Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

guliver83

Nem extrém kicsire gondoltam, olyan 100 osztásúra.

Régebben olyan infót kaptam, hogy 50V ról az E240 motor 5000 forog, ha ez így van akkor minimum ennyit szeretnék vele elérni.
Lehetséges ez?  

Most jelenleg az E240 motor nekem egy ER16 kis Fortunát hajt meg, de 80V-ról hajtom.

s7manbs8

Nekem 36 osztású tárcsával is megy. Nyilván a maximumig is, amit a motor bír.

guliver83

És nem tudod, hogy mennyit is pörög így a 36 tárcsával? Milyen optikát használtál hozzá?

s7manbs8

Nem mértem akkor, egy sima rés optóval próbálgattam, de az csak vagy 20kHz-et enged át és emiatt nem forgattam annyival, meg abba hagytam a kísérletet, azóta meg még nem jutott rá időm vele foglalkozni, de most hétvégén lehet sikerül az is.

s7manbs8

De ha számolok, pl. 36 réses tárcsánál 36*4*5000/60=12000 jelváltás, enynit még az a résoptó is elbír kb. tehát akár maxig kell neki mennie.

100-as tárcsával ennek háromszorosa a jelváltás, azt az SMC kényelmesen feldolgozza.

000000000

Urak, segítsetek!

Megépítettem http://sufnicnc.com/SMC/SMC1.2/SMC1.2.png" TARGET=_fnew>ezt, annyi különbséggel, hogy IR2184 helyett IR21844-et tettem bele.
Olyan, mintha összekapcsolnának a fetek, zöld led világít, sárga is folyamatos kb 5-7mp-ig, majd átvált pirosba, mindezt vezérlő jel nélkül.
Motorral, és nélkül is ezt csinálja.

Dead time ellenállás 10K, mint az A300 esetében ugyanezen IC-vel.

Kozo féle 1.2-es hex van frissen letöltve, beégetve.

35A graetz hidat fűti, 20A-es feteket fűti...

Régebben is hasonló problémám volt, fel is adtam egy időre az SMC építését.

Évekkel ezelőtt másik példány is ezt csinálta, akkor nem 21844 volt benne.

ggdr57dg

Ha "átvált pirosba" (letilt) akkor is melegszenek tovább a graetz és a fetek?

000000000

Ha letilt, akkor nem fűt.
De viszont nem mindig tilt le, az az érdekes...  
Táp ráadás után elkezd remegni a motor, sárga led villog a rángatózás alatt, ha nem tilt akkor beáll gyengusz tengelytartás, és fűtenek a félvezetők.

Ha nincs rajta motor, csak ankóder, zöld led világít, és melegszik.

s7manbs8

Ha nincs rajta motor nem nagyon kéne neki melegítenie. Amúgy jó helyen kérdezősködsz, mert van pár működő példányunk, nekem is ... :)

s7manbs8

Igaz az enyémben IR2184 van, azt nem tudom az a másik IC mit művel vagy jó e bele .

000000000

Nem hiszem, hogy csak 2184-el lenne jó ...
Régebben IR2109-el próbálkoztam, azzal is volt valami ..

Egyújabbgépépítő

Hogyan kötötted be?
Tudsz kapcsolási rajzot feltenni?

svejk

Szinte bármivel jó.
Valószínűleg nálad valami gerjedés lehet pl. a nyáktopológiából adódóan.

Egyébként kis motorokhoz kár a drága meghajtó IC, jól működik a diszkrét elemekkel is.

000000000

A300 teljesítmény rész, SMC meghajtás.

http://kepfeltoltes.hu/view/141104/SMC-m_sk_ppen_www.kepfeltoltes.hu_.png" TARGET=_fnew>http://kepfeltoltes.hu/thumb/141104/SMC-m_sk_ppen_www.kepfeltoltes.hu_.png" border=0>

000000000

Régen kozo nyákterve alapján is valami hasonló volt a viselkedése IR2109-el.