Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Korrekció:  
1 óra teszt 30V-on... már nagyon melegszik... tehát ez a motor a maxon...130V-oo 2,5HP-s! teljesítményével... csak rövid üzemre való.  
... gondolom erre tervezték... mégis mihez? Daruhoz? Na ebből mi lesz....? Vadászgép kerékbehuzó meghajtó? mert erő az van dögivel...

s5f8tmfv3

Motorvezérléshez értők! Milyen megoldások léteznek egy kefés DC motor fix fordulatszámon tartására? Van valami egyszerű (leginkább visszacsatolt) módszer amivel kivitelezhető volna egy fortuna ami tartja a beállított fordulatszámot akkor is ha leterheli a maró? Vagy ez is csak PIC plusz PID segítségével lehetséges?

000000000

Szia Amatőr!
Alapverzióként áramvisszacsatolásra vannak
módszerek, ezzel külső érzékelő nélkül is már
nyomatéktartóvá válik a motor.
Komolyabb, és nagy stabilitású eredményhez
sebesség szabályzást kell használni.
Ilyenkor a motor tengelyéhez valamilyen
érzékelőt (encoder, tachodinamó, ...) kell
csatlakoztatni, és egy PI logikával szuper
hajtást lehet készíteni. Az teljesen
részletkérdés, hogy ezt digitális vagy analóg
áramkörök valósítják-e meg. A korrekt méretzés,
az elvek betartása a fontos.

bmejdz9nu

Van erre valami bevált komplett (analog) megoldás?

000000000

Szia Péter!
Persze hogy van, szaladj át ide a szomszédba
hozzám, már a Tiéd is próbára.:)
Komolyra fordítva tudom, hogy sajnos van
köztünk X km, de ha erre jársz, tényleg
kipróbálhatsz több verziót is. A röhej
egyébként az, hogy novemberben ott forgott
melletted egy ilyen motor, amikor a talin
szomszéd kiállítók voltunk. Csak akkor senkinek
semmire nem volt ideje, elszaladt gyorsan az a
nap.

yuagaci9g

Hello Arpi!
Amit mondtam, mar probaltuk regen, a robotlampaknal kellett. Filmre csinaltam szazas beosztast, meg a hozzavalo maszkot. Sosem volt tokeletes, ha mar ket szazaddal efuruk a kozepet, mar egy beosztasnyi hibat adott.
A vezerlovel sem foglalkoztam reg, ahogy sok massal sem, de kell neha egy kis kirandulas egyeb szakteruletekre is, csak, hogy be ne gyepesedjek.

s5f8tmfv3

Hello Tibor!
Melyik megoldás mekkora tűréssel képes tartani a fordulatszámot? Biztos van olyan környezet ahol nagyon precíznek kell lennie egy ilyen szabályzásnak, de gondolom gravírozásnál vagy műanyag marásnál ez nem olyan fontos. A cél az volna hogy az alacsony fordulatszámon egyébként nyomatékszegény motor egy kis plusz energiát kapjon ha leterhelődik. Mik a kivitelezés konkrét feltételei (hogy ne csak általánosságokban beszéljünk)? Úgy értem minimálisan mit kell tartalmaznia egy ilyen áramkörnek (pl. az optósan visszacsatoltnak), tudsz-e olyat ami publikus és utánépíthető, vagy ha rendelésre készül akkor nagyságrendileg mekkora összeg? Ha feltételezem hogy a tápot meg a végfokot sokan képesek megoldani akkor még egy kisszériás gyártás is lehetne belőle, márha többeket is érdekel a dolog.

000000000

Szia Amatőr!
Ha komolyan vesszük ezt a témát ez egy
2/3-os szervo hajtás (kimarad az 1/3 rész,
a pozíció szabályzó modul).
Korrekt PI algoritmussal 0.1-0.5%-on belül
símán lehet tartani a stabil fordulatot, de
ettől vannak jobb rendszerek is.
Sajnos akármilyen motort nem lehet szabályozni,
igazából itt is a szervo a nyerő, vagy minimum
szervo jellegű. Mivel azonban általában egy
Hobby CMNC főorsó hajtásnál nem számít a
kicsit lassabb dinamika, és nagyobbak
a fordulatszámok (200-6000 1/min), így
sokkal enyhébbek is lehetünk a motor megkívánt
minimális jelleg görbéjével kapcsolatosan.
Más a helyzet, ha 0.01 1/s fordulatnál is
szeretnéd a motorodat használni. Ehhez sajna
szervomotor kell, és profi visszacsatoló elem.
Az én renszereim modulárisak, és bárkinek
bármit összeállítok, de erről inkáb többet
magánban írok majd, mert nem szeretném István
érdekeit sérteni.
Tápegységet érdemes mindekinek az adott motorhoz
megépíteni, így már csak a sebesség hajtást
kell beszerezni. További jelentős árcsökkenést
jelenthet, ha elég az egyirányú forgás szabályzás.

vthgizrff

Szia Tíbor!

