Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Péter!
Szerintem nem érdemes álmokat kergetned.:)
Az két különböző dolog, amikor csak egy szánt
ráncigálsz csak, és amikor egy komplett gépet
hiddal, Z tengellyel, marómotorral,
fortunával. Meg fogsz Te a végén elégdeni
100-150 mm/s-al is, és azt se 100 ms alatt fogod
elérni. Magyarul a géped, mint mechanikai
lengőrendszer, alaposan limitálni fogja a
vágyaidat. De erről is már írtam épp eleget.

bmejdz9nu

Tudom... azaz félek, hogy a mechanikát nem tudom a "legjobbra" csinálni... mert talán olyan nincs is... :)
(A komplett hidat nem kell ráncigálni... tudod mozgó asztalos... ezért is lett így tervezve.)
De megteszek minden tőlem telhetőt... Szerintem minden gépnek a rezonancia adja a végét... tehát mechanikai "jelleg" a vég(zete)...

100mm/s felett minden ajándék... de bízok és marok... pl. minden csavar-csavar távolságon is rágom magamat...

000000000

Oksi! Sok sikert kívánok hozzá!

Szedlay Pál

Péter!

Had kérdezzek tőled valamit, bár én teljesen laikus vagyok, csak a kiváncsiság vezérel.
Neked hány tonnás lesz a géped, hogy megfelelően merev és stabil legyen?
Köszi a választ
Pali

bmejdz9nu

Megfogtál... [#circling]
Csak 100-120Kg... Persze ezt kiperkászni aluból elég sok...
De nagyon figyelek a rezonanciákra, ezért minden részegységet külön külö tesztelek... mielőtt tovább megyek...
Volt olyan egység amit 3x csináltam...

De van egy elképzelésem... amit már leírtam de leugattak: (persze ez engem nem zavar... sőt!)
Megfogalmazom kicsit másként:  
Ha olyan merev lesz mint egy BF20...akkor min. 10x lesz a forgácsolási teljesítménye, mert kisebb fogásokból, többszörösen, nagyobb sebességgel, nagyobb főorsó sebeséggel...
Tehát egy CNC marógépnek nem kell olyan merevnek lennie mint egy "Pista Bácsi" által hajtott marógépnek...  
Mert Pista Bácsi nagyon meggondolja hányszor vesz fogást a gépen a cél eléréséig... mert fárad a keze... és figyelhet..

Ezzel szemben a CNC-n csak a motorok kopnak... ha gyors akkor időben sem lesz különbség...

De törekedni kell a maximális merevségre! De ezt a gépet még mozdíthatóra akartam!
Abban a ktegóriában pedíg a legereősebbnek szánom...
A második gépem lesz az erősebb... de azt már nem lehet majd mozdítani... Az már könnyű lesz... csak bele az anyag gondolkodásmentesen... :) Sok vasuti sín :)

*Mozdítható gép = pl. Egy talira el lehet vinni... [#hawaii]

Szedlay Pál

bmejdz9nu

Hát elég szűkszavú vagy ... [#hehe] Egy kis "kötözködést" elvártam volna... :)

Messer

Akkor majd én...
Itt kezdődik egy masszív CNC.
X:300mm  Y:200mm   Z:400mm
Hozzá, 3100kg gépváz.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Messer/cincom.jpg" border=0>

Szedlay Pál

Péter!

Nem szeretek kötözködni, ne haragudj.

D.Laci

Félve irok...De nem birom magamban tartani!!!

"előtolóerő=nyomaték*2*pi/menetemelkedés"  
"egyenesvonalú erő(N)= 6.28 * forgatónyomaték(Nm) / menetemelkedés(m)"

Vegyünk két példát. 10Nm forgatónyomatékesetén (de ez most lényegtelen), 5mm és egy 300mm menet emelkedés esetén.  
 10*6.28/5=12.56  
 10*6.28/300=2.093333
Nekem ez igy sántit!!! Föleg ha JÓZAN PARASZT ÉSZEL gondolkodik az ember... elég neces lene ez mondjuk egy 10mm átmérön!!!
Szerintem gondoljátok átt alaposan hogy miért kaptátok a diplomát!!!

vthgizrff

Nem is értem miért nem hoztad el a talira :-)

bmejdz9nu

Milyen ügyes vagy! Komolyra csináltad a Z-tegelyt! Talira hozod?
Egy videót tehetnél be, hogy lássunk egy massziv gépet munka közben.

bmejdz9nu

Pedíg a kötözködés viszi előre a dolgokat... tehát nem is kötözködés... [#wave]

000000000

Hihi!
Ne félj!
Ha "JÓZAN PARASZT ÉSZEL" pl. az #1887 igaz lenne, akkor nem kéne itt vacakolni: 20x10-es orsót 40x10-esre cserélgetve, ide egy 896545345332432235354x10-es orsót, és kész is az álomgép!  [#nyes]  

(Ja, végig golyósban kellene gondolkodni, elhanyagolva a surlódást – {{{és az orsó saját tömegéből fakadó tehetetlenségét}}} - mert az önzáródás az más téma!)
Egyébként van ám létjogosultsága a nagyobb átmérőnek, de más okokból: (((a több golyó nyujtotta jobb terhelhetőségén kívül))) Nem hat annyira vissza a szervómocidra, így kevesebb az esély a belengésre, de ez gördülésnél elég kis különbség. Mégis kicsit elkezd az "önzáródás" felé közeledni, de NEM az átmérővel (egyenesen)arányosan csak minimálisan.

Ez nem azt jelenti, hogy én ezt el is hiszem,
de Isac Newton szentül meg volt győződve!!!

D.Laci

Az persze hogy nem igaz hisz a ment szög nem felezödik!!!DE MÉGIS CSIKI jár a megoldáshoz a legközzelebb!!!
Mindenki irogat mindent! És mindenki elhisz mindent!!!
Kiváncsi leszek kirakja be a normális képletet!!!
Egyszer mechanika órán anno egy ilyen példa volt dogán feadva! Én kis szerény senki vol aki egyedül megoldotam, a legjobb tanuló volt aki egyedüliként, megprobálta a sokat emlitet képletel kiszámolni...a tanát megfejelte a táblát...