Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Ja, hogy te nem az ő paneljét építetted meg konkrétan, hanem rácsatlakozol egy másikra, úgy mindjárt nem mindegy, abban is lehet a hiba pl. de valami kozo régi nyákterve sem volt még tökéletes és az is okozott egy kis gondot.

ANTAL GÁBOR

Figyelemreméltó elképzelés : Ha rájöttél hogy mi a hiba akkor tedd közkinccsé.  Én csak a végfokot próbálnám meg külön egy az erre a célra készített jelgenerátorral . Most nincs kedvem megkeresni de az A300 nál nem volt semmi áramfigyelés ? Nem látok shuntöt vagy hallos árammérőt

000000000

De igen, ott volt. 4db 20m ohm.

ANTAL GÁBOR

OK..    De a mellékelt rajzon hogyan oldod meg az áramkorlátozást ? Nézem ,nézem de nem látom . Vagy rábízod a tápegységre ?  De ahhoz kevés egy Graetz es táp

000000000

Az eredeti rajz, kozo honlapjáról. Ebben sincs semmi ..csak ez az IC nagyobb deadtime-al rendelkezik.
http://sufnicnc.com/SMC/SMC1.2/SMC1.2.png" TARGET=_fnew>kozo féle smc

ANTAL GÁBOR

Megnéztem a két ic t.   Való igaz hogy az eredetinél fix a holtidő a tiednél meg állítható . De ez nem lehet a hiba forrása  De van még egy különbség  a 84 nél a COM  és a föld belül össze van kötve a 884 nél nincs . Javaslom hogy gondosan hasonlítsd össze a két ic lábkiosztását

ANTAL GÁBOR

Na még egyszer ! A meghajtó Ic ben lévő ( legyen a példában mondjuk az alsó fet) gate je hogyan kap vezérlést ?  Hát úgy hogy a gate soure közé jel kerül . De nálad ez hogyan valósul meg ? Előkerestem az A 300 as rajzot ott a meghajtó IC földje ( logic ground )és a nagy áramú motor föld az közös. (a Varsa féle doksi bal oldalán )  No így hajtódik meg a fet  Nézd meg a két ic (belső ) block diagramját . Ha süllyedt talált akkor jössz nekem egy paneltervvel  

000000000

Kb egy éve IR5109-el raktam össze, annak a belső felépítése megegyezik az IR2184-el, azzal se ment, hasonló tünetek voltak.
Valószínűleg ugyan abba a hibába esek állandóan...

d30xhrezp

Szia!
Én a sufnicnc-től vettem meg ezt a vezérlőt.Egy kicsit módosított változatát.Ajánlani tudom,mert jól működik.Letölthető hozzá egy paraméterező program is,amivel monitorozni tudod a servo hibát.Bár az egyik vezérlő rossz volt.Nekem rántott egyet a motoron majd hibát adott.Ezt csak az AVR cseréjével tudtam javítani.Hiába írtam újra,vissza olvasáskor semmi hiba,és mégsem volt jó a vezérlő.Rángatás felléphet akkor is ha az encodert nem jól kötöd be.Nekem volt ilyen.Hát nekem ezek a tapasztalataim.
Üdv.

Egyújabbgépépítő

A kérdés maradt amit @ ANTAL GÁBOR kérdezett.

A végfok tápfeszültségének a földje és az áramkör többi részének a földje össze van kötve?

Ha igen milyen módon.

Esetleg nem raknál fel egy PCB tervet is?

000000000

A vezérlés és a végfok tápja külün ki vannak vezetve sorkapocsra. Itt van közösítve a GND.

Nem tudom, Nektek mennyire lesz egyértelmű, nem szoktam feliratozni tervezés közben.

http://kepfeltoltes.hu/view/141106/SMC_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>http://kepfeltoltes.hu/thumb/141106/SMC_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

ANTAL GÁBOR

Fiatalos hévvel fújod a magadét .. Amit az 574 ben leírtam érted ? Ellenőrizted? Amikor fölvetődött a problémád akkor  azt javasoltam hogy egy  négyszöggenerátorral elöször teszteld le a végfokot. Ha nincs szkópod akkor egy alacsonyfrekis négyszöggenerátorral ledekkel is monitorozhatsz. A bootstep es végfok elég kényes. Az alsó fet bekapcsolása készíti elő a felső fet kivezérléséhez a tápot . Ha az alsó nem kapcsol be normálisan akkor nem lesz elég töltés a kondiban és a felső sem tud működni. Amíg nincs egy normálisan működő végfokod addig kár továbbmenni mert utána még 100 problémád lehet ( AVR, beégetés , encoder,) A végfok érzékeny a topológiára. A gate -k nagyon rövid úton kell hogy csatlakozzanak a meghajtáshoz.  A meghajtófokozat tápját hidegíteni kell !

svejk

Ej, ebből nem sok jót nézek ki. :(

A jobb oldali meghajtó common lába bazi nagy kerülővel megy a jobb oldali FET source lábához, az ilyenek a gerjedések melegágyai.

A Comm, LO, VS, HO lábak a legrövidebb uton menjenek közbóvetlen a saját fetleik lábához.

svejk

Az A300-as FET-híd tápágai közt levő 1uF is sokat segít, a nyákodon nem is látom.

000000000

Pedig 2db 1uF kondi is van a dcbuszon, a fetpárok közt.

Más:

A motorjaimhoz kicsi lett volna ez a vezérlő, mint ahogy azt valahol olvastam. UHU szervóról mi a vélemény? Mekkora motorig alkalmazható? Esetleg meg van valakinek a mikrokontroller programja?