Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

d30xhrezp

Szia!
Nézd meg a sufni cnc oldalát.Ott megtalálható egy szervó vezérlő teljes dokumentációja.Kérdezd meg,esetleg csinál-e neked.Én tőle rendeltem és meg vagyok elégedve a kis panellal.Nekem is tanulni kellett.
Üdv.

vjanos

http://cnctar.hobbycnc.hu/Motion/Elad%f3/G340/G340_REV-8_MANUAL_hu.pdf" TARGET=_fnew>Geckodrive G340 vezérlőhöz az alábbi, rendelkezésre álló motorok közül melyik lehet a legjobb választás?

- A közismert https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/ElectroCraft_E240_Motor/electrocraft%20E240.pdf" TARGET=_fnew>Electrocraft E240
- http://www.dunkermotoren.com/data/technical_data/motors/pdf/121005_GR80x80.pdf#page=1" TARGET=_fnew>Dunkermotor GR80x80, a 40V-os változat.
- Esetleg ez a régi vágású négy kefés http://www1.yaskawa.com/site/dmservo.nsf/link2/TKUR-5ELJ63/$file/TSEZ-C249-1C.pdf" TARGET=_fnew>Minertia UGTMEM-06LB47S  

Célszerű a nagyobb feszültség fele menni? 60V-tal elbírnak ezek a mocik?

Az alkalmazás egy nagyobb maró lenne, valószínűleg fogasléces hajtással, viszonylag nehéz mozgó híddal...

designr

-E240..kicsit gyenge....nem igazán szervó jelleg..Gecko nem igazán szereti..
-Dunkermotor..Hatalmas áram..maxban bőven meghaladja a Gecko tudását..azt hiszem 50A
Ha keresel hozzá megfelelő motort,nekem van pár db..Vezérlő is..motor is..mail megy..

Devecz Miklós

pisti73

000000000

Fogasléces megoldás nem a legjobb, fa marásra még elmegy.  
Viszont a "viszonylag nehéz mozgó híddal..." kifejezés szerint nem hiszem hogy csak fára szeretnéd használni.  
Két fogaskerékkel és közöttük lévő rugóval könnyen kottyanás mentesíthető.
Nekem is van egy ilyen megoldású gépem viszont ott 1:60-as áttétel hajtja a fogaskereket ami pontosan 100mm halad 1 körülfordulásra.
24 volt 60 Wattos szervómotor viszi a 1750mm hosszú kis könnyű 40-50kg-os hidat.
Megboldogult szomszédom birkózott anno a gépel és mikor begyűrte a sarokba akkor rájött, hogy azok a kis motorok nem is olyan kicsik azzal az áttétellel.  
Nem egy gyors gép mert G00-ban is csak 5000 m/min sebességet tudott a DSSC vezérlőkkel.
Kíváncsi leszek mit tud kihozni majd Sneci mester vezérlője belőle.

000000000

Egy m kimarad, tehát pontosítva 5000 mm/min

000000000

Ezzel a 1:60-as áttétellel olyan ez a 100-as kerületű fogaskerék fogasléc hajtás mintha egy 1,666666666666667 orsó mozgatná a gépet.
5000 mm/min-es sebességnél így a motor pont 3000 RPM-el pörög.
Így olyan nyomatékom van mintha egy 5mm-es orsót hajtana egy 180 Wattos motorka.
Viszont így a gép nem végez hangrobbanással járó légszántást :D
Ekkora tömegnél tök felesleges a légszántó funkció mert ezzel az 5000-es tempóval is 24 másodperc alatt megteszi azt a 2 métert ami a gép hossza. :)
Tehát lehet elég az a E240-es motor is ha kompromisszumokat kötsz.
De a gecko vezérlőt nem nagyon erőltetném, az már akkor is erősen elavult volt mikor megtervezték.  

svejk

Jó az a Gecko320 a maga nemében, egyetlen rémálma, hogy ne nyomjon menet közben senki STOP gombot a Mach3-nál, mert a működéséből adódóan azonnal hibára áll.
(a léptetők meg azonnal lépést vesztenek nagyobb sebességnél)

Az UCCNC-nél ez már megoldott, ott a normás STOP gomb hatására lassítással áll meg.

000000000

Mivel a hibatárolója meglehetősen kicsi. (inkább nincs is) :)
Ez a rámpás megállás csak a normál stopra vonatkozik vagy a vészstopra is ?  
Mert vészstopnál az az evidens, hogy azonnal megáll minden mozgás.  

svejk

vjanos

Kösz a megosztott tapasztalatokat!
A gecko adott, de ha végül nem felel meg a célra, akkor nem fogom erőltetni :)

A gép maga még körvonalazódik. Az eddigi elképzelés szerint két mozgóhíd lesz, egy könnyebb gyors, meg egy komótosabb :)

vjanos

Svejk, te mit gondolsz a #12614 kérdésről?
Főleg a minertia motort nem tudom behatárolni, hogy passzolna a gekkóhoz.

000000000

Elárulhatnál pár infót a belső berkekből, mi is lesz ez a csoda masina.  
Na meg mégis mi lenne a megmunkálás, illetve a megmunkált anyag.  

PSoft

Van egy barátom...Gecko mániás.:)

Most is keres 2-3db.ot,Ő esküszik rájuk.:)
Ha mégis megválnál tőlük...keress,és összehozlak vele!
[#wave]