Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Jól láttad. Az én programjaimnál tetszőleges
függvény mentén történhetnek a gyorsítások,
pont azért, hogy a tömeggel is rendelkező
teljes CNC rendszert a lehető legoptimálisabb
dinamikai viszonyok között tudjuk használni.
Ha jól tudom, más gyári programoknál erre nincs
lehetőség, egyszerű lineáris, ráadásul origóból
induló függvény meredekségét tudod csak
beállítani.

bmejdz9nu

Egy kivétel azért van: A WinPC-NC Professional változata. Ezt már szervó hajtáshoz (is) írták és tudja.
Még nem használtam benne... de kiváncsi vagyok... a különbségre.

000000000

Azért kíváncsi lennék a gépem ilyen paraméterére is.  
Sajna a gépem nem szállítható kategória.

000000000

Tibor45-Varsányi Péter!
Azt gondoltam, hogy a talin "dűlőre juttok".
A fórumozók örömére tovább folytatjátok.
Jó látni, hogyan bírkózik a mérnöki szemlélet (kigondolom-megtervezem- költségminimalizálás) a passzióból építővel (kigondolom-megcsinálom-költség nem számít).
Mi kibicek pedig hihetelenül sokat tanulunk tőletek.

Kristály Árpád

juh0557j0

Sziasztok!szervo ügyben még abszolút kezdő vagyok, de azt hiszem rátaláltam egy kincsesbányára!
Mit szóltok az alábbi mocikhoz :
http://www.szattidekor.hu/servo/mocik.jpg" border=0>
http://www.szattidekor.hu/servo/adat1.jpg" border=0>
http://www.szattidekor.hu/servo/adat2.jpg" border=0>
http://www.szattidekor.hu/servo/adat3.jpg" border=0>

juh0557j0

Esetleg aki tapasztaltabb legyen szíves valami árakat is mondani, mert az eladó nem akar árat mondani, tőlem kérdezi, mit ér.

000000000

Kezdőként jól beletenyereltél...:)
Ezek komoly 3 fázisú AC szervomotorok.
Ha újként vennéd, a 3 motor együtt majdnem 1
milliót ér, az a kis "szerény 29Nm-es" sokat dob
az árban.:) A hajtás hozzá a gyártól
darabonként még kb. fél millió.
Enélkül csak nézheted őket egész életedben,
milyen szépek. Ha kint voltál a talin,
láthattad, AC szervoval forgatva jobban néznek ki. Van azonban egy nagy baja az első kettőnek
is, ahogyan néztem az adatait: sajna nagy
feszültség tartozik (~400V) a maximális fordulathoz.

000000000

Köszi RC!:) A CNC rendszereidet meg majd ha egyszer
arra járok, bemérem Neked.

juh0557j0

Igen azt néztem hogy nagy a feszültség, de gondoltam inverterrel megy.
Az a vicc, hogy a kisebik két motorból van több 10 db :-) Vannak valamiféle vezérlők is meg kábelek, de ahhoz már végképp nem értek. Siemens Moby E ASM754 volt is a kezemben. De ez ha jól értettem amit találtam róla, hogy valami út jeladó.

bmejdz9nu

[#nyes] Jól látod! Dülőre jutni? Akkor ne is fórumozzunk? :)
Egyik felén egy mérnök a másik felén egy hobbysta... ez ám a tökéletes párosítás!

Tibor egy jó ember... ezt tudtam is...

Talán akkor lesz vége (sajnos?) ha elkészül a gépem és Tibor eljön hozzám... Egység-ugratni :)
Talán majd utánna "bologatunk" egyszerre...
Örülök, hogy nyomon követitek az eseményeket! Közbe - közbe bele is szólhatnátok...
Jó példákat találtok (tőlem is) ebben a topikban #1-es bekezdéstől! Nem kell megijedni, ha hüleséget kérdez az ember... csak tudni kell belátni (is) utánna... [#wave]

000000000

Egyseg ugrathatnal a fortuna topikba is legyszives!

bmejdz9nu

Hegyekbe állnak a BL motorok és AC motorok az Ebay-on... (nevetséges árakon - vadi újak is) sajnos hobbyszintű vezérlésük (még) nem megoldott, nincsenek referenciák, tapasztalatok sem.
Sajnos itt, eddíg csak DC szénkefés motorokról volt szó...
Tibor vitt a Talira egy AC hajtást és várjuk mit ír róla... ha csak nem titkos a projekt. [#lookaround]

e3h0cv4ph

"van egy számláló aminek az értékét hibajel esetén 3-mal növeljük hibajel nélkül 1-gyel csökkentjük és egy beállítható érték után  leold a vezérlő."
Ezt egy kicsit furcsállom. Túl szigorú szabály ez, hiszen tudjuk, hogy a szervószabályozásnál habajel nélkül nincs motorelfordulás, tehát hiba szinte állandó jelleggel van (vagy egyik irányba vagy másikba, jpbb esetben csak 1-2 inkremensnyi) még álló helyzetben is.
Én úgy gondolnám, hogy ez a regiszter pillanatok alatt feltelik, még normális esetben is. De ez a gyakorlatban mégsem így van? Egyáltalán be van ez nálad állítva? És nem old le?

000000000

Nem teljesen jó a filozófiád!
Lehet (sőt van és kell is) 0 hibajel melletti üzem (pl, állás vagy eggyenletes, nyugott forgás). A 0 hibaszint nem azt jelenti, hogy nem kell gerjesztés, hanem azt, hogy az aktuális gerjesztés pont megfelelő és nem kell változtatni rajta! Ez óriási szemléletbeni külömbség!!! A változó, 0 környéki kis hibajel (ingadozás )a forgás az-az a teher egyenetlenségeiből (enyhe lengésekből) adódik.