Nekem pont erre lenne szükségem (200-6000 1/min)
Tudnál ajánlani ilyen motor beszerzési forrást 4-500W teljesítményben. Persze a cél az lenne, hogy az ára is sokkal enyhébb legyen, ne csak a "motor megkívánt minimális jelleg görbéje"

bmejdz9nu

Két dolog a motor fordulatszabályzáshoz:

1. Egy amcsi honlapon egy olyan (primitív?) megoldást láttam...hogy semmi opto meg egyebek... a fickó részerelt a marómotor tengelyére egy másik kicsi motort generátornak... dinamónak...a többit el tudjátok képzelni...  
Ez jó megoldás lehet?

2. A nagy dilema...  
Van két optimum gépem:
A BF20-ban egyenáramú motor... nem rossz... a tachót és vezérlőt (pedíg van valami szab.) nem találtam még benne... a motor: 200VDC... 750W.... erős mint bivaly...a 10-es marót (beszorulva- indításkor) úgy eltöri... hogy nem is kérdez... 100-as tárcsásmaró....1mm fogással... sosem a motor a leggyengébb  láncszem... de a nagyobb leterheléskor érezni a "felfutási" vezérlést... (egy pillantra felpörög egy kicsit azt stbilizálódik...persze csak kis mérték...)
Az esztergában ugyancsak 750W-os motor, de itt frekiváltóval... most (per pillanat) ez utóbbit tartom jobbnak... nincs felfutási effektus... dögnagy nyomaték...
A frekiváltónál pedíg minden paraméterezhető...

Mi az előnye egyik és a másik megoldásnak... anyagilag a frekiváltós megoldás sem drágább... mert a 3 fáziusú motor olcsóbb mint egy jó egyenáramú... a frekiváltó persze gondolom drágább mint a DC motorvezérlés ... de ez sem biztos...??? és akkor ott a tápegység dolga...???

s5f8tmfv3

Hello Tibor!
Igazából olyan megoldást (kapcsolást) keresek, ami nem ennyire motor specifikus, lévén a hobby szinten előforduló motorok elég széles palettán mozognak. Csupán a szabályzó modul lenne érdekes, hiszen ha lecserélem a motort akkor már nem felel meg az előzőleg gondosan beállított paraméterknek, részemről elég volna egy új motor esetén egy új tápegység (esetleg végfok) is. Más kérdés hogy egy ilyen szabályzó szerintem jóval népszerűbb lehetne ha nem kellene egyedileg hangolni a PI szabályzást, mert nem hiszem hogy olyan fontos volna 0,1-0,5%-os stabilitással hajtani egy alakmarót plexiben, a 0,01 ford/sec-ről nem is szólva. Valami http://www.interq.or.jp/japan/se-inoue/e_pic6_91.htm" TARGET=_fnew>ilyesmit keresek, de nem találok olyat ami nem tachos. Persze megértem az üzleti érdekeit mindenkinek, de tényleg nincs egy egyszerű megoldás erre?

bmejdz9nu

18,5A x130V = 2,4Kw-os DC motor eladó... :) #979...
Vízhűtés vagy szárazjég ajánlott... ki kell még fejleszteni...[#nyes]

bmejdz9nu

Látod nekem adtad a jó kis Lenze DC motorodat, vezérlővel... hálám örökké üldöz... de vissza nem adom...[#wave]

vthgizrff

Ezen még gondolkozom egy picit.. bár télen jól jöhet fűtés helyett

000000000

Az a baj, hogy a motor ismeri a fizikát, és a
mechanikát, és nem a Hobby vagy profi felhasználás a döntő.
Abban a pillanatban, hogy szabályzókörbe kerül,
minden megváltozik. Ez egy lengésre is hajlamos rendszer, én nem ismerek olyan szabályzást, amit ne kellene behangolni (ezt egy intelligens
belső elektronika is elvégezheti) vagy
módosítani eltérő jellegű motorváltáskor.