DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

u26d7s9gv

P0-ról ezt jegyeztem fel anno:
"Sebességhatár, értéke: 3000x4,6x500/1500 = 4600. 3000 a max fordulat, 4,6 az P1 értéke – chan honlapjának alján látható Kf=4,6, 500 az encoder fizikai osztása. Első indításnál kicsire célszerű venni P0 értékét, hogy lassabban pörögjön a motor, terhelésnél is kicsi legyen, aztán fokozatosan növelni az értékét! Ha P0 magas és rosszak a többi paraméterek, akkor pillanatok alatt kék halál lehet!"

(500 helyett, mint kiderült nekem 512-es a cpr-m volt...de ez szinte itt ennél a paraméternél lényegtelen)

3z3fhyubr

Hello ! Keresek Bldc motor vezérlést ami a képen látható motorhoz megfelelő lenne. Hall senzor és loop mode is legyen benne valamint valamilyen porton lehessen vezérelni kivülről. Köszönöm. S04

000000000

Ha éppen Bp-n jársz, és elhozod a BLDC motorodat, megpörgetem, letesztelem neked a Robsy motor hajtással.

ihvhgd64x

Van egy pár db a képen látható Dc servo motorból.
Hogy tudom ki mérni milyen "erős"? (Nm)
Üresjáratban 7,5V-on 200mA az àram felvétele. Interneten nem találtam róla adatot.

vyvk7xm7

Szerintem:
Tekercselő huzal átmérőből saccolható a megengedhető árama.
Megengedhető áramfelvétel elérésének határáig lassan terhelheted a kimenő tengelyt, miközben méred a feszültséget és a forgató nyomatékot is.
Így eljuthatsz a névleges teljesítmény és a hozzá tartozó forgató nyomaték közelébe.
Közben érdemes azonos időnként ellenőrizni és grafikonon jelezni a hőmérsékletét, hogy lásd, ha kezd megszaladni a hőmérséklete.

vyvk7xm7

Ha csak a Nm érdekel és a 7,58V-ot elfogadod üzemi feszültségnek:
Pl: Egy vödörnyi súlyt felhúzathatsz a tárcsára tekert horgászzsinórral. A súly és a tárcsa átmérő megadja a Nm-t.

000000000

Üresjáratban 7.5 V-on mekkora a fordulatszáma?
Hány Ohm a forgórész ellenállása? Leagalább 5 mérést végezz 15-30 fokonként elfordítva a motortengelyt.

ihvhgd64x

Üresjárati fordulatszám 7030f/p
Forgórész ellenállása 7-14.1-7.2-14.3-7.2-13.9-7.2

000000000

~0.006 Nm-el terhelhető folyamatosan ez a motortengely közelítő számítással meghatározva az adataid alapján. Mivel 3.7-es lassító áttétel is van a motoron, a kimenő tengelyen az áttételi aránnyal növelt, azaz ~0.0222 Nm-t tud leadni.

ihvhgd64x

zyj2g2ibp

Sziasztok!

#HIBA #teljesen kezdő vagyok :)

Segítségeteket szeretném kérni. Adott egy DC motormeghajtású épített cnc maró. A motorokon zárt enkóderek vannak.

Akié volt, sajnos elhunyt, így nem tudok segítséget kérni tőle.

1.
Volt, hogy magától elindultak gyorsjárati sebességgel a tengelyek, úgy kellett lekapcsolnom.

2.
Nem mozdult a Z tengely. --> Kikapcsolom, bekapcsolom, majd egy másik tengely nem megy, a Z meg igen.
Kikapcsolom, bekapcsolom, ismét a Z nem megy.
Csatolok képeket.

Teljesen lelkes amatőrként vagyok itt, sajnos nem igazán értek hozzá.
Ha van esetleg olyan, aki segítene üzembiztossá varázsolni a gépet, szívesen várok árajánlatot.

Nagyon köszönöm előre is a segítséget.
Ádám

3ztiz2p39

A képek alapján elég hevenyészett szerelésűnek tűnik ott az egész hóbelebanc.

Az 1-es pont azért van mert valahol szakadozik az encoder vezetéke. (sajnos abban a kis szervoban nincs encoder jelszekvencia ellenőrzés)

a 2-es akármitől is lehet...

Jó tanács:
Cseréld le az egész hajtást léptetőmotorosra, ahhoz a mechanikához bőven jó az is.
A szervók, -főleg nem egy ilyen hobby verzió- nem kezdőknek való.

zyj2g2ibp

Kedves Svejk!

Nagyon köszönöm, megfogadom, át lesz építve.

bwm784wiu

Ebben a topikban van egy link ami ehhez a rajzhoz vezet. Miért vannak párhuzamosan megduplázva a tranzisztorok? Ráadásul két különböző.

mtdyspns7

Szia!

különbözöt felesleges beépíteni, mert az 540 es nagyobb áramú kisebb feszültségű,a 240 nagyobb feszültség és kisebb áram, párhuzamossan egyforma tipust szoktak beépíteni ennél így dupla áramot tud, ami viszont biztos ,hogy kétfajta tranzisztor tipust azért írták ,hogy a motorhoz lehessen illeszteni, alacsonyabb freszültségű nagyobb áramú motor vagy magasabb feszültségű kisebb áramú motor.
A négy darab védődiódából is érdemes a tépfeszültséghez megfelelőt beépíteni.