DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

zwnavt8rw

pontosan ugyan arra akarom használni amire eddig is használnták, cnc marógépként :)

phipips 432 vezérlés tud egy csomó beépített dolgot, de ezeket ritkán használnám, főleg generált g-kódok futtatása a cél, amit persze ezen is lehet, elvileg nem is bonyolultan...

mivel a gép eleve mérőléces, gondolom nem ok nélkül, főleg a nagy motorok miatt, és a komoly nyomaték...
szóval attól nem akarok szabadulni, így az mach és uccnc sajnos nem jöhet szóba, bár a kinézett cucc elvileg a mach4-el már tudna ilyet is összehozni, de nem erőltetem, megfelel a saját szoftvere, ami rpi-n is elfut.
egyébként erről van szó https://en.cs-lab.eu/product/csmioip-a-ethernet-motion-controller-10v-6-axis-with-connectors/

mag az adagoló okés, azt még nem tudom mi hol folyik, minden kézzel könnyedén mozdítható, golyósorsók ránézésre nagyon jól néznek ki, karc és berágódás mentesek

Ha ilyeneket is szoktál szerelni, akkor esetleg egy átvizsgálásra mondhatnál árat, ha több ilyet láttál mint én, akkor ez is nagy segítség lehet...

3ztiz2p39

Az a vezérlő valóban elég okos, de nem véletlen próbálják mások is kiváltani. Eljárt felette az idő, főleg hardverileg.

" főleg generált g-kódok futtatása a cél"

Tehát már feleslegesen is okos a vezérlő, elég ha tudja az alap G-kódokat.
Arról nem is beszélve, hogy a véges memóriája miatt elvérezne a generált 3D-s kódok alatt, a DNC meg vagy működik vagy nem, de általában nem szokott tuti megoldás lenni.

"mivel a gép eleve mérőléces, gondolom nem ok nélkül,
főleg a nagy motorok miatt, és a komoly nyomaték...
szóval attól nem akarok szabadulni"

Pedig sok álmatlan éjszakától szabadulnál meg. :)

Kaptál már nyomatékgörbéket is láthatod, hogy az a motor csak ~1 kW környékén dolgozik ergo egyáltalán nem reménytelen a komplett hajtás csere modernebbre így már nem is csak a CSMIO maradhat a képben.

Ez utóbbival nekem leginkább az a bajom hogy nem ismerem és nem olvasható itt a fórumon róla semmi.
Pedig ha minden igaz van fórumtársunk aki ilyet használ.
Az ára meg szinte összemérhető egy ipari vezérlővel.

gm8kkas6

A mérőléc nem a motorteljesítmény miatt hanem az út mérésére és a szabályzáshoz kell.
Az a motor aminek az adattábláját feltetted 5Kw-os.

Ha a forgójeladó van a golyósorsó végén vagy a motoron az ugyan úgy megfelelne.  A mérőléc a szánok direkt lineáris elmozdulását mérik, míg a forgójeladó a forgómozgást méri és ezt konvertálja a vezérlés lineáris elmozdulássá.
A mai szerszámgépeken jellemzően a prémium kategóriás vagy a nagy pontosságú gépeken alkalmaznak lineáris útmérőt.

A mostani vezérlések csak a saját hajtásaikkal és motorjaikkal kommunikálnak. És a motorok jeladóit használják a megtett út mérésére. Az irányváltási hibát pedig merés után paraméterben állítják be.

Az hogy a golyósorsók jól néznek ki még nem garantálják azok pontosságát. Azon a területen ahol sokat használták a gépet, mind a három orsó kopott. ennek a mértéke a lényeges. Valamint a csúszó vezetékek állapota. Valószínűleg azok is kopottak.

zwnavt8rw

Tudom mire való a mérőléc, ezzel nincs is gond, nem szeretnék tőle szabadulni, mert így csak jobb lesz a gép, vagy is jobb is.

Természetesen igazad van a golyósorsókkal kapcsolatban, mihelyst elindul és meg tudom mozgatni kiderül mit tud vagy nem :)

zwnavt8rw

Svejk ha van esetleg más hasonló tudású vezérlő a környezetedben olcsóbban, szívesen fogadom, de ilyen +-10 V os ban nem igazán találtam semmit se. de gondolom te a step dir ben hiszel, ezen a gépen valamiért kissé tartok tőle...

