Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

"Sajnos kb. egy éve még azt sem tudtam mi a
trapézmenet és mi a golyóorsó..."
Ehhez képest szép álmaid, vágyaid, terveid vannak.
Sok sikert kívánok hozzá!

bmejdz9nu

Tudod én ilyen vagyok... Egész életemben azt halottam, hogy ez meg az nem fog menni...
Persze más volt a táma... ott a "közgazdászok" mondták... azaz kiszámolták...[#vigyor2]
Tudom a műszaki élet más itt "fizikális" törvények vannak... De azért egy mestervizsgám is van elektronikából... Tehát mesternek is nyugaodtan szólíthatsz... [#nevetes1]
Valójában nem is szeretek kitaposott ősvényeken, más után menni... (azaz= fafej)
A leendő gépben rengeteg olyan megoldás lesz amit itt még nem csináltak:  
vezetők védelme, kereszt tengely komplett emelése, fordított mozgó asztal a jobb védelem miatt... stb...

000000000

Értettem Mester Úr!:)[#hehe]

bmejdz9nu

Csak vicceltem, maradjunk a hobbysta kollega megnevezésnél...  
Ha hüle leszek a végén azt jobb hobbystaként elkönyvelni mint mesterként... [#nevetes1]

ra8nsmk6w

Ha valakinek kételyei támadnának egy- egy orsó vagy akár egy kenőanyag alkalmasságáról nyugodtan kössön be a motor áramkörébe egy árammérőt.A müszert csak le kell olvasni (utána lehet számolni, jól vagy rosszul).Már olcsón hozzá lehet jutni 230 dugaljba való teljesitménymérőhőz. Az elvégzett munka tizedwattban és a különbség már zongorázható is ( természetesen azonos tesztkörülmények között)A TÉNYEK MAKACS DOLGOK!  

bmejdz9nu

Mechanikai ötletek: #1877...

D.Laci

Tudom hogy mindenki a pokolba kívánmár de...
Csak néhány érdekesség...:
http://www.google.hu/search?hl=hu&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=egyszer%C5%B1+g%C3%A9p&spell=1

És az egyik kedvencem ez meröben más megközelités mint a többi.: www.nyf.hu/others/docs/statika8.doc

bmejdz9nu

Ha már menni nem fog a gépem... legalább a Z-tengelybe szerelt világítás "megvilágosodást" ad nekem... [#kacsint] (A plexi alatt a szerszám felé kicsit döntve van)
3x3W Power Led... hűtésük adott :) A kereszt tengyelyre is tervezek 3 db-ot... mert a célzott megvilágítás mindíg jól jöhet...
Ezek a Power Ledek (3x3w=9w) felérnek kb. 40w halogénnel de hidegek maradnak, tehát közel rakhatók az "esetlegesen" ráfröccsenő hűtőanyag nem gond...
Kis helyen elférnek... nem égnek ki...

ami mozog... az állni fog... és az egész szerkezet megy fel és alá...

Zsírzás közbeni és "csavarmeghúzó-bejárató" első videók...

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Videok/Z-tengely/P1170067.wmv" TARGET=_fnew>Z-tengely Video 1
https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Videok/Z-tengely/P1170088.wmv" TARGET=_fnew>Z-tengely Video 2

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Kepek/Z-tengely/P1170087.JPG" border=0>

svejk

Rakhatnál már normális kuplungot a szerkezethez (ami egyébként nagyon f@sza, bár csak én is ilyen precíz lennék)
Előbb utóbb kottyanni fog és az megőrjíti a vezérlődet.

bmejdz9nu

Nem találok ekkora méretben megfelelő terhelhetőségüt és újból nem akarom csinálni az egészet. Teflonspray-el befújom (átitatom:) akkor egészen jó... talán.

Ilyet rendeltem, rozsdamentesból lesz... eredeti Helical.. (van már kisebb ilyenem tuti minőség...)
De az adatai szerint csak 3Nm-es... 4-et rendeltem... egyet talán kinyirok(?)... Ez befér...

http://i22.ebayimg.com/06/i/000/b9/f6/c194_1.JPG" border=0>

bmejdz9nu

Majd ha meglátod a másik oldalát...(delután) a maró motorcserélő megoldást... szerintem tuti lett!
Meg valami őrült nagyot kellene emelni vele, hogy Szobrász lássa mit tud egy 280W-os szervómotor...
De azért amit Tibor írt... attól félek... ezért már uton van egy 2mm-es emelkedésű preciziós golyós orsó...
De talán nem... végül is nem lesz nagy marómotor... nem lesznek igen nagy terhelések...  
Persze a szerkezet is nagy... mert viszi fel-le a meghajtó motort, golyosorsót is... de így láttam jobbnak, merevebbnek.

robroy007

Az én drága kedves feleségem ahogy meghalotta a gyors teszt hangját egyből rákérdezett meddig kell neki ezt halgatnia??

mondtam már vége!!  

az nem mondtam hogy nekem is lessz majd egyszer [#nevetes1]

000000000

"Persze a szerkezet is nagy... mert viszi fel-
le a meghajtó motort, golyosorsót is... de így
láttam jobbnak, merevebbnek."
Ez a konstrukciós ötleted elég elképesztőnek
tűnik...:). Szegény alulméretezett szervohajtásban
a Z motort még azzal is "bünteti" a gépkészítő,
hogy saját tömegét és az orsót és a sok sallangot
is még cipelje. Ez egy újabb tévedésed az N közül. Lőttek a dinamikának..., majd az
egységugrás teszt után sírni fogsz.:)

bmejdz9nu

Nem hangos... csak az a fránya videó... teszek mellé egy táskarádiót... így lesz aláfestő zene is... [#nemtudom]

bmejdz9nu

Mindjárt lesz függőleges teszt is... én is tartok tőle... 5-ös emelkedésű golyosorsó nem kellett volna ide...(léptetőhöz lettek a dolgok rendelve) és ugyebár mi a fenének 400mm/s-al robognia le/fel.. :)
Ha kell cserélem 2mm em.-re... akkor is jó lesz még bőven a sebesség... Z-nek...
T-P=N