Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Jaj ezek a PIC-es fúrumtársak...[#nyes]
Ha benne van akkor nosza... "Önmegtartóztatás" semmi? Hát igen...  
A vezérlő aztán tényleg vezérelni fogja a motor, én meg továbbra is a szoftverrel... gondolom érted mire gondolok :)

HJózsi

A bagolynal 5000-es tárolója van, az alap 2000-es beállítást használom, de egyenlőre beállítási szakaszban vagyok. Később le fogom venni, na .. még nem tudom mennyire ... 256 v 128-ra ...

bmejdz9nu

Persze az eszterga főorsón nem árt a nagyobb lehetőség... végül is nem egy forgató tengely :)
De ha pl. lassan kell forognia azaz pontosan szinkronba... pl. menetvágás... akkor gondolom már fontos lehet az előtolás és a főorsó szinkronja...  
(hirtelen más nem jut eszembe:)
Persze a CNC esztergáláshoz sem értek... de majd egyszer... de akkor majd "jaj neked"... :)

000000000

Gyursuláa "a" (m/s/s) = Sebesség változás "delta V" (m/s) / Időváltozás "delta t" (s)

G=~ 10 m/s/s

Azaz az említett példádban a gyursulás  

0,8 m/s/s
azaz
0,08 G

Marha kevés...

e3h0cv4ph

Hát egy kicsit......
Szóval ahogy így mondod.......
Dehát......

Nem.

000000000

És most láthatjuk Tibor45 igazát! Áttételezzünk inkább !!! azaz a max seb. rovására inkább a gyorsulást növeljük! megéri...

HJózsi

Egy hüllő tipusu vaslogikánál is meg lehet oldani pl jumperrel állíthatóvá tenni a buffer méretét. Csak kispórolták, a még két 20Ft-os IC-t. ... [#nyes].. A G320-ból az előosztót .. Ilyen az üzleti világ... De hát Neked magyarázzam ? [#eplus2][#lama]  Van fapados és luxus kivitel .. :)

bmejdz9nu

Vááá.. UHU 5000-es... mint a Porsche!
Azaz a lentebbi példámmal számolva letiltás határa 50mm-re... Ezt már köműves is látja = 5cm... :)

HJózsi

Na ezért kell átgondolni... szóval GRATULA!!! ... jó úton haladsz!!! .. a végén még méretezni is fogsz![#hehe][#hawaii][#buck][#circling][#wave]

000000000

Pardon!  8 m/s/s és 0,8 G [#fejvakaras] [#vigyor3]

bmejdz9nu

Mégegyszer: egy pl: Ha a rendszer (motor és mechanika) nem tud úgy gyorsítani amit beállítottam a vezérlő szoftverben akkor hibajel tárolás lesz...
Te ezt úgy oldod meg, hogy a hibajelet eltárolod... én meg úgy, hogy vissza veszem a szoftverban a gyorsítási időt, hogy úgy gyorsítson csak ahogy szinkronban tud...

pl. A tesztjeimben a PIC-es vezérlőknél a szoftverban beállítható gyorsulást (ramp time) akár ZERO-ra is állíthattam!!! Pedíg ZERO-gyorsulási képesség nincs... így érted?

bmejdz9nu

Hiába magyarázom, hogy a túlzott hibajel eltárolás gond lehet... azaz csak szemfényvesztés... és mindenki azt hiszi, hogy a szervó egy csoda és kész...
Persze jó... de...

... és csak a minimálisat számolom, azt amit muszály...:)

HJózsi

A menetvágásnál a Mach pl nem ezzel a logikával csinálja!!! A főorsót bármi hajthatja, nem kell szervófeltétlen! Kb 30 %-al eltérhet ingadozhat a fordulatszám!!! A Mach mindehhez kér mély tisztelettel egy négyréses tárcsát a főorsóra, amin az egyik rés dupla olyan széles, mint a többi. Erről a jelet ( pl egy optocsatolo ) 1 db bemeneten beadni a párhuzamos porton, a pc-nek bőven van idelye egy fordulaton belül a 4 réssel a fordulatszámot kiszámolni és a Z irány sebességét a szükségesre húzni ...  szélesebb rés az index, hogy több fogásból történő vágáskor mindig ugyanott lépjen be ... !!!  Még nem volt szervós a főorsóm, kézzel eltekertem a fordulatszámot és csak ámultam, mintha merev tengelykapcsolat lett volna !! ... [#csodalk] ... és bravó Mach3 - gondoltam magamban - [#taps]   [#eplus2]

000000000

Nem, men hiába! Tökéletesen igazad van!
Másként könnyen selejtgyár lesz a vége.

bmejdz9nu

Most nézem a "szervó motor" topik már "leverte" a csevegőt is (pedíg az nem semmi :)
Pedíg ez a topik az egyik legújabb "nyitású" azaz pont csak egy éves: 2007.jan.20.16:58 #1