Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

József

Szalai György

Kimaradt két mondat a hirdetésből:
Ha DC motor szabályozásra van szükség, akkor a motor elé DC motor szabályozó is köthető, a jelen vezérlő helyett.
A hozzá nem értésből eredő fogalom zavart kérjük figyelmen kívül hagyni.

dezs

Köszönöm a tippet, de a motort pozícionáló szervóként szeretném használni, nem csak megmozdítani. Elnézést a pontatlan megfogalmazásért.

Annyit sikerült kideríteni eddig, hogy a jelenlegi vezérlő egy EPOS2 pozícionáló vezérlő MAXON-tól.
Ez úgy tűnik, mintha kifutott termék lenne, és helyette az EPOS4 rendelhető.

Ezek nem tűnnek túl olcsónak. Ismertek olyan univerzális szervó vezérlőt, ami jó lehet az említett motorhoz? Arduino-val és Siemens PLC-vel szeretném majd vezérelni.

TBS-TEAM

Akkor szükséged lesz encoderre vagy a motor tengelyére vagy amit mozgatni szeretnél arra kell felszerelned.
YouTube DC servo arduino, hegyekben van alkalmazási és program példa.
József

galiba

Biztosan van, aki jobban ért itt hozzá, mint én.
Jóárasítva kapnék pár egyforma motort, azonban az információk róla - legalábbis számomra - nem egyértelműek.

A motor típusa: MI-431, 24V/400W, orosz csoda a múlt századból.

Találtam egy ebay-es linket róla, ami mégjobban összezavart. Ezt: https://www.ebay.co.uk/itm/333301936550

3 egyforma, jó vastag kábellel, szervónak írják, de '87-ből... Ráadásul megadták a fordulatszámát is.

Kérdésem: mi lehet a bekötése, használhatom-e sima DC motorként fordulatszámszabályozva, és mi kell ehhez?

Bocs, ha hülyeséget kérdezek!

Szalai György

Adatlap.

Az MU-431 kollektoros villanymotorokat távirányító mechanizmusok meghajtására és egyéb speciális célú eszközök. TU 218-65 szerint gyártva.
Az MU-431 kis teljesítményű villanymotorok jellemzője a nagy megbízhatóság, irányváltó eszköz és nagyszerű kezdő pillanat.
Az MU-431 villanymotorok műszaki jellemzői
S3 üzemmód - szakaszos
Áramfelvétel 32A
Névleges terhelési nyomaték 0,76 Nm
Az indítónyomaték többszöröse 4.5
Súlya 2,2 kg
Minőségi kategória "OTK" / "VP"

onagy

Nagyszerű kezdő pillanat.
Ennél aranyosabb fordítást a "great starting moment"-re (nagy indító nyomaték) még nem hallottam.
Érdekel, miért van három fekete mazzag a végében...
O.

Bencze András

Talán irányváltás...egy közös[#nemtudom]
a szakaszos üzemhez:
S3-15%ED 1.4
S3-25%ED 1.3
S3-40%ED 1.2
S3-60%ED 1.1
Szakaszos üzem, kapcsolások nem befolyásolják a melegedést. Ez az egyenletes terhelés és
a szünetek váltakozásának az eredménye. Legalábbis IEC szabvány motoroknál.

Szalai György

Pár dolog még kiderül róla, ha jól keresi az ember.
Repülőgép-vezérlő mechanizmusokhoz tervezték, szakaszos üzemre.
1 perc munka, 10 perc szünet – egy ciklust tesz meg. Teljes hűtés 3 ciklus után.
Tekercselt állórészű, soros motor. (Nincs benne állandó mágnes.)

Bencze András

Gyuri leírása után nem javasolt semmilyen cnc-s feladatra.

wm94bppdn

Még hozzátenném, hogy 32 amper a névleges áramfelvétele...
A három kivezetés: állórész, bal, jobb. Tehát a 24 volt negatív sarkát az állórész kivezetésre, a pozitívat vagy a jobb, vagy a bal nevű kivezetésre kell kapcsolni.
Nekem is nagyon tetszett a "nagyszerű kezdő pillanat", gyanús, hogy orosz-angol-magyar Google ferdítés fordítás eredménye. :)

nmwm9wfad

Sziasztok!
Van 2db a képeken látható motorom. Nem sikerült rajonnom, hogy milyen vezérléssel lehet ezeket életre kelteni. Megpróbálnám eladni, de gondoltam előtte tesztelem egy egy gépből bontottam, de nem láttam működni. Valaki tud segíteni ebben? Abban is segítséget szeretnék kérni, hogy milyen értéket képviselhet, eladható-e egyáltalán. Előre is köszönöm a segítséget!

svejk

Állandó mágneses gerjesztésű egyenáramú kefés motorok.
Az első képen levő úgy 750W, míg a második képen levő 1,5 kW körüli.
Akár egy 12 V-os autó akkumulátorról is kipróbálhatod, pár százas fordulattal forognia kell.

Az árát nehéz behatárolni, függ a kefék és kommutátor állapotától, stb. Ma már nem nagyon szeretett motor fajta.
10 ezertől felfelé a csillagos ég, kinek mennyit ér.

Hajtómű nincs rajtuk? Ha van és megfelelő az áttétel akkor engem érdekelne a kisebb.

nmwm9wfad

Szerintem nem hajtóműves, de annyira nem néztem meg, hogy őszinte legyek.Megnézem, ha oda kerülök.

nmwm9wfad

Megnéztem, én nem látom, hogy lenne rajta hajtómű, de nem nagyon van tapasztalatom, ezekkel. Szét nem szedtem, hogy bele nézzek.