Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Nehézen eldöndhető kérdések ezek.
Szerintem ketté kell választani a problémát.
Kell egy olyan mindentől független PC, amivel a
CNC gépedet működteted. Ennél a gépnél az a
fontos, hogy az adott forgácsolási technológiát
a műszakilag-gazdaságilag a legjobban megoldja
valamilyen korrekt step-dir kimenetű progammal.
Baromságnak tartom azt, ha valaki netezik,
vagy videót akar nézni a műhelyében azon a
gépen, amivel forgácsol, arról nem is beszélve,
mit kockáztat ilyenkor ha lefagy.
Kell egy másik gép, ahol az irodában, szobában kényelmesen netezgetek, letöltögetsz, fórumozol,
CAD-CAM progikkal dolgozol, fejlesztesz, ..., stb.
Ezekhez nyilván szinte csak Win, vagy más komolyabb op.
rendszerek csak a nyerők. És ha így nézzük,
akkor már csak aza léányeg, a Felhasználó
elégedett legyen a kis rendszerével.

D.Laci

Örülök hogy képesrá "papiron".
Nem volt szükségem számolni (nemis tudok) mivel az én fa esztergám "amin büvészkedek" z tengely (ami a leglasabb perpilanat 6000mm/min re képes)
igy akár 6000ford/min nél 1mm menetet elvben simán rávágná. gyakorlatban 2000min/fordon vágtam 2mm menetet.
1 réses tárcsával már vágtam több bekezdésü menetet.
Nem tudom ,hogy akor az én gépem hány 50 millát ér... :)
Lenne még pár kérdésem a technologiádal kapcsolatban.
Lehet e szobtor marni vele? Ha lehet akor hogyan munkálja meg, forgatva, vagy képes Z tengelyen pásztázva?
Képes -e tányér szerü dolgok lapjába 3D marására?
Képes -e pozició fúrásra?
Válaszodat elöre is köszönöm!

bmejdz9nu

Én is vettem PCNC DOS-t... csak azért ha "megszerkesztek-beállítok" valamit WinPCNC-ben... akkor a file-t átteszem a DOS meghajtóra...
(A két progi PCNC-DOS és WinPCNC-Economy szinte mindenben azonos - azaz kompatibilis egymással - Ezért is vettem ezt! és ezért nem CNCGraf van...:)
De ez nem járható azaz (nem éri meg) ha csak 1-2 munkadarab kell...
Sajnos kell a "csicsa"... nem azért amit írtál, azért mert pl. a nálad fiatalabbaknak a DOS már születésük előtt "ki volt dobva"...
Több évig Lewetz úr mindent próbálgatott... de rájött, hogy csak veszthet... és csinált Win werziót.. (sírva! de megtette)
Csak még a történetéhez:  
Ma is árulja a DOS verziót (149 Euro) Sőt frissíti is, persze 2006-ban volt az utolsó upgrade utolsó verzió a DOS-osból (nekem ez van meg)...
Ő is szereti a DOS verziót... csak a piac nem! Azaz veszik ma is de csak 40 éves kor feletti ügyfelek! :) Úgye érted...  
A "csicsa" legyőzte a racionalitást - ez van! Most neki az a dolga, hogy kihozza windowsból amit csak lehet... és ez jól sikerült neki! (jó a drágán vett kernel:)
De nem bírta az agya neki se... Ezért csinálta a WinPC-Professional változatot!  
Erre a Professional változatra (külső dobozos*) írja, hogy olyan jó mint a DOS-os progi :)
Ad el még célgépekhez DOS verziókat, ahol (gondolom) egész nap ugyanazt csinálja a gép... (széria munkát)

WinPCNC Professional = egy WinPC-NC Economy (+ speciális extrák pl. sok I/O port) és egy külső doboz amiben egy ipari kártya PC van...
Lehet, hogy abban a dobozban "megegyszer" fut egy PCNC-DOS progi... és a kettő össze van kötve egy soros kábelel? Nagyon is lehetséges!

==================== De ez akkor egy jó ötlet! Windows felület és DOS motor... ====================

dg8n4i8x

Amit én írtam ott se net se semmi ilyesmi nincs a gépen, csak egy spéci szoftver (itt vannak alap 3d-s elemek, amit beméretezel a kész gyártmányhoz, és ő megcsinálja a terítéket) amivel terveznének aztán vágnának ha nem kéne mindíg oprendszert váltani... Azt kéne megoldanom nekik, hogy ne kelljen annyit eszetlenkedni mire kivág egy nyomorult formát... Persze magyar gyártmányú a gép...

dg8n4i8x

Félre ne érts! Most nem a te megoldásodat akarom becsmérelni! Maximálisan elismerem, és átérzem milyen munka és tudás van mögötte!

