Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

[#worship]Köszönettel tartozok mindenkinek, akik segítettek motorjaikkal a Profi2S Servo Vezérlő fejlesztésében! Végre elkészült!

Szeretném visszajuttatni a hozzám elküldött motorokat! Kérem e-mailban jelezzétek címeiteket és kb. miket küldtetek (néhányra emlékszek, de van amiben már bizonytalan vagyok)!
Van akitől személyesen vettem át, (jó nagy ládával), azt ha lehet inkább ugyan úgy vinném vissza (a posta belerokkanna).

Köszönöm mégegyszer!!!![#taps][#worship]

bmejdz9nu

1148 bejegyzés a mai napig, 2007 január 20-tól... ez mindenkép rekord lett !

000000000

svejk

"Ez ha tényleg minden (szervó jellegű) motorral fog menni az egyedülálló! Ilyet még egy szervóról sem olvastam!!!"
Dehogynem, a "vizvezetkszerlő" féle még a nem servo jellegüekkel is megy. Olvass csak vissza!
Egyébként biztos vagyok benne a Házigazdáé sem lesz válogatós.  

000000000

Én emlékszek rá![#circling]

svejk

Volt is belőle cirkusz a fórumon :)[#circling]
De mindenki megbékélt

000000000

Bocs, de továbbra is azt gondolom, hogy a
szervomotor alapvetően meghatároz mindent.
Minimum szervo jellegű motor kell egy
szervohajtáshoz. Attól szervo. A "vasba tett
képességeket" nem lehet adott ponton túl
elektronikával, algortimussal javítani, olyan
amilyen.
A motor minőségének más szempontból is komoly
jelentősége van. Ugyanis ha egy végrehajtó elem
normális szervomotor, azt tuningolni sem kell
emelt tápfesszel, sőt ennek komoly korlátja
van, mert rendszer erősítéstényező hatása van.
Egy szervohajtás motorhoz tartozó többlet
feszültsége pedig pontosan kiszámolható a
motor gyári adataiból.

svejk

Nincs semmi baj, persze mindenben igazad van.
Mi csak hobby-ból kísérletezgetünk.
Annyi hülyeséget lehet olvasni a neten hogy a miénk azok mellett eltörpül, és legalább servo téren Te itt vagy mint egy  moderátor.
Jó értelemben.

bmejdz9nu

Amit Tibi írt azt tapasztaltam... Van két 90V (tudjátok azok az amcsi szabv.) motorom...
Ahogy Tibi leírta az egyik tipikusan szervó jellegű... azaz finoman forog... negyven valahány osztásos a forgórész.... kis tápról is egyenletesen forog...

A másik... a másik véglet... szaggatottan lehet forgatni...

Akkor árulja már el valaki, hogyan tud beállni ez az utóbbi ("szaggatós") egy pozicióba...

Az elv az én "igaz hobbista" felfogásomban:
úgy tudom elképzelni ezt mint a microsteppes motort vagyis azért mégsem... vagyis elforgatni nem lehet mert azonnal áramot ad neki a vezérlő... tehát gerjeszt...visszamegy...marad...elmászik...gerjeszt..visszamegy... tehát beál... vagy?  
Ha így van akkor tényleg minden motort el tudok képzelni szervónak... :)

000000000

"Akkor árulja már el valaki, hogyan tud beállni ez az utóbbi ("szaggatós") egy pozicióba...  
"
Sehogy! Az nem szervo jellegű...

bmejdz9nu

De milyen effektussal jár ez a szaggatós? Mert mint írtam, ha elfordul - a mágnesei miatt -vissza kergeti a vezérlő... ezt a belengés?

000000000

Szerintem az lesz (oszcilláció, amit nem lehet kihozni, álló helyzetben)!

svejk

De működik!
Próbáld csak ki.
(Egyébként úgy ahogy a Péter elképzeli.)

000000000

Egy bepattanó moci?!
Ki sem merem próbálni...[#wow1]

svejk

Ha van megfelelő fékezés vagy tömeg, kiszabályozható.
Az EM 60-as motor után ilyennel próbáltam és én sem akartam elhinni. (persze nem két vagy három pólusú forgórész volt az sem, de üresen forgatva kézzel elég darabosan ment.