Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Két encoder a főorsón... egyik a forgatóhoz a másik az esztergához... és minjárd úgy forgat...

D.Laci

Nem viccelek!!!
Komolyan kérdeztem, és komolyan érdekel!
Amit edig láttam az egy 4 tengelyek nevezhető!De ezzel még menetet nem lehet vágni.
Olyanra gondolok ,hogy megadom a menet hoszzát, átmérő menet emelkedés fogások száma, s elkészti a menetet. Ezt tudja pl.: 2000ford/min melet is?  

000000000

Köszi Péter!
Sajnos ezek nem csak ilyen felbontásúak, pont
azért is, hogy ne legyenek túl nagyok.
Inkább a láthatóságra figyeltem, egy szakember
így is sejti, mi a csoda is ez, ha látja.
Mivel tegnap elég sok tesztet csináltunk, még
feltettem 2 érdekesebbet. Az egyik egy igen
nagy meredekségű 7 fogú kvázi evolvens profilú
egyenes fogaskerék. A másik egy szabályos 7
oldalú sokszög rúd csavarva.

000000000

Írtam már, a menet hengerpaláston az alapeset.
Semmi gond nincs vele, akár 4.000 fordulaton
sem.:)) Természetesen azért annak érdemes lett
volna utána számolnod, hogy milyen kevés
menettípust (menetemelkedés, átmérő, profil,...)
lehet technológiailag egyáltalán már ekkora
fordulaton gyártani akár egy 50 millás NC
esztergán is, Hobby CNC-ről már nem is
beszélve.:)

bmejdz9nu

Wmw-be kellene konvertálnod a videókat... vagy 10x jobb tömörítése... nézd meg a videóimat... Pedíg ezeket mind a fényképezőgéppel csináltam...
Egy jobb videó... több "szakember" értené... gondolom.

csg67

A menetvágás jellemző problémája a szinkronizálás. Mivel a főorsó "csak" forog, ezért a szánoknak kell hozzá igazodni (jó tudni, hogy a forgás mindeképpen ingadozik). A kérdés az, hogy a főorsón lévő jeladó (null)impulzusának jelét hogyan dolgozzuk fel. Ha erre egy speciális hardver van ami mondjuk egy interruptra várva indítja a tengelyeket és a jeladó impuzusai vezérlik a mozgást, akkor elég jó eredményre számíthatunk (ha jól látom/értem, Tibor45 rendszere ilyen, egyébként hasonlóan csinálják a HUNOR vezérlések). Amennyiben szoftveres bűvészkedésbe kezdünk és egy program próbál szinkronizálódni akkor ne várjunk sok jót (elég arra gondolni, hogy 2000-es fordulatnál 12 fokot fordul az orsó minden ezredmásodpercben). Az ilyen rendszerekkel nem lehet igazán pontos emelkedésű menetet készíteni (általános célra legtöbbször jó, szerszámkészítőknek nem ajánlott).
A másik probléma a menet végén van. Itt ugye ki kellene rántani a kést. Már az első próbálkozásnál javaslom a szerszám kúpos kiemelését (az utolsó egy-két emelkedésen), elkerülendő a szerszám élének letörését.

000000000

Köszi, legközelebb  úgy teszem. Videó
formátukban profi vagy, hallgatok Rád.
Csak azt tudnám, ezekből a formátumokból és a
hozzátartozó codec-ekből miért kell a piacon,
a neten naponta újabb 10-nek megjelenni...

000000000

Egyetértek Veled, én sem hiszek a fordulatonkénti
1-4 impulzussal dolgozó menetesztergálásban.
Ide komolyabb esetben kemény szinkron kell,
ehhez pedig sok-sok információ a főorsó
pillanatnyi szöghelyzetéről és a lehető
legdinamikusabb hajtás.
Az előbbiek alapján azt is be kell látni, hogy
egy mechanikus vezérosó kényszerkapcsolat
minőséget szinte lehetetlen elérni elektronikusan,
csak alulról lehet megközelíteni.
Persze a flexibilitás az más, ott igen nagy
hátrány, amikor cserekerekkel kell bajlódni.
Valamit valamiért.

csg67

Egy átlagos eszterga minőségét a te rendszereddel is el lehet érni. Ha pedig van menetemelkedési hibakompenzáció (egyszer pontosan végig kell méri, hogy hol mennyire csal az orsód, aztán a szoftver majd kompenzál) akkor még jobb is lesz.

csg67

Egy átlagos eszterga minőségét a te rendszereddel is el lehet érni. Ha pedig van menetemelkedési hibakompenzáció (egyszer pontosan végig kell méri, hogy hol mennyire csal az orsód, aztán a szoftver majd kompenzál) akkor még jobb is lesz.

csg67

000000000

Szia Tibor!
Klasszak a videok,a sas4 -nél a fogaskeréknél mindig egyirányba forog a főorsó,mert a videón úgy látszik,hogy a maró lefelé nem forgácsol.

bmejdz9nu

Nem olyan nagy zavar van mint elsőre kinéz = WMV formátumot (8-as vagy 9-es mindegy) kell használni...  
(ez most talán a legjobb és leg elfogadottabb webes felületen)
Ezt minden gép alapban (windows) ismeri... (nem úgy mint a divX-et, Xvidet, mov., avi... stb... ahhoz kelllenek mindenféle codek-ek)

bmejdz9nu

Ha ez a feladat ilyen számítás igényes ... nem lehetne beletölteni egy mikrovezérlőbe ami sokkal gyorsabb mint egy PC-s progi?
Persze tesztnek előtte akár (lasabban) egy PC is lejátszatná... de utánna bele egy külső "dobozba"... és indulhat a tömegtermelés... :)

000000000

Szia! Köszi! Azért nem látsz forgácsolást, mert
ez direkt egy olyan részlet, amikor legyártottuk,
leállítottuk, kávészünetet tartottunk.
Majd újból elindítva a rendszer megkereste a
szinkron pontot, és ugyanazon a pályán végig
"simította" a felületet. Ha forgácsolt volna,
az lett volna a baj, de így már érthetőbb
talán ez a videó. Erről is van gyártási videó
is, csak azt Kálmán és Ferenc készítette,
még én sem láttam.