Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

HJózsi

bmejdz9nu

Hát ez nagyon jó... főleg a háttér hangok... :)

bmejdz9nu

http://babelfish.altavista.com/babelfish/tr" TARGET=_fnew>Babelfish.altavista.com::::::::: Ezzel a kis "segédprogival" le is tudod fordítani a kínai oldalakat...
Előbb utóbb majd bele is pofázunk a fórumukba... :) Persze kínaiul.. :)

svejk

Ennyi erővel rám is halgathatnátok..:)
Ez kipakolta a paplanra a cnc vezérlést?
Az én garázsom sem rókasz@r, de legalább a kölök nem ordít a fülembe :)

D.Laci

Kinai- magyart nemtudja???  :(
Az MS Office 2003-tol felfele beépitetforditó progik vannak. Igaz alapol magyart az se tudja de legalább vehetsz hozzá....

bmejdz9nu

Ha sokat használod elmehetsz kínai-angol tolmácsnak ... Ehhez nem is kell a magyar :)

Kristály Árpád

Hallihó Svejk!

Pedig ebből a gyemekből CNC lesz.....
Annak idején milyen sokat adtam volna érte ha a fiam ott sertepertélt volna...berohant a műhelybe.....szia papa....
Na ma is itt tartunk!!!![#puszi]

000000000

Ha ilyen rossz a véleményed, akkor miért vagy még itt?[#ravasz1]
Így is túl sokan használják "ingyen reklámra" a fórumot...

x4rhew5r3

EC240-esek! Ma küldtem el gyártásra az enkóder szimmetrikus jeltovábbítás illesztő paneljeit. Az én kártyámon eleve szimmetrikus a bemenet, ezért nekem csak az adó kell, de had legyen komplett, a vevőt is megcsináltam. Vezetéknek RJ45-ös csatlakozóval UTP kábelt lehet használni (kapható csavart érpáros is). A panelt szerelés után egy zsugorcsőbe rakom.

http://freecnc.hu/Kepek/Servo/EncRec.png" border=0>
http://freecnc.hu/Kepek/Servo/EncSend.png" border=0>
Önköltséges (nem üzleti vállalkozás)!

000000000

Egy kérdés:
Az R1, R2 és R3 néhol ellenjavalt megoldás (sokat nézegettem más rajzokat), de ezeken én is filóztam sokat (növeli ugye az áramhúrkot és így a zavarvédelmet).
Végül is akkor most ezek használata javallott, vagy sem? Mekkora értékű?

x4rhew5r3

Én láttam mindkét végén 270ohmos lezárással is, meg üresen is. Sajnos sehol nem írták, hogy milyen átviteli kábelt alkalmaztak. Majd szerelés után megnézem, hogy az utp kábellel milyen reflexiók vannak, és annak megfelelően teszek, vagy nem teszek lezárást.

000000000

Az tünik a legjobb megoldásnak és nagyon érdekel a tapasztalatod! Köszi az infót!

bmejdz9nu

irok egy kis hüleséget... ahogy szoktam...:)
Ha az encoder jelét (pl. vezérlő bemenetén) optócsatolóval fogadjuk... az "kvázi" szimmetrikusnak is tekinthető ...(???)  
Ez alkalmazható egy HEDS encoder esetén is aminek nincs (is) invertált kimenet párosa... és persze külön táp az encodernek...

x4rhew5r3

Röviden nem. Attól az még aszimmertikus marad, mert a szimmetrikus meghajtás lényege, hogy az aszimmetrikus zavarokat, az un. közös módusú elnyomás kiejti. De! És itt jön a bonyodalom. A sztatikus zavarokra lenne valami jótékony hatása, de a mágneses zavarokra ugyan úgy érzékeny maradna. Márpedig itt azok vannak. Nem beszélve az árakról, gyors opto kell, az meg nem olcsó. Egyszóval nem érdemes.

bmejdz9nu

De azért van ilyen opto http://www.avagotech.com/assets/downloadDocument.do?id=2058" TARGET=_fnew>HCPL-2300... nem is olyan drága... (kb. 100F/db volt? már nem emlékszem...:)

Én csak arra gondoltam van a "kör" egyik felén egy fotoranzisztor (ugyebár az encoderben) aztán a drót... és a másik felén az optó...
Arra gondoltam, hogy ez már szimmetrikus mert ha minkét vezetékre rákerül a zavarjel... az "kinullázza" magát a másik felén azaz az opto ledjén...
pl. a HEDS optók csak 5mA-t tudnak... persze talán meg lehetne mindjárt a "kezdetek kezdetén" egy tranyóval erősíteni...  
... de pl. a HCPL-2300-as optó már 1,6mA-ról nyit...(ez elég érzékeny és elég gyors...)

Én igazából ehhez nem értek, csak a hangtechnikában használtam akkoriban szimmetrikus rendszereket ... csak ott egy trafó vagy két bementű műveleti erősítő (+/-) volt a bemenet... Az elv hasonló csak itt az opto led-je a "trafó" ... :)