Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Tibor... ezt az "egységugratást" továbbra csak akkor hiszem el (ha nem te találtad ki)... linkelj valamit erről a netről... mert már szinte hihetetlen...
(Talán arra gondol már mindenki, hogy valami progit írtál a vezérlőd jóságának a bizonyítására...)

Nem számolok... (már megittam egy fél üveg bort jogosan örömömben :) ... tegnap rendeltem egy 2mm-es emelkedésű orsót a Z-hez mert azt írtad reménytelen...(áttétel) ezzel szemben nem úgy néz ki... (én sem hittem, hogy ilyen jól teljesít a dolog... a trimmerekhez pedíg nem is nyúltam - ugy van/maradt ahogy a Talin volt)

Ezt:
http://i23.ebayimg.com/04/i/000/b2/ba/2c96_1.JPG" border=0>

De ahogy elnézem a dolgot messze nincs rá szükség... azaz az áttételre...

A WinPC-NC Profesional szerinted egy ablakokban játszó valami? Frekimérővel/számlálóval/szkóppal teszteltem már... nem ez ügyben.... TOP! Gondolod a németek nekem csinálták? Meseszámokkal? Ugye viccelsz? :)

A Svejké és "mindenkié" jobb egységugratással ezt tudom!!!... de ne akard, hogy itt elmagyarázzam! Kérlek!

Szerintem ezzel "a semmivel" elvesszük az emberek kedvét a szervó vezérléstől!
Szerintem te is tudsz mindent...

bmejdz9nu

[#law] Nem komoly, bírom Tibit! Szakmai ügy... :)

000000000

Szia Árpád!
Minden tiszteletem a Tied, de az a helyzet, hogy
egy nem egy léptecses rendszert már teszteltem,
és 4 mm/s start-stop sebességnél még
tökéletesen működnek, sőt a jobbak többet tudnak.
Péter minden baja az elhibázott direkt hajtása
miatt van, most írom le 1 millió 162 ezerszer.
Na persze a vezérlője sem egy csúcsmodell.

Ma egyébként egy 100W-os AC szervo motor
hajtás rendszert (5 mm orso, 1:4 lassító áttétel, 1000-es encoder, Vargha Úr CNC gépének
preciz golyósorsós Z mechanikája) teszteltünk
kőkemény egységugrásokkal is, 50 kg tömeggel.
Mondhatom csoda dolgokat tapasztaltunk, csak
én erről nem lökök fel a netre 100Mb videót.

bmejdz9nu

Nem vitatkozok, nem számolok... sőt már a kisérleteket is unom... szeretnék marni már!
Tegyél be egy videót, (bizonyítékot) egy Hobby CNC gépről (gépedről) ami jobb...  
ez jó lesz, úgy látom, úgy érzem... Ha kiszámoltam volna, akkor minden lehetetlen...
Elméletben én is jobbat tudok, de materiális típus vagyok...
(A bankból is néha kiveszem a pénzt, hogy átszámoljam :)

bmejdz9nu

Ok. a látszat erősen csalt, mert felhasználtam a leszerelt végcsapágy házat :)

bmejdz9nu

Tibor a linkelést ismered?  
Ne sajnáld... csak a tizedét mint én... valamit... picit... ici picit
Csapd le ezt a Varsányit! Ne pöcsölj vele... Fogd be a po..át ...Aztán megjegyzi! Nyomass egy videót! Mit tud egy igazi!!!

Ne csak számoljunk mint egy matekórán! Ez a hobbycnc.hu oldala! [#smile][#smile][#smile]

000000000

Nem készült videó, 3 ember csak "élvezkedett"
egy kicsit a Hobby CNC világában.
És a videó egyébként is kevés lett volna néha,
50Hz-es 0.2 mm-es egységugrásos rezgő mozgást
nehezen adna vissza.:)
Pétert pedig én is kedvelem, semmi gond
köztünk, szakmai csörték ezek csak, és akik
pedig lapulnak, azok meg ahogyan Szobrász írta:
"csurgatják a nyálukat" és Mindenki picit talán
még tanul is ezekből a vitákból.[#wave]

fs9s63xkf

Szevasztok!