HJózsi

Úgytűnik BG is rájött, hogy egy piaci szegmenssel jól elbánt, ill. a csicsa turbózása azt eredményezi, hogy ismét lecsökken a stabilitása egészen a Win95 szintjére, noha egy kétmagos procinál az egyik mag 80%-ban csak a rendszerrel foglalkozik, mikor nincs is semmi feladat.. :(  szóval Win Pista messze nem hozta a várakozásokat és a készítő által trombitált speckókat... mindenesetre gőzerővel fejlesztenek egy újabb win változatot, amiből lesz abszolút fapados, csak kernel, viszont realtime kernel is lesz és erre lehet felépíteni az igények szerinti csicsát... Ez így már nem hangzana rosszul, ha nem BG csinálná, mert az önkompatibilitáson eddig mindig elcsúszott, talán éppen azért...  

000000000

Szia Laci!
"Nem volt szükségem számolni (nemis tudok)"
Kár, én szeretek kiszámolni valamit, ha lehet,
és van rá képlet, mielőtt nekirohanok fejjel a
betonfalnak a gyakorlatban bárminek is.
Pl. egyből kiderült volna, hogy már egy TR16*4-
es menetet sem tudsz már vágni. És az előtolás
csak az egyik korlát: gondolom halottál már a
vágósebességről is, ami igencsak átmérő függő.
Azaz ez minimum kétváltozós, erősen korlátos függvvény.

A többi kérdésedre röviden mind igen a válaszom.
De ha nem haragszol, kár untatni a Fórumot
a mi párbeszédünkkel. Valahogy egyfajta
kötözködést, kontrát érzek minden
hozzászólásodban, ami ezt a szinkron
technológiát illeti. Kérlek fogadd el a videók láttán is,
műküdőképes, és adott feladatot csak így lehet
megoldani, természetesen korlátai is vannak
a rendszernek, de minek nincs???
Elsősorban azokban a pontokban,
ahol a pályagörbe függvény elsőfokú differeciál
hányadosa a végtelen felé tart. Ezt egyébként
az adott szervo egységugrástesztekkel
megállapított képességeihez lehet beállítani, és
ezt a megadott limitet a program valós idejű
pályagenerálskor figyeli, és kijelzi
a kritikus pontokat. Teszt üzemmódban a grafikai
szimulátor ezt mind kiszámolja a teljes
bonyolult felületre vonatkozólag.

Első ránézésre ez egy egyszerű, bár kicsit
meghökkentő gyártási eljárás.
Én arra kérlek, gondold végig, hány fontos
önállóan is elég kemény része van ennek a
technológiának (dinamikus szervo, igen gyors
aritmetikájú, algoritmusú valós idejű
pályaelem generálás, közben pedig millió adat
figyelése, lekezelése az I/O porton,..),  ráadásul
úgy ha a főorsó megáll, akkor minden megáll,
azaz állandó szinkron fenntartás mellett.
Azaz ez nem egy "buta merev" G kódos rendszer,
ami változatlanul nyomja kifelé akkor is step-
dir jeleket, amikor lassul, vagy megáll a
főorsó.
Alap szakirodalomnak pedig javaslom a lefejtő
forgácsoló eljárások tanulmányozását, pl.
egy Maag, Pfauter, Fellow rendszerű hagyományos
szerszámgép csodálatos kinematikájú, igen
precíz gép.

000000000

Péter!
Lassan úgy érzem, a WinPCNC ügynöke vagy.
Ez egy progi a 77 közül. Nagyon bemerevedtél,
még a szervódat is lebutítod ehhez. Ez a Te
dolgod, úgyis van rá saját magyarázatod.

Egyébként meg hajrá, netezzetek, szaladgáljatok
PDA val, meg mobil telcsivel, meg mit tudom én
mivel, és azon keresztül irányítsátok a CNC
Hobby gépeiteket. :)) Ezek is szép dolgok....