3ztiz2p39

[#t19p117623#] Ez?

Step/dir vagy analóg, ez nem hit kérdése, hanem mérlegelésé.

A géped kb. annyit ér amennyiért vetted, szerintem  ne feccölj bele sokat mert sosem térül meg.

Ha meg van rá fix munkád akkor hajrá, termeljen így a mostani állapotában aztán lecseréled egy komolyabbra.

Mert ugye most működőképes?

gm8kkas6

Elnézést nem akartam kétségbe vonni a tudásodat.
Csak a korábbi bejegyzésedre reagáltam.
"mivel a gép eleve mérőléces, gondolom nem ok nélkül, főleg a nagy motorok miatt"
Amikor elindul használd. Kijönnek az esetleges hibái és meglátod a pontosságát is.
A Svejk által linkelt Fagor lehet egy alternatíva.
Nem kell hozzá PLC program fix címzett ki és bemenetek kompackt kiépítés.

zwnavt8rw

köszi
Bár ennél újabb konstrukcióra gondoltam...

Hogy működőképes e, elvileg igen, gyakorlatilag még nem tudtam elindítani, mert a hidraulika szivattyút indítva nem marad folyamatos üzemben, ez hibát dob a vezérlésnek és így egyenlőre nem megy.

Úgy néz ki minden más működik....
Amin még gondolkozom, ebben a szervók 170V os-ak , és 2 bazi trafó ami szolgáltatja ezt nekik, vajon mennyire gáz ha egyesével kapcsolom a trafókat?, vagy netán előtét ellenállással amit később ( 1 sec) rövidrezárok ?

Kisebb nagyobb trafókból így is összegyűlik vagy 20kVA -nyi...
ráadásul a két főtrafó, 1 fázison van, gondolom ennek is van valami prózai oka, főleg a triakos motormeghajtók miatt gondolom...

gm8kkas6

A bekapcsolási hiba eredhet abból, hogy a szervohajtások nem kapcsolnak be (nincs hajtás ready) vagy nincs vezérlés üzemkészség.(NCready)
Amikor bekapcsolod a hidraulikát és elindul a hidraulika motor a be nyomógomb elengedésekor egyből leáll, vagy csak egy bizonyos idő múlva?
Kérlek magyarázd el mit értesz az alatt hogy a
"két fő trafó egy fázison van"

Tudsz küldeni fényképet az elektromos szekrényről?
A fagoron én is meglepődtem. A képeken látható darab 1994 utáni. Analog alapjeles vezérlés amit elérhetsz csak "bontottban" találsz.
Egy új, vagy újszerű digitális CNC szett a 24 Nm-es motorok és a hozzá való hajtások miatt drága.

zwnavt8rw

A hidraulika ahogy elengedem a gombot leáll.

Néztem a kapcsrajzot, és úgy jelzi hogy a két trafó ami a szervóknak ad delejt, ugyanazon a két fázison van, kimérni nem mértem még, elég kevés az idő amit rátudok tölteni...
az biztos hogy mielőtt elhoztam és a volt gazdája ki nem tette a legnagyobb szakadó esőben, akkor még működött, szóval vagy az eső, vagy a menetszél ( amikor hozták) okozott problémát..

Kicsit később teszek fel fotót...
Amit már linkeltem vezérlőt az tudja a +-10V os hajtásokat, és fogadni is tudja a mérőlécet, és annyira nem vészes az ára, bár az biztos hogy 3 uccnc-t is vehetnék rajta, viszont az nem tud mérőléces módit, vagy is hát tud, de nem úgy ahogy itt kellene...

gm8kkas6

Milyen funkciókat lát el a hidraulika?
Mi a típusa a mellékhajtásoknak?

zwnavt8rw

Csak a szerszám befogás.

Indramat

Kép a szekrényről

gm8kkas6

Hát ez nem egy mai kiadás!
Értem miért akatod modernizálni.
Bár ha működik nem biztos hogy érdemes cserérni
A hidraulika csak a szerszámlazításkor fog bekapcsolni.
 Van a hidraulikus kőrben hidroakkumulátor?

zwnavt8rw

Köszönöm!

Bár már megvolt, de a jó szándék mindig értékelendő!! :)