Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Nincs! Ez csak egy elméleti huncutkodása a Józsinak.

HJózsi

Már megint elírtam 1000mm/perc! a... a család ... a gyerkőcök itt lógtak rajtam .. :)

HJózsi

Péter kért egy kis elméletit... szerintem titokban méretezni akarja a rendszerét ... :) én meg tényleg véletlenül ireális sebességet írtam lokális zavaró tényezők miatt ... [#vigyor2]

HJózsi

Ez jó felvetés,  azt is ki lehetne számolni , hogy az adott motorral (E240) mekkora max gyorsulás-t lehet elérni...[#taps]

HJózsi

Mivel eszterga jellegű, X mozgás tartomány 100mm, Z 150 mm...

HJózsi

Péter! Te nem az esti mesét olvasod?[#ejnye1]

A kiugró értékeket villámgyorsan észreveszed! [#taps][#vigyor2]

000000000

Én most nem bogarászok utánna.. De a lassulási szakaszt is bekalkuláltad?

Hogy lehet ez az arány? 100:150, mikor a mozgatandó tömegek aránya egymáshoz viszonyítva nem ez...(60:100) Kerekítettél egy jót?

bmejdz9nu

"Józsikám"... [#smile]
Tudtam, hogy elírtad... azért írtam azt amit írtam... nade ma már másodszor :) ... a kondi után?  
Kiváncsi vagy, hogy figyelünk e...? :)
Ha elméletet akarsz (és matek és fizika órát) azt a Tibitől... megkapod olyan szépen, hogy egy hétig is el leszel vele foglalva... :)  

Ma a "hibajel túltárolás" lett volna a téma... de sajnos Tibor nem volt jelen:) így aztán nem lett "puskaporos" a topik...

HJózsi

A keresztszán motorjának csak 60 kg-ot kell rángatnia, a hosszánnak még 30 kg tömeget ... [#kacsint]

HJózsi

Ez a teljes pályaszakasz X és Z irányban, ezen belül kell gyorsulni, megállni ..

bmejdz9nu

Ha a gyorsulást és lassulást nem "WinPC-NC formátumban" adják meg nekem ... azt sem tudom mit kezdejek vele... :)
(WinPC-NC formátum = a max. sebességre mennyi idő alatt gyorsul fel ill. lassul le. pl. 400mm/s-ra 50ms alatt stb.)

000000000

No-no! az imént még + 40-ról volt szó :-).

000000000

Persze!

E240:

0.22 Nm Stall Torque
4700 RPM Max Speed

Ha ragaszkodunk az 5mm-es menetemelkedéshez, és a direkt hajtáshoz, ez az orsó 69 Newtont tud kifejteni lineáris irányban, 23,5 m/perces max sebességgel. Innen már csak a az óhajtott gyorsulás és a mozgatandó tömeg a kérdés.

Tehát mekkora a tömeg?
60Kg?
Akkor a gyorsulás 0,111 G
Azaz ~ 1 m/s/s = 1000mm/s/s

Tulajdonképpen elfogadható.. Kinem mi az igénye...  
[#miaz]

e3h0cv4ph

"Azaz mindenki megírhatná, hogy ő mennnyi hibajelet szeretne "

1, 10, 128, 256, 65536, 4294967296

Még pontosan nem tudom, attól függ hova teszem a vezérlőt, de a lényeg, hogy beállítható legyen!
[#nevetes1]

HJózsi

Ezután 3 szor elolvasom mielőtt klikk...  
[#zavart2][#zavart1][#vigyor3]

A hibajelbe nem akatram beleszólni, mert nálam a főorsó motor vezérlésénél, amíg nem kell pozícionálni, inkább a nagy tároló a jó... A nagy lomha ( bár már egyre virgoncabb ) egy meredek rámpánál bizony le tud maradni, ill ha nem kap elég tápfeszt, a gyorsítási szakaszban jócskán le tud maradni... Ha viszont a rendszer már jól összehangolt ( és eleve jól méretezett) akkor már lehet kissebb tárolót állítani, sőt célszerű is, persze nem nullát, hanem pl a jogosan előállható tranziensek mértékéig amit a hibajel lefutásából lehet megállapítani... Én így fognám "rövidpórázra" a rendszert és ha letiltás van az már jogos lesz, valami rendellenesség miatt ...