Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Ha nagyon nehéz a hosszú motortartó lemezt merevíteni akkor miért könnyebb a ráhelyezett lin elemmel merevíteni és cipeltettni az egész hajtást.
Szerintem ugyanolyan merevítést értem el én is csak 1/10 súlyból.

bmejdz9nu

Jól látod...! persze végletesen nézve 4 féle képpen is lehetne! Motor mozog 2x az egész megfordítva... vagy a motor áll 2x... megfordítva az egész szerkezet.
Én megrajzoltam mind a 4 megoldást!
DE! A védelem megoldása miatt csak erre az egyre korlátozodott a lehetőség a végén!

000000000

Valahogy megoszthatnad, mert nem ertem egeszen.

bmejdz9nu

A motorok fejlődtek... azóta ez járható ez a megoldás... Tök mindegy pár kiló! Ha van erő!

Régebben ez "öngyilkosság" kategória volt...
Neked egy lemezt kell feleslegesen "lelógatnod"(!)... ez rezonancia veszély...
Dehogy miért csinálom a Z-tengelyt 100mm-re... és az egész hidat két motor emeli még 100mm-et... Ha van satu vagy forgató... na az is egy jó téma... Pedíg próbáltam 30-as linárokkal is a 200mm-et egybe... nem ment!

bmejdz9nu

Majd később, de ugyis rájössz... A z-tengelyt képzeletben tükrözd meg! Ha áll a motor és ha megy le-és fel...

000000000

Szerintem az elso megoldas gyengebb. A lemez vege, merevited-nem merevited a levegoben log. Ebbe nem lehet belekotni.

Ez also Z allasnal, mikor az asztalhoz kozel dolgozik a gep talan nem okoz kulonbseget. Viszont nezzuk meg a felso allast! Mig a masodik megoldas a lemez also "bekotese" miatt komoly terhelest kepes elviselni, addig az elso megoldasnal a lemez alja meg mindig a levegoben log.

Most jon a lenyeg, ha jol emlekszem es nem tevedek:
Peter gepenel az X tengely, amin a Z jar - allithato magassagban az asztalhoz kepest!!!
Tehat beallitja, ha mondjuk 20mm-es lapanyagot akar marni az X tengelyt a leheto legkozelebbre. Z-nek csokken a hasznos munkautja (Z- szinte felso allasba kerul mondjuk 30mm-es munkauttal). Viszont ezen a 30mm-es munkauton iszonyat stabil.

000000000

Newton óta az meg nem fejlődött, állandó, hogy:
F=m*a   Bocs, de illogikus ezzel szembemenni,
ha egyfelől hajkurászod a sebességet, és nagy
dinamikájú gépre vágysz.:)

000000000

Itt van. Ua. irtam!!! Pedig nem fertozott meg es kulon-kulon fejlesztunk...

bmejdz9nu

Dinamika 1 rész...
Még csak marómotor nélkül...
400mm/s - 100ms gyorsítás! Fel és le! 100mm úthosz...

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Videok/Z-tengely/P1170090.wmv" TARGET=_fnew>Z-tegely - marómotor nélkül:  sebesség: 400mm/s - gyorsítás: 100ms alatt 400mm/s-re
(zenés videó :) :) :)

Persze ekkora Z-sebesség talán nyákfurásnál kell majd a 60.000rpm-es motorhoz... :)

Egy jobb kép... itt talán lehet látni a V alakú acélokat (barnítva) amik nyítják majd a zárógumikat...
A Talin senki sem kérdezte miért van rajta... (vagyis egy valaki... :)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Kepek/Z-tengely/P1170093.JPG" border=0>

000000000

Kerhettel volna egy "Rage Against The Mashine" szamot. Mondjuk a "Guerilla radio"-t.

Milyen vastag lapok? Szelesseguk? 105mm a hasznos ut?

bmejdz9nu

Teszek be CD-t... :)

15mm v. x190mm széles a Z-tartó lap + jön 10mm motortartó lap...

000000000

Ha ez ennyire jó, akkor átforgatom a hajtást. Egy fűrészelés pár furat kérdése. Ja és egy erősebb Z motor.

000000000

Milyen tavol van a kocsik teteje es alja (kulso meret)?

A motortarto lapon az a 6db, stift hely? Vagy mi?

svejk

Én a 4Nm-es re gondoltam a "megnemnevezhetőcégtől"

bmejdz9nu

Tibornak: (Ramp görbe - Dinamic Speed Controll)
Nem teljesen jók a videók, mert ha túl nagy gyosítási időt teszek bele akkor kisimul... és csak egy bizonyos (logikus értéket) enged beállítani... azaz szemléltetésre nem alkalmas... vagy a videót kellene lassítani... de szerintem te észreveszed...
Másnak úgysem mond semmit... egyenlőre a teszteknél nem használom! Ne mond, hogy csalok! [#vigyor2]

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Videok/linear.wmv" TARGET=_fnew>Lináris
https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Videok/exponencial.wmv" TARGET=_fnew>Exponenciális