Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

pl. Angolul kellene tudni ennek a tesztnek a nevét... és rákeresni a neten.
De lehet, hogy "nyugaton" még nem ismerik... [#vigyor3]

http://www.google.hu/search?hl=hu&as_qdr=all&q=servo+unit+jump+test&btnG=Keres%C3%A9s&meta=" TARGET=_fnew>Pl.

e3h0cv4ph

Köszi az ötletet.
Rákerestem először magyarul. Nemhiáb először a fórumunkat találta meg. http://www.google.hu/search?hl=hu&as_qdr=all&q=szerv%C3%B3+egys%C3%A9gugr%C3%A1s+teszt&meta=" TARGET=_fnew>itt

bmejdz9nu

Lehet, hogy igazi Hungaricum...[#vigyor0] Megint feltaláltunk valamit! "Egység-ugratás"...
Valami "nemzetközi" link jó lenne... ha persze lenne ilyen... :)
Akkor megértenénk a dinamikus környezetben a differnciális függvényeket és a statikus környezetben a tangenciálisan váltakozó hányadosokat...  
és az a két potit... én is be tudnám állítani rendesen... :)

000000000

Most olvastam egy cikket az Elektronet legújabb
számában, "A túlvezérlés figyelembevétele az
állapotirányítás tervezésében" címmel. Sajnos
kicsit tudományos a színvonala (sok matek és  
egyenlet is van benne), és általános
szabályzási elmélet a téma, de arra jó, hogy
az egységugrás és társai vizsgálójelek téma,
és egyáltalán a szabályzáselmélet bonyolultságát
jelezze, felvillantsa.

juh0557j0

Írd meg mi érdekelne és hogy mennyiért, akkor továbbítom a tulaj felé.

bmejdz9nu

Nem tudod elküldeni?... vagy link...?
vagy bármi a neten ami erről szól...valami ami emészthető :)

Úgy általában érdekel a hajtás túlvezérlése... mert akárhogy (túl)hajtom, terhelem pl. ezeket a Bautz motorokat nem hibáznak, nem melegednek...
Ha a motor névleges nyomatékra terveznénk a hajtást és azt akarjuk, hogy "felérjen" egy pl. 3Nm-es léptetővel akkor annak kb. 1Kw-os DC motor a megfelelője...
Tehát valamilyen szinten "túlhajtják" a szervó motorokat, meg is adják a csúcsnyomatékot ami sokszorosa a névlegesnek... de meddíg és hogyan...
Ha nem hajtanák túl őket akkor egy 60W-os szervómotor pl. semmire sem lenne jó... de ez sem igaz...
Furcsák ezek a szervómotorok. Egyik majdnem "meggyullad" a másik ugyanabban a környezetben pedíg hideg marad... és a teljesítményük közel azonos...

000000000

2 millió link elég lesz?:)
 http://www.google.com/search?hl=en&q=closed+loop+motor+control" TARGET=_fnew>ITT
Nincs semmi furcsa szervo motorokban,
tudni kell a belső lelkivilágukat, és aszerint
alkalmazni, kiválasztani őket. Sajnos nem elég
csak tekergetni a potikat. Meg kellene
tanulni az elméletet is hozzá. De szerintem
sokkal egyszerűbb, ha beüzemelteted a szervódat
egy hozzáértővel, és utána csak használod.
Teljesen fölösleges és per pillant reménytelen
is Neked belemászni, főleg egy olyan egyszerű
és olcsó cucc esetén, amire letetted a voksodat.
A Geckónak ez is baja, túl egyszerű, csak két
poti, és kész. Ez semmi az 50 fontos paraméter
közül. Ezért olcsó, és postázható termék. Két
potit mindenki tud tekergetni, valahogy
szegény majdcsak próbál szabályozni. Láttam én
autóst 4. sebességi fokozatban döcögni 20 km/h-
val...

000000000

Én jómagam is villanyászatot tanultam, de amikor az AMC Magyarországnál beállitották a digitális AC-DC hajtásaimat a motorjaimhoz, akkor jöttem csak rá mennyire komplex is ez a dolog. Ezekután már nem is akartam átlátni részleteiben a dolgot, mert ez egyszerűen reménytelen. Sok-sok szabűlyzási kör rengeteg változóval ( az 50 tényleg nem túlzás! )
Ehhez profi szakemberek kellenek laborral és komoly elméleti tudással. Én csak használom őket, és örülök, hogy a stepperket magam mögött hagytam. Óriási a minőségi ugrás a kétfázisú stepperről az AC szervóra...

bmejdz9nu

Köszi a kulcsszavakat! átnézem!

