Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia Svejk!
Ez nem egészen így van.... Nekem több  
hajtásom megy bontott, használt irodatechnikai
motorokkal. Csak tudni kell, mit kell mérni egy
használt motoron, és mik azok az alapvető
kritériumai egy motornak, amitől már nevezhető
szervo motornak. Attól ugyanis nem szervo, hogy
beteszem egy szervokörbe.
De már csak pár nap van hátra a talig, ott
szerintem végre sok mindent tisztázhatunk
személyesen, és hátha az előadás is mond újat
Neked.

bmejdz9nu

A kis "dinamika" egy "nagy" munkatrületű gépnél nem gond... (gyorsítási képesség)
De az a baj, hogy én most egy kis gépet csinálok szervósra... De majd a Talin láthatod...

bmejdz9nu

bmejdz9nu

Már csak 4-et kell aludni... :)

000000000

Péter!
Ismered ezt az alapképletet?
M = teta * epszilon , ahol teta=tehetetlenségi
nyomaték, epszilon=szöggyorsulás (kicsit
tudományosabban a szögsebesség elsőfokú
differenciál hányadosa). Ez máris ellentmond
annak amiket itt írtál az előbb. Ráadásul a
motornak van egy elektromechanikai
időállandója, az "vasba van öntve", ennek a
minimimalizálását fizeted meg alapvetően, ha
igazi, új szervo motort veszel. Kb. minden
egyes lefaragott ms kb 5.000 Ft-ot ért, és
sajna nem lineáris ez a függvény...
És ezen a paraméteren a világ legjobb
szervoszabályzója sem tud segíteni, annyi,
amennyi.

yuagaci9g

Ezt mind ertem, jo egy szabad motorra, de ha hozzakapcsoljuk egy nyuolc kilos orsohoz, a motor tehetetlensegi nyomateka mar elenyeszo lesz, vagy nem igy van?

bmejdz9nu

Tudom... de az "álom motorok" ...

e3h0cv4ph

Én is had szálljak be a vitába (szeretném ha csak érvek harca lenne és nem személyeké!)
Én szerintem egy szervó motor és egy szervó hajtás attól lesz szervó, hogy van a DC motoron egy encoder aminek a jeleit feldogozza egy szabályzó áramkör és ennek megfelelően szabályozza a DC (vagy éppen nem DC) motort, és teljesen mindegy hogy az adott DC motor milyen paraméterekkel rendelkezik, legfeljebb egy rossz szervó hajtás lesz belőle. Én például redőny fel le huzogatásra szeretnék készíteni egy szervóhajtást, amihez például az ablaktörlőmotor is tökéletesen megfelelő. Teszek rá egy encodert, hogy a vezérlő tudja hol tart a redőny. Szerintem ez már nevezhető szervóhajtásnak!
Ez persze csak az én véleményem. Üdv.:TT

000000000

Nem így van, mert a hajtástervezéskor van egy
nyomaték görbe illesztés, amikor a szükséges
áttételt meghatározzuk. Így a motor tengelyén
már csak egy rendszer redukált nyomaték
jelentkezik. És egyébként is fordítva érdemes
gondolkodni: ha tegyük fel üresben, terheletenül
egy motor X ms időállandójú, akkor beépítve
csakis X+DX lehet, azaz lomhább. Ha pedig egy
adott feladathoz (gyors digitalizáslás, 3D
marás, ..) szükség van dinamikára, akkor minden
csepp javulás nagyon fontos.

bmejdz9nu

A jó motor az jó motor... csak az a kérdés, mennyit bír "repíteni"... és van e rá szükség...

svejk

Azt nem egészen értem hogy mi "nem egészen így van" a #1644 ben leírtakban :)  
Jómagam is elég sok motort kipróbáltam amiről tudtam hogy komoly szervo alkalmazásban volt, de nem volt egyik sem átütő siker.
Persze ez lehet hogy az összetákolt mechanikától és a nagyon egyszerű fapados vezérlőtől van. :(
Igy maradtam az egyszerű motornál, és a komolyabbakat eladtam :(
Nálam nyitott fülekre fogsz találni az előadásod kapcsán, és mély tisztelettel meg is próbálom majd hasznosítani a jövőben.
(tényleg jó lenn hang vagy videófelvétel mint az előző talikon, persze csak ha hozzájárulsz. Biztos lesz sok olyan dolog amit nem tud az ember megjegyezni, pl. képletek, egyszerű számítások)
A többiekhez annyit: Nehogy itt a tali előtt parázs vitába bocsátkozzunk ezen a lerágott csonton!!

000000000

"... és teljesen mindegy hogy az adott DC motor milyen paraméterekkel rendelkezik..."
Bocs, de ezt az anyósom is mondhatta volna, kb. neki
is ez a véleménye.:) Igaz nem sokat halott még
a DC motor kéttárolás hatásvázlatáról, de ezt
elnézem neki.:)

e3h0cv4ph

Természetessen úgy gondoltam, hogy az adott feladatra kell megvizsgálni (választani) a motort. De szervó nem attól lesz, hogy tök jó a motor hanem, hogy encoderrel visszacsatolt a rendszer. Szerintem.
Ui: Üdvözlöm anyósodat, (jön a talira?)

bmejdz9nu

[#worship] [#hehe] Hát igen... Nem is irok semmit... mert tökéletes a megközelítés...

bmejdz9nu

Hűha...
A Tibort meg kellene kérni, hogy minnél kevesebb képlettel magyarázzon... mert akkor nálam elszakad a fonal... hobbysta vagyok, megbocsátható... talán.