Gondoltam beszállok én is egy kicsit az egységugrás vitába :)
A gépem hasonló kaliberű, mint Péteré csak egy kicsit kisebb motor (130W-0.29Nm-500-as encoder) van rajta, geckoval hajtva.
X tengely:  
http://www.t2cnc.hu/images/xtest1800.jpg" border=0>

Itt van nagyban: http://www.t2cnc.hu/images/xtest1.JPG" TARGET=_fnew>Xtestnagy

A program saját, bár windows-os azért az adatokat el lehet neki hinni :) Egy PCI-os kártya vezérli a tengelyeket, semmi párhuzamos port.
Fent az eltéréseket lehet látni, mig alul az éppen aktuális sebességet. A paraméterek pedig alul. 13000 PPS-al 1200P utat tesz meg 6-szor. Mivel a kezdő sebesség és a végsebesség is 13000PPS ezért a sebesség grafikon egy egyenes. Az eltérés grafikonon a kép jobb oldalán a maximális eltéréseket mutatja (-88, 90).
A program még messze nincs kész így alul van egy két érthetetlen adat :)
Z tengely ugyan ilyen motorral jobban teljesített igaz azon 4mm-es míg az X-en 5mm-es orsó van.
200-as encoderrel is kipróbáltam, na itt jöttek a gondok, egységugrást mint olyat nem sokat bírt, talán annyit mint Péternek.  
Szerintem az encoder lesz a ludas ebben a dologban és nem a menetemelkedés. Ugyanakkor egységugrásra, ha nem 3D-ben dolgozik az ember és nem akar digitalizálni sem akkor nem sok szükség van ebben a kategóriában szerintem.
Abban igaza van Tibornak, hogy egy jobb léptetőmotoros hajtás is leveri egységugrásban Péter gépét de azzal nem emelek fel 50kg-t. Egy kisebb gépen ma 15mm/s-os értéket mértem 1Nm-es motorokkal 5mm-es orsón.

Péter, a géped egyébként nagyon szép csak egy kicsit lassan készül :)

Üdvözlettel:
Tibor Zoltán

bmejdz9nu

Ha legközelebb szerelni mész, szólok az FBI-nak, hogy csináljanak videót a dologról[#nevetes1] Másként ez nem megy ... látom... :)

Min élvezkedett a három ember? Gyors volt a gép? Erős? Pontos? vagy csak élveztetted őket az egységugratással? Végül is... az is jó buli!

50Hz... 0.2mm... már megint a tetko CNC szereltél? Az tényleg vissza nem adható!

000000000

Pl. "nagy bajban voltunk", nem tudtunk mikronokat
mérni, mert otthon maradt a mikronos óra.
Ennek a teszt tengelynek ugyanis 1.25 mikron
volt a felbontása.

000000000

Gratulálok a saját tesztelő progitokhoz,
biztató adatok ezek, és bizonyára segít
optimalizálni majd a hajtás rendszereiteket.

bmejdz9nu

Azért ha valami Windows alatt fut még lehet egy kicsit jó is... Persze ez Olyan mint a csöves erősítő... :) Annak nincs párja... :) Mondják egyesek...

Teljesen logikus számomra, hogy egy "egységugratásra" miért nem jó ez a vezérlő... kevés benne a tároló... vagy nem?
Szerintem a tervezők a léptető motort (és nem többet!) akarták "leszimulálni" egy szervómotor számára... mert arra gondoltak, hogy léptetős vezérlő rendszerekkel fogják hajtani... ami igaz is.

Abban teljesen igazad van, hogy lassan készül a gépem... de hát talán nem is a kész gép a lényeg. Biztos olvastad... mert szeretek írni... mindent kipróbálok... :)

Két variáció van:
1. Kimegy az ember a vasfűrésszel és a reszelővel a műhelybe...
2. Nem megy ki... csak elméletben csinál gépet...

1a. Kimentem... de kellett még felszerelés... a végén egy BF20 is... aztán más is.... Ezeket az "eszközöket" is meg kellettt ismernem, és felszerszámozni... ez mind idő... volt... és lesz is... mert egy hobbysta... már csak ilyen...
Ha a 2-es verziót választottam volna...

bmejdz9nu

Ó de szomorú esemény.... elmentél vadászni puska nélkül... Saccra azért ment a dolog gondolom?
Egy ilyen "ámulok és bámulok" bulira én is elmennék kamerával...
0.00000000001mm-es cucc és semmi emlék.. szomorú...

000000000

Százados szép analóg azért volt, és ha
8-szor egymás után léptünk, szépen elvándorolt
a következő osztásig. Közben a Te csodálatos
ezredes mérőórádra gondoltunk, bár az sem lett
volna jó, mert mi van a negyed ezredekkel,
azt hogyan mutatta volna ki a digitális kijelző?:)

fs9s63xkf

"Azért ha valami Windows alatt fut még lehet egy kicsit jó is..."  Én is erre akartam utalni, sőt.. :)
Egyébként platform független a progi szóval akár a "teljesen megbízható" linux alatt is futhatna :)
Dos alatt meg több hétig tartott volna összerakni, így meg megvolt gyakorlatilag egy hétvége alatt, és nem is tudom melyik a szebb, technikai tudása meg ugyan az lenne.
A Mach3 is teljesen jó leszámítva, hogy nem tud egységugrást, meg egy-két apróságot.