"Igaz" hobbysta vagyok... azért csinálom... :) Ha termelni akarnák a géppel az más lenne... már rég készen is lenne :)

Gecko és voks:
Rosszul látod.... nem tettem le... nyitott vagyok mindenre... sokat teszteltem. Sőt a léptetős rendszert is... de ezt tudod.
De míg be nem bizonyosodik az ellenkezője....

Az bosszant, hogy fikázod a Geckót... Pedíg nem ma kezdték... Te is tudod, hogy ha már valamit géppel ültetnek... az nem kispályás...  
(persze szállítani is egyszerűbb az tény)

A Geckót láttad belülről... hát minden csak nem egyszerű - sajnos - ha nem SMD technika lenne akkor 100x160 kártyán sem férne el...  
"Ez a  másolásvédelem" azaz csak gépi ültetéssel lehetne...

Gecko belső kép: (alul is vannak alkatrészek... ami azonosítható: 4 FET, Stab IC...)
Megjegyzem, hogy csak a motor tápfesz kell neki... más nem... Encoderhez az 5V is belül készül...)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/Gecko%20Servo%20Drive/Kepek/Gecko_02_small.jpg" border=0>

A második szint: (A multiplier... szintén két oldalas, de hátul nincs alkatrész)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/Gecko%20Servo%20Drive/Kepek/Gecko_03_multi_small.jpg" border=0>

Mint látható nincs(!) "kaparásos" másolásvédelem! Ez magáért beszél! Ugysem lehet lemásolni... mert a végére nem éri meg...
Sajnos mint kiderült még a multiplikátor panelt sem éri meg... és akkor hol van még a dobozolás...

000000000

Egy kérdés:

Nem fejleszt a jelenlévő gyártók közül valaki olyan hajtást, mint az AMC?
Gondolok itt arra, hogy képes a standard nagyfelbontású ( 1000-4096 ) encodereket kezelni, de szabadon választható az egy bejövő step jelre jutó jeladó impulzusszám.
Magyarul én mondom meg, hogy mennyit is mozduljon el egy impulzusra.

bmejdz9nu

Erre két megoldás van... ha jól tudom...
1. Gecko: sokszorozza a bemeneti jeleket (állítható 1 jelre mennyi jön ki... vezérlő limit: 250Khz)
2. Osztják az encoder jelét... mindenki más így csinálja - ha jól tudom... de majd megírják...
Nézz bele az encoder topikba...

000000000

Fikázza a roszz nyavalya, ennyi pénzért nagyon
is jó. Azt azonban Te is beláthatod, hogy
a 2 hangolható paramétere az semmi szinte.
Élj vele boldogan, a direkt hajtásod úgyis
komolytalanná teszi a szervórendszeredet
függetlenül a szabályzó gyártójától.:)
Erre bizonyíték volt az egységugrás teszt a talin,
már 5 mm/s-nál lefagy. Ettől sokkal jobbat
lehetne elérni, ha hallgatnál rám.

000000000

Nálam ez megoldott, de talán érdemesebb olyan
motort alkalmazni, ami 1000 imp/ford vagy az
alatti encoderrel szerelt. Elvégre minden
"elektronikus trükk" csökkenti a mérés
biztonságát, ezért jobb kizárni ilyen módszereket a jelfeldolgozás során.

D.Laci

Alarm!!!!  Feltörték a forum szereverét!!!
Valaki Tibor45 nevében irogat!
"ennyi pénzért nagyon is jó."
[#circling][#worship]

bmejdz9nu

Tudod az USA-ban a trimmerpoti nagyon drága holmi... [#vigyor2] Ott spórolnak a fejlesztők ahol lehet... [#rinya]

G340 Blokvázlat: (lehet látni, hogy "kispórolták" az I tag potira kivezetését)
Vajon miért?
1. Elfelejtették tervezéskor
2. Drága a trimmerpoti
3. Vagy alapul vettek egy "szervomotor átlagot" és ezzel egy nagyságrenndel egyszerübre vették a felhasználó beállítási dolgát.
(A helyes megfejtők között egy leégett DC motort sorsolok ki. :)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/Gecko%20Servo%20Drive/G340_Block_Diagram.jpg" border=0>

Tibor! Most jöhet pl. tied blockvázlata! Ha nem titkos...

Másik:  
tervezés alatt van egy 1MB-os "Egység-ugrató tároló" előtét modul a Gecko-hoz.
Ebbe a tárolóba lehet majd belenyomatni az "egység-ugrató" jeleket és a kimenetén állítható módon fogja kiadni (lasabban)....  
Talán egy HDD-s változat is jó lenne...hogy jól teljesítsen...a tesztnél  [#kacsint][#kacsint][#kacsint]