Csak éppen komolyabb CNC üzemben ilyesmit én
nem láttam,
a gépkezelő ritkán netezik CNC gépén, és normális
esetben egy HW-SW erőforrás minden porcikája
elsősorban a CNC gyártás minőségét szolgálja.
Én úgy gondolom, a divat, a csicsa másodlagos
kellene hogy legyen.

bmejdz9nu

A "csicsára" a megoldás itt a lényeg... de már megint nem veszed észre a fától az erdőt :)

Lehet figyelmen kívül hagyni egy szoftver vagy áramkör tervezéskor (avagy egy spec. megoldás) a piac igényeit... ez pedíg a te döntésed...
Csak úgy megjegyzem... A Gecko tervezője és a WinPC írója veled egykorú... és bizony ahogy olvastam az írásaikat a neten... hát elég fafejek...  
Mindkettő!!!... de tudtak és tudnak előre lépni... azaz kilépni a saját burkukból... :) Persze vicsorognak közbe... :) dehát pénz beszél kutya meg ugye ugat...:)

Bizony... Én is már "ügynöknek" érzem magam... de inkább hívjál "hittérítőnek" :) Az csinálja ingyen... :)

Kevés helyen jársz... gondolom csak olyan helyekre ahova szívessen mész... :) Ahol tudod, hogy nem ér "csalódás"...:)
Persze itthon még nem eleterjedt annyira... de kb. 6000 licencet adott el... (az pedíg 6000 db mert ugyebár hardverkulcsos és másolhatatlan :)

Mível én vagyok az egyetlen magyar felhasználója a programnak - ezért csak miattam csinálták meg magyar nyelvűre! Micsoda megtiszteltetés!  
Köszönöm! [#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1]

000000000

Oksika! Félreértés ne essék: Mindenki szabadon
és saját döntése alapján csinálja azt, amit
jónak tart. Ettől szép az élet, sokan vagyunk
és sokfélék. Annak idején azt gondoltam,
a műszaki világ tényeken alapul, objektív.
Manapság látva, mi történik a világban, egyre
inkább kételkedem már ebben.
[#law][#fejvakaras][#wave]

D.Laci

Nem kötözködni akartam csak, hogy mások is jobban megismerjék a rendszered és a mia Mach-unk, előnyét hátrnyát.
Jobban szétkellene nézned hogy egy kicsit komolyabb CNC eszterga mit tud NEM RITKA HOGY 10000ford/min fordulton menetet vágnak...
PDA...  csak fevetetem egy ötletet. amit sikeresen alkalmazok. Ami nem lehet hülyeség ha nagy cégek alkalmazzák... : http://www.pocketdnc.com/

Sajnálom ,hogy ilyen a hozzá állásod.
A korábban beigért "4D"-s fájlod még nem érkezett meg...
Kicsit lazább üzletpolitikát kellene folytatnod, a marktingröl már nem is beszélve. Kiváló tanfolyamokra lehet jelentkezni!

Tisztelettel: Dorogi László

000000000

- nagyszerű: az Téged minősít szakmailag, ha
  pl. egy 10 mm menetemelkedéű menetet 100 mm átmérőn
  10.000-es főorsó furdulaton akarsz esztergálni.
- ez a rendszer még nincs kész, fejlesztés
  alatt van, nem adtam el egy darabot sem,
  közeljövőben nem is fogok.
  Ahogyan már írtam bárkinek ingyenes
  lehetőséget kínálok fel a kipróbálására.
Azt gondoltam, ez is van olyan érdekes szervotéma,
mint állandóan ebayozni, stb., ....

Ha nem haragszol, kitérek előled.
Nincs energiám meddő vitákra.
Ha szigorúan szakmai kérdésed van, arra
bármikor válaszolok, feltételezésekkel,
sértődésekkel, műszaki butaságokkal nem akarok
foglalkozni.

000000000

Servos a topik, de!
A pocketDNC-nek nem sok koze van ahhoz, amit Te kitalaltal. Az veletlen, hogy a kulcs eszkoz mindket esetben PDA. Csak ennyit akartam... Megjegyzes gyanant...

HJózsi

A "Pocket cnc" nem gépvezérlésre szolgáll ... csak szállítja a már kész NC programot, könnyen lehet vele a gépbe beírni, kiolvasni adatokat soros v USB vonalon .... pssszt!

D.Laci

Hát még szép hogy nem ugyan az...  
Csak egy példa akart arra lenni hogy  a PDA-t használják az iparban.

Az én ötletem szerint sem közvetlenül a PDA Vezérli a gépet... Most hogy a NC progit szálitja, vagy a vezérlö progit ezen keresztül kezeled...
Na huztam melegebb éghajlatra!
Csá