Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

A. Gecko = 40mV-os "raszter". azaz 1 step 40mV.
B. Teljesen igaz!
C. Miként lehetne másként? Ezért sem lehet zero hibajelel vezérelni és megoldást találni... de ez ok is...
D. A sokszorozó áramkör (pl. G340) valóban egy step jelre akár 10 step jelet generál (de ez egy véglet. 1-10-ig lehetséges beállítani...
(Én magyam sem tenném a maxra!)
E. Na "rátapintottál" a lényegre! Ha túl nagy az encoder és ezt csak a sokszorozó ármkörrel akarjuk megoldani az gáz!!!  
Itt jön(ne) a képbe az LS7184-es IC... Ami az encoder jelét képes előosztani(!) ha pl. 1000cpr vagy 2000cpr-es az encoder. (sok gyári motor ezzel van)  
De önmagában az encoder osztása nem megoldás... kb. 500cpr azaz 2000ppr-re kell osztani akkor alakul ki a legjobb állapot - szerintem.
F. 8 bites A/D...
G. Processzor és memória... Igen. Esetleg kellene több memória de csak akkor ha nagy felbontású az encoder és nem létezne az LS7184-es IC...  
Ez az "előosztás(!)" megoldás lehet a felesleges "memóriavesztésre" annélkül, hogy az encodert lecserélnénk "kedvező" értékűre (pl. 500cp-re)...  
Gondolom ezt is érted... nem kell a sokszorozót túl nagyra állítani.

Örülök, hogy átlátod a Gecko elvét!
A Gecko G380-ban már... kicsit másként lesz... mert ezek "a félelmeknek" és "nagymenő" memóriás vezérlőkkel nekik is ...  
Szóval egy PDF-ben jobban fog kinézni, hogy xxxx memória lesz benne... (de minek :)

bmejdz9nu

[#nyes] T= Sx/m x Pi = G ... Ha a G=1 akkor nem bírja... :)

000000000

Tökéletesen megfogalmaztad! Pont ezeken dolgozok az új servo vezérlőmben! Jelenlegi ajánlásom a Step szorzás (pl. 10×) és a nagy encoder felbontás, így az 1 Step-re jutó "kompenzálás" "micros encoder" lépésekkel végezhetó (+-1Step lépésen belüli finomhangolás)!
Szerintem ettől tökéletesebb pályakövetési elvet nem lehet egy Step/Dir rendszerben kitalálni...[#nemtudom][#nevetes1]

bmejdz9nu

Na örülök! Akkor a bemeneti jel (fel)szorzása "hivatalosan" is elfogadott megoldás lett? Mert erről már annyit nyomtuk (nyomtam) a dumát...:)
Tehát akkor a Geckonál nem voltak teljesen hülék? :) hogy bementi jelet szoroztak* és nem encodert osztották...?

* Persze ha nagy az encoder felbontása egy kis előosztás nem árthatna... kevesebb memória igény és nem kell túl magas frekvenciáknak dolgoznia a vezérlőben...:) Talán kisebb a hiba lehetőség...:)  

De abban az esetben el tudom képzelni - csak az osztást, szorzás nélkül -  ha egy pl. egy "nagymotoros" és viszonylag kis dinamikájú rendszert kell vezérelni... persze kisebb felbontású encoderrel, hogy tartományon belül legyünk...

000000000

Látom ment a "szócséplés" tegnap rendesen.
Én nem egészen így látom, ahogyan Ti.
Túl sokat vacakoltok a felbontással, osztással,
szorzással, pár hibás gondolat mellett.
Ettől sokkal fontosabb műszaki
tényezők együttes hatása határoza meg egy
szervorendszer páyakövetési, dinamikai képességét.
Tegnap Vargha Kálmán Úrnál jártam, és ha
már ott voltam, átültettük a szervoelméletet
egy kis gyakorlatba. Szerintem jól sikerült
a dolog, de kíváncsi leszek azért a
véleményetekre. Ez egy hatbekezdésű kúpra
felcsavart csiga felület. Délutánra összehozok
egy gyártást bemutató videót is.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/ROBSY%20SAS-3K.jpg" border=0>

bmejdz9nu

Szia Tibi! Már hiányoltunk...
Azt írtad "Ti"... ezek szerint (úgy látom) egyedül maradtál az encoder osztási dologgal... (nemzetközi szinten is)

Gratula a munkadarabhoz! Nem semmi! Várjuk a videót... (esteleg egy nagyfelbontású képet is)

Kristály Árpád

[#eljen][#eljen][#eljen]
Gratula Tibor!
Igen, ez "kézzel" fogahtó....nem csak blabla...

000000000

"Azt írtad "Ti"... ezek szerint (úgy látom)
egyedül maradtál az encoder osztási dologgal...
(nemzetközi szinten is)"
Még szerencse, hogy csak a Te látásmódod
szerint ilyen zavaros a nemzetközi encoder
szervo jelfeldolgozás.[#nevetes1]
(Köszi egyébként, és egy nagyobb kép is van ott.)

dg8n4i8x

jól néz ki ez a cucc... Főleg annak tudatában, hogy hogyan is készült... Gratula! Milyen sebességgel ment?

D.Laci

Gratula! Kezdésnek nem rosz! De valami ütösebbet kellene csinálni!
pl:
http://cnctar.hobbycnc.hu/D.Laci/attortcsavart.jpg" border=0>

bmejdz9nu

Step/dir "kisfrekvenciás" programokra gondolok... ha egy ipari vezérlés eleve tud pl. 3MHz-et akkor persze minek kellene a szorzás...
Tehát írjál egy vezérlőt ami ilyen... Mert én csak azokat ismerem amiket a hobbysták általában vesznek...

000000000

Köszi Balu, és Árpád!
Majd a videón minden látszódik, egy 16 mm
átmérőjű munkadarab forog 30 rpm-el, miközben
0.1 mm/ford előtolással ciróka-marókázzuk.
Ettől tudna többet is rendszer, de most nem a
határok feszegetése volt a cél, hanem egy
bonyolult felület elkészítése, és a szinkronszervók
tesztelése.

HJózsi

Ez igae! GRATULA! Mint egy hatbekezdésü kúpos csigamenet ...
Van is egy közérdekü kérdésem hozzád:
Kell-e még valami a rendszerhez, a step/dir vezérlésű szervós X,Z és főorsó hajtáson kívül?  
Azaz kell-e a főorsóra még valami jeladó vagy encoder? ( Fontos ! ... )

HJózsi

És mennyire windows tűrő a programod? ( Kell-e külön DOS-t telepíteni? )

000000000

Köszi Józsi!
Ahogyan írod, csak X, Z step-dir mellékhajtás kell,
a főorsó maradhat az eredeti hagyományos, akár
100 éves klassz öntöttvas alapú gépé is, csak
lehessen beállítani saját hajtóművén 20-180 rpm
fordulatot, és ennek forgását tudjuk
érzékelni (direktbe vagy akár 1:1 fogazott szíj
áttétel felszerelten) egy 500-2000 cpr-es A,B,C
encóderrel.
Win 98-ból DOS-ba visszalépve működik,
de tisztább dolog egy önálló DOS.