Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Csak egy valaki vette észre, hogy csalok ... a kondikkal (ViP) ... már be is zsebelt 3 piros pontot ( öt után beváltható egy feketére!!! [#nyes]). A hat kondi eredő kapacitása az adott összeállításban csak 15.000 uF!!! Tehát még ennyi kell a 30.000uF-hez... Ezért kell tálca is hozzá ...  

bmejdz9nu

4mjnxdwuu

Én még mindíg nem értem miért a hibahatár közelében akarod működtetni a gépet megmunkálás közben ? Azért mert szervós valami attól még nem gyógyír mindenre... egészséges ráhagyás kell ott is ..( egyébként ha csak 10-es a hibatárolód, már akkor is lehet selelyt, nem kell azért félbevágni a munkadarabot hogy az legyen...  
neked mi felelne meg egyátalán 1 ?? vagy inkább 0 , és találja ki, hogy a gép most fog küldeni egy step jelet... [#szomoru1][#wink][#wave][#vigyor3][#vigyor1][#vigyor1][#vigyor1]

HJózsi

bmejdz9nu

A léptetős hajtásnál elvárod, hogy ha egy step jelet küld a szoftvered akkor lép egyet? (vagy betárolja?)
Na ez az... én a szervótól ezt elvárom! Csak annyit tároljon hibajelet, hogy a szervómotor úgy viselkedjen mintha (egy elméleti jó azaz sokkal jobb) léptetőmotor lenne.
Sajnos ezt egészen nullára nem lehet vinni... :) Ennek mechanikai-technikai okai lehetnek/vannak...

De itt és most csak az a kérdés mennyit engedjünk? Azaz mindenki megírhatná, hogy ő mennnyi hibajelet szeretne és azt is, hogy miért... kicsit levezetve... (CNC gépnél)

HJózsi

bmejdz9nu

Valami konkrét dolgot vagy egy jó kis képletet is írhatnál... [#smile]

HJózsi

Akkor egy extrém példa hasraütésre, az egyszerűség kedvéért eszterga jellegű feladat, tehát csak vízszintes irányú mozgatás. X irány 60 kg tömeg max sebesség  1000mm/s, gyorsulás 300 mm/s/s , 5mm es emelkedéső 25-ös orsó,  a Z irány 100kg ugyanilyen sebesség ,gyorsulás  és orsóemelkedés mellett mekkora motor kell X ill Z irányba (Nm)?

HJózsi

Áttétel 1:1 vagy 1:2 csak az összehasonlítás végett ...

bmejdz9nu

1000mm/s = 60 méter/perc... sajnos ez már a látókörömön kívül van... Hiperszonikus repüléstechnikával is így vagyok... :)

000000000

Pedig a példa csal :-) ! Nem nagy dolog ez, hisz a gyorsulás csak 0,03 G (Viccesen kevés). Az orsó fordulatszáma persze viccesen sok: 12.000 ford percenként. Jó, elméletben persze kiszámolható... Mivel a moci csak 3000-et forog, legyen 4X gyorsító áttétellel számolva. Na most tessék lefordulni a székről! az E-240 motor vígan elég az X-hez!!!! (0,2 Nm)

Ez jó volt! Köszönjük Józsi!  
[#awink]

000000000

Súrlódást, orsó lendkerékhatását nem számoltam

Z nyomatékigényét pedig kár is számolni, úgy arányul az X-hez mint a mozgatott tömeg (60:100)

D.Laci

Még azt számoljátok ki ,hogy mekora legyen a kereszt szán hossza ,ilyen gyorsulás mellet legalább egy pilanat erejéig elérje a 60m/min sebességet.
És van-e ekora sebeséghez ilyen nevetséges kicsi gyorsulást beálitani?

D.Laci

És van-e értelme ekora sebeséghez ilyen nevetséges kicsi gyorsulást beálitani?

000000000

A vacak E-240 állítólag forog 4700-al is, így a (nem létező) Z-det is mozgathatod vele, oda is elég áttétel változtatással. [#crazya]