Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Teljesen igazad van, nehogy már "összekapjunk"
megint. Tudod az baj, hogy ennek a témának van
egy olyan pontja, amikor már nem tudsz tovább
lépni, mert nincsenek meg hozzá a feltételeid.
De akkor ezt érezni kell, és ezt szerintem
akkor éreznéd át igazán, ha Te saját Magad
alkotnád meg a helyes szabályzó algoritmusokat,
és nem egy más által közölt algoritmust tekintenél alapnak. Ha lesz kellő energiád,
időd, lehet, hogy sokkal jobbat tudnál beégetni.
Az meg felettébb furcsa, és logikailag sem érthető nekem, hogy "komoly szervo
alkalmazásban volt jó" motorokkal
nem értél el eredményt, nálam fordítva van.
Minden igazi szervo motorral eddig csak
sikereim voltak, amivel meg nem, az nem is volt
szervo, amikor kimértem a motor adatait.

svejk

Ehhez kapcsolódóan itt van egy pár érdekes fogástest és alakzat inercia nyomaték számítása.
58. oldal
http://dankab.se/documents/00062.pdf

A multkor találtam egy oldalt, ahol a motorral, többféle hajtás esetén együtt tárgyalták a dolgot , de elkevertem valahol

svejk

Én már sajnos érzem hogy elfogytak a feltételeim (főleg a tudásom, éa a pénzem :( )
Abban pedig nem látok logikailag hibát, hogy a gyenge mechanika és vezérlő mellett nem tudom kihasználni a profi motor előnyeit.
(hába van Ferrarim ha rosszak az utjaink, és nem tudok vezetni, igy a zsigulival is elérem a célomat, lehet nem jó példa)

bmejdz9nu

Talán a digitális 0.001-es mérőórát tegyem fel a Talira a "tesztpadra" ?

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Videok/P1160670.wmv" TARGET=_fnew>Video 1 - 100mm-es úthossz - 400mm/s - 100ms ramp

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Videok/P1160672.wmv" TARGET=_fnew>Video 2 - 5mm-es úthossz - 400mm/s - 100ms ramp... hiba lehetőség: ha a mérőóra nem derékszögben áll az aztalhoz - ezt nehéz megoldani...

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Videok/P1160674.wmv" TARGET=_fnew>Video 3 - 1mm-es úthossz - 400mm/s - 100ms ramp... ua. mint fent...

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Videok/P1160675.wmv" TARGET=_fnew>Video 4 - 1mm táv gyorsabb váltásokkal

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Videok/P1160678.wmv" TARGET=_fnew>Video 5 - 1mm táv, váltási idő nélkül... varrógép :):):)

000000000

Péter!
Szerintem megint nem számoltál....
400 mm/s (amit 5mm menetemelkedésű orsónál nem
is értek...), és 0.1 s gyorsítási idő esetén 20
mm minimális úthossz kellene, amikor eléred a
sebesség maximumát. 1-3 mm elmozdulásoknál
töredék sebességgel mozogsz, messze 400 alatt,
magyarul semmi értelme kiírnod.
Majd a talin ha tényleg kiváncsi vagy és lesz időnk, megnézhetjük, mit tud a hajtásod.
Megkínáhatjuk igazi egységugrás teszt
függvényekkel. Ennek a tesztnek a végén
elég lesz a "tizedes" mérőórád is.:)

bmejdz9nu

[#wave] 1mm mozgás a teljes sebességgel... varógép video... amit tud... megfelelel? Ezt szeretem... a sport szellem. :)
Az biztos, hogy az 5-ös golyósorsót nem 400mm/s-re tervezték... de most csak a "hőtermelésére" figyelek...
viszem az infra (lézeres) hőmérőt is... nehogy kárt tegyünk valamiben... :)
Szereld fel a tiedet mérő műszerekkel!!!... tudod ugyis mire vagyok kiváncsi...
Talán egy G codban előre eggyeztethetnénk?

Ezt azért beteszem (WinPC-NC): (hátha másként van :)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/WinPc-Nc/Kepek/rampe_01_EN.jpg" border=0>

000000000

"1mm mozgás a teljes sebességgel"...
Írtam az előbb, hogy ez a maximum töredék
sebessége 1mm-nél főleg. Majd a talin Te is
érzékeled, miről is van szó. Ezért nem hatott
meg annyira videód, de nem rossz azért.
És még egy: gyakorlatilag továbbra sincs tömeg,
és külső erő terhelés a tesztjeidnél. Az
ugyanis mindent "felboríthat" majd.

bmejdz9nu

Számoljuk 1 perc alatt hányszor megy ... :) Gyors "szemek" kellenek...
Mennyi búvár ólmot vigyek terhelésnek? [#vigyor0]
Függőleges teszt is lesz? mert akkor hosszabb kábelek is kellenek - nekem?

Szerintem az ilyen kicsi távú és gyors mozgás... a "legdurvább" teszt a szervórendszernek... ahogy tapasztaltam...

Persze ez nem jeleni azt, hogy minden felhasználó "varrógépet" csinál... de ekkor a hőtermelés is jelentős, gyors forgásirány váltás... gyorsítás/lassítási idő...
... tehát minden van... :)

A Bautz motort ne cseréljem le a Sanyo Denkire? Talán az jobb? De az sokkal drágább... Te mekkorát viszel?

A WinPC-NC ben a "formázható" szervó ramp görbét még nem használom... meg nem is fogom most...

