Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Péter!
A frekiváltós motorodon van érzekelő, amit
az elektronika visszacsatol????
Minden ettől függ ugyanis.

000000000

Péter, nem valószínű, hogy amit írtál a
motordról, az folyamatos üzemre igaz lenne.
Ez épp olyan túlzás, mint a gyufásdoboz méretű
2kW-os modell brushless 3 f. motor.:)

bmejdz9nu

Még, hogy folyamatos... :) csak vicceltem...
Írtam, hogy javaslom az "F14 vadászgép kerékbehuzójának meghajtására"... akkor csak ritkán kell de akkor nagy erő...  
Ezt valami rövid idejű nagy terhelésre tervezték...(kb. fullon 1-2 perc) gondolom... na de mihez??? vagyis nekem mihez lesz jó... kapunyitónak...? asztal magasság állítónak? Önidítónak? nem tudom még... de elég speciális...

bmejdz9nu

Mert csúszhat? De egy marómotornál ez nem olyan nagy gond... talán? Viszont a max. áramot/nyomatékot is be lehet állítani egy frekiváltón.... pl. pont ne törje el a 10-es marót... gondolom...
Elvileg a frekiváltó is tud vissza jeleket fogadni... na de ez már szinte szervó... :)

000000000

A frekiváltó önmagában nem csodaszer,
csak a kefenélküliség "bűvöletében" élnek
ma sokan tévesen. Nagy ára van ennek, mert
komoly elektronikát kell csinálni ahhoz, hogy
egyáltalán egy 3 fázisú motor el kezdjen
forogni és ez sokkal többbe kerül, mint két db szénkefe ára. Igaz vannak extrém nagy
fordulatszámok, 15-20 e. felett, amikor viszont
már kefés megoldás nemigen jó.  
Ha pedig asszinkron motort hajtasz egy fekiváltóval, és nincs érzékelőd, akkor a
slip miatt nagy stabilitást ne várjál.
Az igazi az, amikor érzékelős és AC szinkron
motort hajt egy frekiváltó, az igen!
Nekem egyébként az a vélemyényem, hogy még
Hobby szinten is kétféle szerszámfőorsó
hajtásra van szükség: egy max 100W-os és minél nagyobb fordulatú (10-60.e 1/min) modulra (garvirozáshoz, kis furatokhoz, stb..) és egy
izmosabb 0.3-1 KW-os, de max. 3000 1/min-el
pörgő egységre. Együtt a kettő nem megy, és szinte lehetetlen is.

s5f8tmfv3

Használd egészséggel![#wink] A gépem úgysem bírná el. Ha később mégis ilyen kellene akkor  majd ráérek szidni magam.

000000000

Pontosan így látom én is.
Két feltét kell! Ezért csináltam egy csendes Bruhsless gravírozót (250 W) és most csinálok egy  csendes frekiváltós fémmarót (max 0,5 kW).

s5f8tmfv3

Akkor kivitelezhetetlen egy egyszerű fordulatszámtartó elektronika ami nem tartalmaz bonyolult számításokkal operáló szabályzó elemet?

bmejdz9nu

Csatlakozom... Ha lehet...

Én is így látom pont a megoldást...
Nekem van a HF motorom.... az mellé kell egy párja...  
Aztán, hogy egyenáramú vagy váltóáramú az még kérdéses (mindkettőt megcsinálom... vagyis szeretném... alkatelemek már megvannak...)

000000000

Ha egy külső érzékelő nélküli, áram
vissacsatolásos módszert készítesz, akkor
az olcsó (max. 4-8 e.Ft ból kijön végfokkal),
de legalább egy darab trimmer poti tekergetése
nélkül az sem úszod meg.:) Írtam Neked mailt is,
szívesen segítek Neked egy ilyet összehozni,
akár úgyis hogy majdnem mindent Te építenél meg, mert gondolom eléggé jártas vagy az
elektronikában.  
De ahogyan már írtam ez csak kb 1-3% on belül
képes stabilizálni a fordulatszámot.

Kristály Árpád

Köszönöm Szalai Györgynek a segítséget!
 Lehet, hogy élek vele....

bmejdz9nu

Ezt még ide írom a szervó topikba... aztán át kellene költözni a marómotor topikba...

Van még egy "nagyon sajátos" felfogásom a marómotorról...

Mióta van a BF20-as... ez 750w-os... akkora fogásokat lehet(ne) csinálni amekkorát akarok... a motor nem szab határt!!!

DE!!! Egy CNC géppel máskép marnák... ha pl akarok egy 10mm széles 10mm mély marást akkor a BF20-al ezt 1-2 fogással megteszem... CNC-vel akár 6 fogást is csinálhatnák, mert nem fárad a kezem... tehát akkor mekkora marómotor teljesítmény kell egy CNC-nek?  
(Feltételezzük, hogy a CNC ugyanolyan erős mechanikával rendelkezik mint a BF20)
200W... szerintem... bőven...
Tudni kell a Kress sem vesz fel többet mint 200-300w... és nem hiszem, hogy jó hatásfokú lenne... (0,2Nm a nyomatéka) az, hogy mi van rá írva az másodlagos... ezt is tudjuk... lásd porszívók...

Remélem érthetően írtam le az elképzelésemet...
Kemény szidást is elviselnék az ellenkezőjéről... ha tévedek!

000000000

Péter!
Egy adott forgácsolás teljesítményét számos
paraméter határozza meg (anyag fajlagos forgácsolási ellenállása, előtolás, vágósebesség, fogásmélység, szerszám
élgeometria (élszögek, fogszám).
Könnyen belátható, hogy ez már önmagában
is nagyon bonyolúlt rendszer, de kiszámítható.
Ennek  kell kisebbnek lenni, mint a maró
motor maximum hasznos teljesítménye.
Persze ezt az egészet még a gép merevsége
is befolyásolja, és limitálja, arra is tekintettel kell lenni, ugyanis a mellékhajtások (előtolás) teljesítmény igénye
is a főforgácsoló erőkből keletkeznek javarészt.
A megoldás pedig egyszerű, ha ennyire "szerelmes"
vagy a BF20maró motorjába. Fogd az egészet a
maga 15-20 kg-os tömegével, és szereld fel a
CNC géped Z tengelyére. Ezt egy 80W-os szervo
gyönyörúen rángatja majd, és semmi gondod a
továbbiakban, csak a leendő CMC géped mechanikáját úgy
tervezd meg, hogy elbírja a "böhöm" BF20
marófejet. De tudod, ezt mutatja az a videó is,
pl., amit annak idején elküldtem Neked.

bmejdz9nu

Azért hanyatesve nem vagyok a BF20 marófejétől... Elég drága "buli" lenne a fejet leszedni és a többit a bolhapiacra vinni...
A BF20 szerintem egy jó hagyományos marógép... és nincs tovább...  
Pont ez van... nem tartom célszerűnek ezt a böhöm Z egységet mozgatni... minek? Amikor a negyede is elég lenne a teljesítménynek... A gép "fürgeségének" a rovására menne... tehát ugyan ott lennék...
Persze olyan merevre csinálom a gépet - ahogy csak bírom.... Ezért kinlódok nap mint nap...

3vv2btrhv

sziasztok
http://www.linengineering.com/site/products/e2.htm" TARGET=_fnew>encoder
légyszi nézétek meg !
Tibor