Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Én is gratula Laci. De azt hittem, egy hét
alatt megérted, mecsoda különbség van a két
technológia elmélete, és gyakorlata között.:)
Nevezetesen aközött, ahogyan Te bűvészködtél a
fa esztergádon, és ahogyan én csináltam egy
lépésben, semmi G kód nélkül, valós időben.
Azon pedig lehet, hogy el kellene gondolkoznom,
hogy egy 100nF-os kondikat ábrázoló kép
az lehet, hogy ütősebb???:))[#fejvakaras]
(Ezt az utolsó mondatomat nem feltétlenül Neked
címeztem..:)))

HJózsi

Azért kérdeztem, mert érdekel, hogy mennyire összehozható más (nem extrém) megmunkálásokkal.
A szaki ugyanis nem ér rá váltogatni arendszerek között egy befogásnál, tehát az lenne jó, ha mondjuk a Te rendszereddel tudna esztergálni ( hossz, oldalaz, rádiusz, kúp), menetet vágni és kozzá az extrém, pl. sokszög síklapokkl (egész konkrétan ...)

000000000

Feltettem a csiga gyártás videóját (*SAS.mpg).
Remélem, a látottak alapján érzitek a fa
illatát, ahogy hópehelyként repülnek a
forgácsok.... Elvégre tél van:)
Ja a marómotor (fordulat 12.000 rpm) ezen a
gépen kb. egy 40kg-os le fel-mozgó szánra van
erősítve.:)

D.Laci

Tibor én értem a te technológiádat. Korábban én is gondoltam a lehetőségre, de elvetetem a korlátai miatt.
Kevés az a réteg, aki sokszöget akar szimplán "esztergálni".
A technológiáddal megoldott már a menetvágás?

"Értem én, hogy villanymotor, de mi hajtja?”

000000000

Értem, arra viszont biztos ráér, hogy kifogja
a munkadarabot és elvigye egy osztófejes
marógépre.:) Persze ha valakinek van KW-os
pozícionálható főorsója (mint majd Neked lesz),
az más. Akkor már csak azt a pár tízezer soros
G kódot kell valahogy előállítani a
sokszög esztergáláshoz.:)

000000000

Érdekes, mennyire másképpen látjuk a világot.
Egyelőre számomra ez kimeríthetetlen  
variációkat kínál fel, korlátai nagyon tág teret
adnak.
Viccelsz velem, vagy tényleg ennyire nem érted?:)
A szinkronozott menetvágás az természetes ebben
a rendszerben és kb. akkora feladat neki, mint
amikor egy elefánt eltapos egy bolhát.

bmejdz9nu

http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/Robsy%20SAS3.mpg" TARGET=_fnew>Megnéztem a videódat...
Igazából én nem tudom... nem értem...  
Valahogy úgy látom hogy egy 4. forgatótengellyel ez egy CAD progiból meg lehetne... azaz lehet, hogy más mozgásokból....azaz nem ugrálna a Z-tengely...
Persze azt sem tudom hol kell ilyen (hol a piac erre)  
Ez most egy magyar találmány? Nehogy felvágjak vele(d) valamelyik külföldi fórumon...

PS. Egy jobb kamera... jó lenne... pl. az egész "marást végignézhetnénk" egy jobb minőségben...

HJózsi

A cél az, hogy bentmarad az alkatrész és mindössze 4 vagy 6 lapot kell a végére marni v. köszörülni amit lehet a főorsó álló helyzetében is... Így már talán nem kell pár 10e sor... ;)

Csak a megmunkáló progit kell rávennem, hogy ne fordulatszámot nyomasson, hanem pozíciót azon a tengelyen elegáns módon, ne a setup átállításával...  A PartMasterrel egyébként ki tudom generálni a szükséges kódokat a forgatóra is, persze nem az extrém esztergálásra ( jó, kúpfelületen a menetvágást azért tudja...) ;)

HJózsi

Vagy külső programozható eszközre kapcsolom át a főorsó vezérlését, valami egyszerű PIC-es irány és pulzusadóra, forgatok - megmunkálok, majd forgatol - megmunkálok ... Ez talán a legegyszerűbb, de ez sem elegáns ...

3vv2btrhv

Sajnos nem tudom megnézni a videot .

bmejdz9nu

Plug-in hiány... nálam is nehezzen megy... QuickTime lajátszó?

bmejdz9nu

Ejutsz oda ahová egyszer én szeretnék... azaz a WinPC-NC forgatójával eszergálni...
Mert a forgatás nincs sebességhez kötve... így ha gyors a dolog ... már-már eszterga :)

HJózsi

Itt már meg is adtad nagyjából a választ... erre számítottam ... :)  
Na most mindezt "becsomagolni" , hogy egy cnc ismeretekkel rendelkező szaki könnyedén tudja használni ? ... Ez lenne jó, mert lenne rá érdeklődő...

HJózsi

Ja, mondasz valamit, épp azon gondolkoztam, mogy a németek mivel drehálnak ? Persze biztosan Mach3-al :) Persze kiváncsi lennék az esztergálásban használatos kódokat hogyan kajálná meg... mert amúgy elvileg mehetne, ha tudna vagy 2-3000-et forogni a forgató ... :))

000000000

Nálam a Real Player-el megy.