénzért. Egy jó technikai megoldáshoz mindenképpen felhasználóbarát, azaz könnyű kézreeső, gyors alkalmazhatóság is kell... esetleg jó interface, vagy beágyazhatóság...

x4rhew5r3

Volt egy Gusztáv film, amikor elromlott az autója, és minden segítő a sajátjához hasonlóra akarta javítani Gusztáv autóját...
Ez a történet itt másról szól. Gondolom első fázisban célgép cél-szoftverrel. A csicsa időben és pénzben többszöröse lehet a működtető magnak. Az lehet egy harmadik fázis. Ezt megelőzi a második fázis, ahol össze lehet gyűjteni az általánosításhoz szükséges igényeket és tapasztalatokat.

x4rhew5r3

Lemaradt a hivatkozás...
Tibor gépével kapcsolatban szóltam volna hozzá (bele:)