Megértheted... kiváncsi vagyok, mert csak a te szervódat nem próbáltam ill. (értő módon) nem láttam...  
Tudod tavaly még kérdezni sem tudtam, mert azt sem tudtam mi az...  
Pedíg a szomszédom voltál... [#wave]

000000000

Huhhh Péter! Dől Belőled a kérdés áradat,
ráadásul egy csomóra nem lehet válaszolni, mert
sok minden mástól is függ a válasz.
"A Bautz motort ne cseréljem le a Sanyo
Denkire? Talán az jobb? De az sokkal drágább...
Te mekkorát viszel?" Nos én egy kis újdonságot is
viszek: 100, 250, 1400 W-os AC szervo motort
és szabályzót. De ott lesz a digitalizáló
rendszer is. Neked pedig majd a laptopról adok
igazi teszt jeleket a szervódnak, ilyeneket
ugyanis nem tudsz hagyományos vezérlő progikkal
létrehozni. Ezt Másoknak is szívesen felajánlom, ha
valaki kiváncsi a hajtásának átviteli
függvényére, határadataira, nyugodtan keressen meg.
Ezt az egy napot már bírd ki, és remélhetőleg
most több időnk lesz egymásra, mint tavaly.

bmejdz9nu

http://www.headbanger.hu/images/K39308.jpg" border=0>

Na jól nézünk ki...[#rinya] [#wow1][#vigyor3] De DC szervód is lesz ?

Mégis milyen jeleket tudsz adni neki? Step-Dir alapon amit én nem tudok? (A harveres kártyával sem...) kb. leírhatnád...

000000000

Persze, az is ott lesz. Hiszen minden motor
királynője a DC kefés szervo motor, az AC, BLDC
csak annyiban különbözik tőle, hogy nincs benne
kefe. Azaz egy kifordított DC motor az AC.
Bemenetként pedig pl. +-10 V analóg alapjel is
lehetséges, majd tekergetheted a fordulatszám
alapjel potit, csak hozzál egy pillanatszorítót
is, mert ha gyors a kezed, leugrik az AC motor
az asztalról irányváltáskor.:)

bmejdz9nu

Akkor lesz "egységugratás" [#vigyor2]?
Az AC motort még nem láttam pl. 100ms alatt írányt váltani... kiváncsi vagyok rá...

bmejdz9nu

Szia Tibor, feltámadtál már a Tali fáradalmaiból? Folytathatjuk a "macerálást" ?
Egységugrás... ("egységes ugratás" :)

Ezt írtam azaz kérdeztem: (#1673-ban), de nem kaptam (előre) választ:
"Mégis milyen jeleket tudsz adni neki? Step-Dir alapon amit én nem tudok? (A harveres kártyával sem...) kb. leírhatnád..."

Most már tudom... Megpróbálom megfogalmazni mindenkinek érthető formában az "egységugrást":
Olyan step impulzus sorozat küldése a vezérlőnek (szervó rendszernek) ahol a léptető jelek azonos azonos távolságba vannak egymástól és nincs az elején gyorsítási szakasz, azaz mint a géppuska úgy indulnak (és fejeződnek be) a jelek.
A vizsgálat lényege, hogy zero(!) gyorsítással megvizsgáljuk mit csinál a szervóhajtási rendszer, meddíg bírja...
(azaz mintha a gyereknek a Big Mc-et egybe azaz zero sec. sebességgel akarnánk lenyomni a torkán :)

Na ezzel a teszttel kapcsolatban:

1. Szinte lehetetlennek tünik... ha valóban azt akarjuk, hogy kövesse a valóságban....

2. A "szerencsétlen" vezérlőmnek csak 126 bit tárolója van... tehát én úgy gondolom, hogy ebbe a "pici" tárolóba tárolja el a jelimpulzusokat és addíg tudja végrehajtani amedíg belefér... (mint nyelőcső Big. Mc.-nál :)
Sajnos ennek a vezérlőnek van a világon a legkisebb hibajel tárolója(!)... ezt tudod te is... ezt sokan "baj"-nak tartják... én meg előnynek...  
(de ez talán egy másik táma...)

3. Ha egy vezérlőben a hibajel tároló nagy, akkor ezt a "speciális" az impulzus sorozatot szépen eltárolja... és úgy hajtja végre ahogy bírja...  
(Big. Mc. = Kacsatömés)
Tehát a mérés és a következtetés nem valódi... Tehát jobban tud "kedvére - tehetségére" csalni a vezérlő...

A nagy tároló persze néha jól jön... de nem mindíg! (e már talán egy másik kérdéskör) Vagy rosszul látom?

000000000

Miért lenne baj a "nagyobb" hibajel tároló megléte?! Attol még védelmi szintet lehet lejjebb definiálni... Ha túl szigorú (kicsi) hibajelet engednél meg, akkor sok motort kizársz a használatból (jog gyorsítások, kevésbé "servo" jellegű motorokkal)! Ilyenkor tényleg nagyon szervo jellegű motor kell a használathoz (meg táp ami nem korlátol be, stb).
Én jobbnak tartom ezt a védelmet idővel is korrigálni (esély a Vezérlőnek a hiba kijavítására, de ha nem lehetséges, akkor kioldás).

bmejdz9nu

Tudom. Persze, ezért írtam, hogy..."A nagy tároló persze néha jól jön..." ... és azt is, hogy ez egy külön téma... mert ekkor kell, egyértelmű, sőt kötelező...

De a Tibi (és vezérlője) ha jól olvastam eddíg a topikot... szereti az abszolút tökéletes szervómotort...
100gr = 300 ezer forintosat is... :)  

De mit szólsz az egységugratáshoz, egységugratási elmélethez?

Utánna "kitárgyalhatjuk" a hiba tárolást...