Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

svejk

A nagyon kis induktivitású, pl. tárcsa vagy vasmentes forgórészű motorokkal nem tud megbirkózni, egyébként meg a próba dönti el.

De azért 50V táp fölé ne nagyon menj a Gecko320-nál.

PSoft

Azt írja a .pdf hogy...

"A G340 használata kisméretű motorokkal.

A kisméretű motorok induktivitása alacsony a működési áramhoz képest. Ebből
következően a hullámáram az impulzus szélesség moduláció miatt gyorsan
túlmelegítheti és tönkre teheti ezeket a motorokat. Ha a G340-et ilyen motorral
használja, külső alul áteresztő szűrőt kell használni a hullámáram küszöbszint alá
szorításához.
Az ajánlott szűrő két 150 mikroHenry-s tekercsből áll, sorban kapcsolva a
motorvezetékekkel, és egy 2 mikroFarados, alacsony induktivitású film kondenzátorra
a motor vezetékek között. A tekercseket a csúcs motoráramra kell méretezni.
A szűrőt akkor is használni kell, ha fémmentes armatúrájú vagy „palacsinta” motort
használ. Ezek a motorok nagyon alacsony induktivitásúak, és gyorsan
túlmelegednek, ha közvetlenül a G340 hajtja meg őket."

Mint ahogy Te is ajánlottad 'anno http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Sanyo_Denki_servo/motor3.JPG" TARGET=_fnew>pld. ezekhez a Sanyo Denki motorokhoz.

svejk

Ez így igaz, csak nem akartam a szót szaporítani.
Ez már a servo suliban 3. osztályos tananyag :)

(én még sajnos csak előkészítőbe járok)

000000000

Sokat kell tanulnunk, hogy megtanuljuk, nem tudunk semmit.

Motoros

Nekem van egy darab Gecko 320X-em és meg tudok válni tőle. Összehozhatsz vele ha gondolod.

Szalai György

PSoft

Aztat kérem én nem tudom,mert olyan...nem is van???
[#nemtudom]
Vagy csak..."el" fordítás lehet?

PSoft

Előkészítőbe???

Hol lehet beiratkozni?
[#vigyor2]

svejk

Már be vagy, az a fórum az.

svejk

nem "az a", hanem "ez a" fórum az.

PSoft

Köszi!

© destroyer az én barátom,Ő keresi a Geckót.

Ma már nem zavarom,majd holnap...
De,Te is keresheted http://sgforum.hu/userinfo.php?azonosito=hobbycnc&uuserid=1232210708" TARGET=_fnew>ITT az adatlapja.

vjanos

Köszi. Az 50V tapasztalati, biztonsági érték? Elég messze van a manualban emlitett 80V-tól. :S
Ez 340, nem 320 - nemtom ebben van-e különbség.

Béna kérdés, de DC motor induktivítását csak úgy a kapcsain méri az ember?
Ha igen akkor a Minertia 4mH, az E240 12mH.

vjanos

Kösz, de most már szeretném őket lassan akcióban látni, ha már évek óta a polcon hevernek :)

vjanos

Az alap koncepció faipari maró, kb 2000x1500 munkatérrel. Mozgó híd, emelt oldalfalak U-gerendából, nagyrészt csavarozott szerkezeti acél váz.

Igazából még csak az ötletelés megy, hogy a meglevő javakat lehetőleg hasznosítva még mennyit kéne mellétenni...

svejk

A végfpok IRF540-ekkel van szerelve az elvileg 100V-ot tud.
A 12V-os stabil IC viszont csak 75V-ot.

Egy-egy erősebb fékezés Dump áramkör nélkül is már ott vagy a határon.

Még egy tanács, a gecko tápcsatijára közvetlen rakj egy 100-1000 uF-os kondit, mert különben a belső 100uF-os gyorsan megsülhet, főleg a kísérletezések idején, amikor gyakran áramhatárolásba mehet a vezérlő.