Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Szervo motor fix áron az Ebayon: 25 Euro
 http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=120111075754&fromMakeTrack=true&ssPageName=VIP:watchlink:top:de" TARGET=_fnew>itt....

http://www.handwerkerdienst-lehle.de/ebay/servokleina.JPG" border=0>

Kristály Árpád

Hallihó Fraser!

Ez az UHU servo.... nem értem mi a külömbség, légyszíves tájékoztas mert lehet, hogy reggel van....
Hallihó!

tumnmsi57

Szia Árpád,

Az http://www.uhu-servo.de/servo_de/index.htm" TARGET=_fnew>itt lévő és az általam feltöltött kapcsolásban az AVR-ek lábkiosztása nem ugyan az. Egyszóval az IC nem csereszabatos. Ha megnézed Uli szervó kapcsolását, abban van egy revizió lista, amiben benne van hogy a kontrollert kicserélte ATtiny2313-ra. Valószínűleg a feltöltött kapcsolás egy régebbi verziós AVR-re vonatkozik.  De lényegében a kettőből össze lehet raki egyet. (Nézd végig a két kapcsolásban a kontrollerek lábkiosztását melyik hova van kötve.) Ami még különbözik, hogy az egyikben csak N a másikban N és P csatornás FETEK a végfokelemek.  
Elkezdtem megrajzolni a kapcsolást (röviden optós leválasztással a kontroller be és kimenetei, illetve az IR2184 meghajtóval a teljesítmény fokozat), remélem egy két héten belül lesz egy megépített kapcsolásom belőle, amit ki lehet próbálni.
Szerintem egy probléma lehet, ha Uli  megváltoztatta a programban a STEP/DIR jelekhez tartozó jelszinteket. Akkor kell bele az adott vonalra egy inverter.  
Egy dolgot viszont nem értek! A feltöltött kapcsolásban a teljesítményfokozatban két FET van párhuzamosan! Ez miért van?
Továbbáé szükségem lenne egy kefés DC szervó motorra, ha esetleg van valakinek eladó kérem szóljon.

bmejdz9nu

Keféket kellene szerelni a DC szervómotorokba :)
Mert mint látni... ezek olcsók! #1101
Az Ac szervó motorok is piszok olcsók...
De ezek a fránya keféseket meg veszik mint a cukrot...

bmejdz9nu

Lehet, hogy István vezérlője olyan uni* lesz... hogy kefék nélkül is megy majd...[#hehe]

000000000

Én is kefék nélkül kef...[#crazya]

Kristály Árpád

bmejdz9nu

Egyszerű:
Azért olcsóbbak, mert kispórolták belőle a kefét... A kefe nagyon drága lehet...

000000000

Én megvettem a D Laci féle ablaktörlő motoros DC
szervó vezérlőt.(a csőszerelö félét      45)
Nagyon jól működik, halál pontos, nagyon gyors 4m percenként.Kb 1000kg az Y tengelyem úgy viszi minint a szél.
A gépem mérete X 2000 Y1000 Z200
Amit 30 perc alatt sikerült a léptetömotorral meg-
csinálnom az most 5 perc alatt kész van ,pontosan bitonságosan.
Egy óra helyett 10 perc , az egy kicsit gazdaságos nem?
Hát érdemes elgondolkozni a szervón.
Ennyi.

000000000

Hello berti cnc,

Amit vettél, abból csak a nyomtatott áramkör "csőszerelő" féle(csak idéztelek). A programot egy japán egyetemista írta és a kapcsolási rajzot is ő készítette, ingyenes... a D.Laciék csak megépítették és árulják... ez azért nem ugyanaz a kategória, mint amit Tibor45 alkotott!!!

bmejdz9nu

Tegyél fel valaim videót! esetleg képet!
Szavakkal nehéz leírni egy ilyen dolgot!!!
Csak akkor hisszük el amit írtál ha "publikálod" !!!* :) :) :)

Ezek "magukért" beszélnének... Mert kiváncsiak lennénk rá!
Erre a "halálra" meg "szélre" is...

Én már láttam egy két videót (privátban)... ezzel a megoldással... tényleg jó volt... de...

* Tudjuk... biztos még nincs lefesteve meg még nem teljesen kész, de ki mondhatja el a gépéről, hogy kész... :)

várjuk!

000000000

Egy erdekes servo felhasznalasi pelda:

http://hackedgadgets.com/2006/08/09/safe-auto-cracker/" TARGET=_fnew>diy safe cracker

000000000

Szia Berti CNC!
Gratulálnék Neked, ha egy nullával kevesebbet
írtál volna a tömegnél. Én azért kiszámoltam
volna a helyedben a motor tengelyére redukált
tehetetlenségi nyomatékot, amit a szervónak
kezelni kell. Így aztán egy tonnát!!! egy 100W
körüli ablaktörlő motorral (de még egy izmosabb
szervómotorral is) kicsit lassabban mozgatnék,
a szellőnek is örülnék. A gond ugyanis ezeknél
a fránya CNC technikáknál is ott van, hogy
egyszer meg is kell állni, és a mozgásba hozott
tömeget illik szabályzott keretek kézben
tartani még gyorsmenetben is.

bmejdz9nu

Jön a videó... aztán csak ámulunk... ne itéljünk előre!  
Persze elméleti sikon megközelítve szinte...

Tibi néz be a megmunkáló motor topikba...
Nem értem miért melegszik a 3 fázisú motor tengelye! Holott a tekercsek nem ezen vannak..
Csapágyaktól? vagy valami máneses tér miatt?

4mjnxdwuu

Hát az én üzim elveszett, a Tiboréval egyszerre írtam kb...  !!!!!!!!!!!!